Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Mondeo Mk1 93r. - brak zasilania radia i zapalniczki

26 Gru 2015 21:14 1824 9
  • Poziom 6  
    Witam,
    więc jak w temacie, nie mam w swoim Fordzie zasilania w radiu i zapalniczce.
    Dodam, że to auto kupiłem parę dni temu i nie wiem co się z nim dokładnie działo.
    O tyle o ile problem zapalniczki odłożyłem na później to problem z radiem mnie lekko irytuje.
    Sprawa wygląda tak: po przekręcaniu kluczyków radio się nie włączało, więc
    je wyjąłem i chciałem zobaczyć jak sprawa wygląda. Kostka iso - ta do forda - wygląda jakby ją ktoś maltretował, ale najgorsza nie jest kostka, ją mogę dokupić.
    Jeżeli zdemontuje tą kostkę to mam tak: kabel od anteny, zbiór kabelków brązowych, biało-brązowych i chyba jeden biało-czarny opakowanych w podłużną brązową kostkę oraz (!) dziwny pojedynczy czerwony kabel, który jest przecięty.
    Moje pytanie brzmi czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem lub wie jak mogę to podłączyć by radio działało?
    Jeżeli jakiś informacji nie podałem to przepraszam, będę uzupełniał.

    P.S Nie znalazłem nawet podobnego tematu, więc jakby był to plagiat to rónież przepraszam.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 28  
    Na początek sprawdź czy masz w tym pająku zasilanie.Potem sprawdź bezpieczniki.
  • Poziom 6  
    Bezpieczniki sprawdziłem, dla pewności nawet wymieniłem.
    Jak mam sprawdzić napięcie? Trochę laik jestem :D
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 28  
    Woltomierzem.A jeśli nie potrafisz tego zrobić lepiej poproś kogoś o pomoc żeby uniknąć kolejnych uszkodzeń.
  • Poziom 6  
    Ford Mondeo Mk1 93r. - brak zasilania radia i zapalniczki

    Więc tak, jeżeli widać na zdjęciu to napięcie jest w tym pomarańczowym klocku.
    Jednak nie mam zielonego pojęcia co dalej :(
  • Moderator
    Kolego - Twój opis jest mało konkretny jak i wiedza w temacie. Udaj się do jakiegokolwiek elektryka i poproś o pomoc. Możesz uszkodzić nie tylko radio ale i nieźle w elektryce. Tym bardziej że jak sam piszesz
    Kasparo96 napisał:
    Dodam, że to auto kupiłem parę dni temu i nie wiem co się z nim dokładnie działo.
    - więc sam nie wiesz kto i co mieszał.
  • Poziom 6  
    Wiesz co, jakbym chciał jechać do elektryka to bym tu nie pisał. Umiem łączyć kabelki tylko zwyczajnie nie wiem co jest od czego.
  • Poziom 24  
    Kolego Kasparo96 w czym ty masz problem??
    Bez miernika nawet się za to nie bierz..
    Musisz mieć 12V stałe. i 12V z kluczyka ( czyli po przekręceniu kluczyka w stacyjce pojawia się 12V) i oczywiście masa.
    Kostka która ci wystaje podejrzewam głośniki.
    Miernik w dłoń i to wszystko.
  • Moderator
    Kasparo96 napisał:
    Wiesz co, jakbym chciał jechać do elektryka to bym tu nie pisał.
    - uważasz ze forum jest miejscem gdzie w przeciągu 10-20 postów nabierzesz wiedzy i doświadczania ;(
    Kasparo96 napisał:
    Umiem łączyć kabelki
    - tego nauczysz i dziecko w przedszkolu, czasami nawet wychodzi im lepiej niż dorosłym
    buli1 napisał:
    Kostka która ci wystaje podejrzewam głośniki.
    - na to wygląda, choć opis i zdjęcie daje niewiele informacji.
    Poszukaj opisu złącza stosowanego w fordach przy radiach fabrycznych. Powinny być 2 kostki szerokie ( i na pewno to nie jest złącze ISO). W opisie będziesz miał dokładnie podane co na jakim pinie powinno być.
  • Poziom 6  
    Temat do zamknięcia. Sorry za kłopot.