logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór elementów automatyki do komunikacji ERP z maszyną przez Ethernet

hiene 11 Cze 2013 10:32 1875 7
  • #1 12404961
    hiene
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,

mam prośbę o pomoc w doborze elementów automatyki oraz zaproponowanie swoich rozwiązań.

Mamy system ERP generujący zlecenie(plik txt, csv lub inne),
    Potrzebuję przesłać to zlecenie do maszyny, która wysteruje odpowiednie rozproszone I/O. Komunikacja maszyny z PC jednostronna tylko odbieranie zleceń. Medium ethernet.

Komunikacja z I/O po profibusie/can lub jeszcze coś innego.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie i wie co jest najbardziej opłacalne i bezproblemowe.

Ja zastanawiam się nad zastosowaniem HMI(MT6000) i rozproszone wyjścia ethernetowe na m12 żeby można łatwo podłączyć czujniki.
  • #2 12405444
    tenco
    Poziom 11  
    polecam sprzęt Delta Electronics, mają w ofercie panele z Ethernetem, rozproszone I/O też można spiąć po Ethernecie
  • #3 12405548
    hiene
    Poziom 11  
    Ok, panele z ethernetem mają wszyscy producenci, chodzi mi o łatwe wysyłanie zleceń z PC i zarządzanie nimi w HMI. Być może będę musiał użyć coś na windowsie, jakiś komputer przemysłowy. Rozproszonych wyjść nie widziałem na ich stronie, chodzi mi jakieś koncentratory, najlepiej takie które mogą działać zarówno jako wejście jak wyjście i najlepiej żeby miały wejścia m12, ale nie muszą.

Proszę o konkretne odpowiedzi, ale i tak dzięki
  • Pomocny post
    #4 12407945
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    Podstawowe pytanie: które urządzenie ma być stroną aktywną, a które pasywną w wymianie danych.

Klasycznie, PLC jest pasywny (odpowiada na żądania odczytu/zapisu danych), a program na PC inicjuje wymiany, np. przez Modbus TCP. Ten program z jednej strony cyklicznie czyta dane z ERP, jakkolwiek są one udostępnione, a z drugiej zapisuje do sterownika. Tu byłby konieczny osobny komputer jako pośrednik, plus ten magiczny program, który trzeba będzie napisać (może jako skrypt w SCADA, może jako zwykła usługa Windows), ale za to pasuje praktycznie dowolny sterownik - bo nie ma on bezpośredniego kontaktu z ERP, csv czy txt.

Druga opcja, to PLC odpytujący bezpośrednio serwer systemu ERP o dane. Ale jakim protokołem?

Ja polecam pod rozwagę sterowniki Saia Burgess - oprócz Modbus TCP jak wszystkie inne, potrafią być klientem HTTP - można pobrać dane z dowolnego serwera WWW (może system ERP potrafi udostępnić zlecenia po WWW? tak byłoby chyba najefektywniej).
    Druga opcja - sterowniki Saia Burgess mają serwer WWW (można do nich zapisywać dane przez HTTP) i system plików dostępny przez FTP i HTTP. System ERP mógłby zapisywać zlecenia w plikach csv/txt przez FTP do sterownika PLC, a tam programowo można je czytać i przetwarzane. Problem jest tylko w napisaniu programu do przetwarzania plików tekstowych - praca z napisami w sterowniku jest mało wygodna. Ale da się to zrobić.

Zaleta jest taka, że można pozbyć się PC z Windows i jego utrzymaniem i administracją, łataniem itd. Wada - trzeba to oprogramować. Gotowych rozwiązań typu kliknij, kliknij i gotowe, jak dotąd nie widziałem.

Kol. tenco: ten sprzęt Delty ma jakieś szczególne zalety w porównaniu z dowolnym innym sterownikiem/panelem z Ethernetem, w kontekście tego projektu?
  • #5 12408083
    tenco
    Poziom 11  
    witam,
    chodziło mi o jedno proste rozwiązanie - dla wyjaśnienia, miałem na myśli ethernetowy moduł rozproszonych wejść/wyjść RTU-EN01 wykorzystujący Modbus TCP - wystarczy skomunikować się z modułem po ethernecie, a cyfrowe I/O można podpiąć po prostu do modułu (już bez dodatkowej komunikacji)
  • Pomocny post
    #6 12408190
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Jest wiele modułów RIO pracujących po Modbus TCP różnych producentów. Problem jest w połączeniu ich z
    hiene napisał:
    Mamy system ERP generujący zlecenie(plik txt, csv lub inne),
    Potrzebuję przesłać to zlecenie do maszyny
  • #7 12429168
    hiene
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.

Po przeanalizowaniu, ERP wysyłał będzie po ethernecie do PLC który ma własny serwer ftp i niestety będzie pracował na stringach, troszkę zabawy.

Zlecenia do realizacji, aktualnie realizowane i zrealizowane będą w osobnych folderach.

I nie trzeba tak jak kolega napisał PC, dzięki wielkie.

P.S. swoją drogą dziwi mnie że nie są standardem rozwiązania tego typu. Np PLC(nie hmi) z własnym serwerem www z wizualizacją I/O i ftp do łatwego zarządzania. Nie jakieś wielkie systemy tylko małe kompakty które można używać w małych maszynach.
  • #8 12430198
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Sterowniki Saia mają serwery www/ftp, mają też narzędzie do tworzenia wizualizacji przez www - wyświetlanej w przeglądarce (applet java), na panelach Saia, plus tablety/smartfony i co tam kto jeszcze kolorowego wymyśli.

Ta wizualizacja jest łatwa do zrobienia i nieźle się sprawdza jako serwisówka dla danej maszyny z sygnałami I/O, ew. jakimś HMI.

O standardzie trudno tutaj póki co mówić. Każdy użytkownik potrzebuje co innego. Ale takie rozwiązania stają się coraz popularniejsze - za kilka (naście?) lat wszyscy będą to mieli.
    Jak tylko poprawią pracę z napisami :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru elementów automatyki do komunikacji systemu ERP z maszyną przez Ethernet. Użytkownik poszukiwał rozwiązań umożliwiających przesyłanie zleceń do maszyny, która steruje rozproszonymi I/O. Zasugerowano wykorzystanie paneli HMI oraz modułów rozproszonych I/O, takich jak RTU-EN01, które pracują z protokołem Modbus TCP. Wskazano na możliwość użycia sterowników Saia Burgess, które oferują serwery www/ftp oraz narzędzia do wizualizacji. Użytkownik zdecydował się na komunikację, w której ERP wysyła dane do PLC z własnym serwerem FTP, co wymaga dodatkowego programowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA