logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autonomiczne urządzenia 8DI/8DO przez Ethernet bez użycia PC lub PLC

slawekjurek 26 Gru 2015 22:50 1464 6
  • #1 15271856
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Ocena: 79
    Panowie, szukam takich urządzeń, które potrafiłyby "przesłać" Ethernetem (LANem) sygnały cyfrowe, powiedzmy 8 standardowych wejść i 8 wyjść. Niestety problemem jest to, że takie urządzonka w moich założeniach powinny być autonomiczne, tzn. nie chcę angażować do tego żadnego sterownika czy komputera (komputerów PC).

Oglądałem ADAM6000 Advantecha, ale żeby chodziły dwa takie moduły na dwóch końcach LANa, w sieci musi pracować PC, który czyta jeden moduł i wysyła jego stany DI do drugiego ustawiając na nim odpowiednie stany DO i następnie odwrotnie, tzn, czyta z drugiego DI i ustawia stany na pierwszym DO.

Problem zrodził się stąd, że mam urządzenie którym muszę sterować na odległość przy pomocy prostego panela sterowniczego (przyciski, przełączniki, kontrolki). Do tego ani w szafce urządzenia, ani w panelu nie ma żadnych PLC ani tym bardziej komputerów PC. Do tej pory całość oddalona o zaledwie kilkadziesiąt metrów od siebie (+ ściana) była połączona wielożyłowym kablem sterowniczym, teraz ze względu na istnienie tam sieci LAN chciałbym zrobić to za pomocą Ethernetu i do tego potrzebny mi jest właśnie taki rodzaj, powiedzmy... multipleksera.

Czy ktoś, coś... ?
  • Pomocny post
    #2 15271890
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Czy wchodzi w rachubę użycie np. dwóch tanich (choćby Delta) PLC z ethernetem? Wiem, że nie spełnia to wymogu "żadnego sterownika" ale nie za bardzo umiem sobie wyobrazić układ bez PLC, przecież skoro są wejścia i wyjścia, to w naturalny sposób potrzebny jest program, aby nimi sterował (wyjściami). Uważam, że choć proste PLC, ale jest potrzebne. Proponuję więc 2x Delta z eternetem, np. DVP-12SE, można go rozbudować o dodatkowe karty (przyznaję, nie sprawdzałem czy można je skomunikować z sobą i przesłać sygnał, ale chodzi mi tylko o merytoryczne podejście)
  • #3 15271993
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Jest to kolego jakieś wyjście, choć mamy tu pewne ograniczenia kosztowe, oraz związane z tym, że panel sterowniczy jest w obudowie, w której kompletnie nie ma miejsca na zamontowanie czegoś więcej niż np. mały zasilacz 230VAC/24VDC.

Sugerując się Twoim pomysłem doszedłem do wniosku, że chyba tańszym rozwiązaniem będzie użycie dwóch przekaźników programowalnych (dajmy na to LOGO! V8) połączonych Ethernetem i pracujących jako master-slave. Problem jednak z miejscem w panelu powoduje, że trzeba będzie z niego i tak wyprowadzić wielożyłowy kabel sterowniczy do dodatkowej skrzynki z LOGO.

Druga opcja, to zrobić to "po staremu", czyli wymienić istniejący kabel (najlepiej na jakiś Flex, bo jest on narażony na zginanie, głównie w okolicach panela sterowniczego).

Całe urządzenie jest starej daty, tzn. powstało w czasach kiedy prawdopodobnie nie opłacało się stosowanie PLC ze względu na koszty. Panel sterowniczy pozwala na załączanie dwóch silników (ON/OFF) oraz otwieranie (ręcznie, tzn. bez żadnej automatyki) dwóch zaworów pneumatycznych, do tego znajduje się tam kilka kontrolek podłączonych m.in. do presostatów (dają sygnał przekroczenia zadanego na stałe ciśnienia lub obniżenia się ciśnienia poniżej zadanego na stałe progu) oraz jakiegoś ustrojstwa kontrolującego rzeczywistą pracę każdego z silników (nie sprawdziłem dokładnie jak to jest rozwiązane). Na tym panelu jest też tradycyjny "grzyb" i "kluczyk", którym można zablokować włączanie silników. Generalnie prościzna i tzw. "automatyka przekaźnikowo - kabelkowa", tyle że występuje problem z kablem połączeniowym ze względu na warunki zewnętrzne oraz częste gięcie kabla razem z zamocowanym wahliwie panelem sterowniczym (operatorzy muszą mieć podobno zapewniony łatwy dostęp do tego).

Nadal marzy mi się prosty pomysł na przesłanie tych sygnałów za pomocą urządzonka (po jednym, na każdy koniec kabla LANowego), bez zabawy w programowanie, robienie skrzynki dla PLC, itp., itd.

Do tego mam obawy, czy zanim te PLCaki "powstawają" po załączeniu zasilania nie będzie problemu np. z awaryjnym zatrzymaniem silników, wszak podłączenie systemów bezpieczeństwa w takiej zdalnej konfiguracji chyba nie jest "najszczęśliwszym" rozwiązaniem ?
  • #5 15272663
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Kolego jharlan :
    Jeśli chodzi o moduły przetworników sygnałowych, to w ich instrukcji czytamy:
    "Wszystkie funkcje obsługi modułu SOC-8 dostępne poprzez łącze RS 485 realizować może dowolny program wizualizacyjny (obsługujący protokół MODBUS RTU) lub odpowiednio zaprogramowany panel operatorski np. SPA-42".
    Tak więc urządzenia te nie nadają się do implementacji w systemie bez urządzenia typu master (PLC, PC lub panela op.), do tego w takiej konfiguracji jak przedstawiłem w poście potrzebne byłyby aż 4 takie moduły. ADAM6000 Advantecha byłby w tym zakresie lepszy (pracuje po LANie), choć i on musiałby również współpracować z jednostką nadrzędną.

Co do Moellera i jego systemu DT, to jest to bardzo fajne (przejrzyste i eleganckie) rozwiązanie, pomyślę nad tym, choć i tak w systemie musi pracować PLC. Dużą zaletą jest bardzo mało przestrzeni, którą wykorzystuje (w moim panelu operatorskim to duży plus). PLC można już spokojnie zainstalować w rozdzielni urządzenia sterowanego, gdzie jest o wiele więcej miejsca.

Poważną wadą obydwóch rozwiązań jest zapewne kosztochłonność, pokuszę się jednak i spróbuję mojemu klientowi zaofertować jedno z tych rozwiązań (raczej to drugie - Moellera).

Dziękuję kolegom za pomysły i podsunięcie gotowych rozwiązań i serdecznie pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 15286118
    ELTom2
    Poziom 13  
    ADAMy z serii 6000 mają coś takiego jak logika GCL i to jest to co Ci potrzeba
    https://www.elmark.com.pl/pl/sklep/advantech/adam-6250
    W instrukcji rozdział 4.3.4

Od razu piszę, że nie korzystałem z tego nigdy ale powinno działać, jeszcze jest takie rozwiązanie:
    http://www.icpdas.com/root/product/solutions/remote_io/ethernet_io/et-7000_introduction.html
    Rozdział 9. I/O Pair Connection
    http://www.icpdas.com/root/product/solutions/remote_io/ethernet_io/et-7044.html

I jeszcze polskie rozwiązanie ale tylko po RS485:
    http://modbus.sfar.pl/modeth.php
    funkcja Modbus Device Table
  • #7 15286648
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Kolego ELTom2:
    Bardzo dziękuję za wskazanie kilku nader interesujących rozwiązań.
    Jako zwolennik ADVANTECHa bardzo przypadł mi do głowy pomysł z zastosowaniem modułów ADAM serii 6200 w trybie peer-to-peer. Z instrukcji producenta jasno wynika, że taki sposób ma duże szanse poprawnego działania:

"4.3.4 Peer to Peer
    When you want to send a signal from one module to another module, Peer-to-Peer is a perfect solution. With Peer-to-Peer function enabled, ADAM-6200 modules can
    actively update its input value to other devices such as PC or another ADAM-6200 module. One typical application is operating with a pair of ADAM-6200 modules. The value of input channel on one module will be automatically updated to output channel on another module.
    The data will be transferred automatically as long as the connection between the two ADAM-6200 modules is already built.
    No controller is needed to take care of the communication."

Najciekawsze w tym rozwiązaniu jest też to, że koszty są porównywalne z zastosowaniem dwóch LOGO! V8, a niezawodność działania może być o wiele wyższa.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, przejrzę też zaproponowane przez kolegę inne rozwiązania i niebawem przystąpię do implementacji wybranego rozwiązania.

Serdecznie Pozdrawiam i życzę DOSIEGO ROKU !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje autonomicznych urządzeń do przesyłania sygnałów cyfrowych przez Ethernet, które nie wymagają użycia PC lub PLC. Rozważane są różne opcje, w tym zastosowanie tanich PLC, takich jak Delta DVP-12SE, oraz przekaźników programowalnych LOGO! V8. Wskazano również na moduły ADAM6000 firmy Advantech, które mogą działać w trybie peer-to-peer, co pozwala na bezpośrednią komunikację między modułami bez potrzeby użycia kontrolera. Inne rozwiązania obejmują przetworniki sygnałowe z RS-485 oraz system SmartWire-DT od Moellera, jednak większość z nich wymaga współpracy z jednostką nadrzędną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA