logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galaxy S3 zalany - różowy ekran z poziomymi kreskami, co może być przyczyną?

jaszczur64 27 Gru 2015 09:19 4041 8
REKLAMA
  • #1 15272304
    jaszczur64
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, jak w tytule telefon wpadł do wody. Bateria została niezwłocznie wyjęta, rozebrałem go na części pierwsze, przeczyściłem wszystko izopropanolem z racji braku hot aira użyłem suszarki licząc na jakieś skutki :) telefon się włącza i raz na około pięć razy da się z niego normalnie korzystać w tym jednym razie od razu po włączeniu robi się różowy ekran z poziomymi kreseczkami. Dotyk działa aczasem nawet zaskoczy ekran i nagle wszystko jest ok do czasu aż się nie zablokuje później znów ten sam problem. Nie jestem pewien dlatego moje pytanie brzmi - czy to wyświetlacz? Taśma była sucha od razu po otwarciu a styki przeczyszczone kilka razy :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15272418
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 15272447
    jaszczur64
    Poziom 9  
    Suszarki używałem do telefonu już wyczyszczonego iropropanolem szczoteczką i szmatką. używając suszarki miałem na celu raczej wygrzanie elementów płyty głównej :) suszarka w odpowiedniej odległości od płyty żeby nie było jakiegoś wyładowania na procesor :) po zabiegu poleżał całą noc suchy jak mak no i czasem zadziała a czasem ten różowy ekran.
  • Pomocny post
    #4 15272503
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 15272542
    jaszczur64
    Poziom 9  
    Dobrze w tak czy inaczej nie mam nic do stracenia ;) dam mu odpocząć kilka dni a w najgorszym wypadku zostanie dawcą ale zastanawiam się czy nie zaszkodzi mu napięcie z usb żeby zrobić backupa na wypadek jakby już w ogóle nie wstawał.
  • #6 15272559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 15278069
    gazownik10
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Porządna kąpiel w ipa mu nie zaszkodzi... Zobacz kolego czy na taśmie od lcd nic niema... złącza ?
  • #8 15278156
    argo16
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Najlepsze są szczoteczki i szmatki które nie są ESD ,jeżdzisz szczoteczką najlepiej do zębów po całej płycie dokładnie aby wyczyścić cały osad i napewno nie będzie wyładowań elektrycznych ale z suszarki będą , dziwne rady i kontrolery u dołu pod przyciskiem w s3 .Podstawa wanienka , izopropanol , , przegląd microskopem wszystkich podzespołów które znajdują się u góry , poprawa lutów lub wymiana elementów elektronicznych i tyle , ważny czas od zalania i czyszczenia bo po miesiącu to ścieżki i pady będą zjedzone .
  • #9 15527484
    bryzaaaaaa
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Ja miałem podobny problem tylko nie wiedziałem czy to z mojej winy czy to wada fabryczna tel. Dodam że telefon używałem w etui. Telefon leżał na pralce z uruchomioną gra a ja w tym czasie prysznic. Po prysznicu na ekranie bylo dość sporo kropelek wody ale nie przejmówiłem się tym zbytnio bo miałem etui. Po ubraniu się podczas dalszego grania ekran zaczął mrugać w dziwnej rozdzielczości. Przestraszyłem się i ponownie uruchomiłem tel i wszystko było ok. Po około 2 godzinach znowu uruchomiłem grę i po chwili znowu ta sytuacja. Po ponownym uruchomieniu logo samsung było na różowo i telefon raz uruchamiał się lub ekran przestał działać. Przy uruchamianiu tel logo było czasami z paskami. Potem już gorsze telefon uruchamił się już bez wyświetlacza. Sprzęt na gwarancji lecz rozebrałem go ale nie bylo żadnej wody ani nic. Poszedł na gwarancję wymienili mi kompletny panel LCD. Co poszło nie tak ? Sam nie wiem czy to wada czy zalanie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Galaxy S3, który został zalany wodą, co spowodowało pojawienie się różowego ekranu z poziomymi kreskami. Po wyjęciu baterii i czyszczeniu izopropanolem, telefon czasami działał normalnie, ale często występowały problemy z wyświetlaczem. Użytkownicy doradzili, aby nie używać suszarki do suszenia, ponieważ może to prowadzić do uszkodzeń. Zamiast tego sugerowano pozostawienie telefonu do wyschnięcia w temperaturze pokojowej oraz sprawdzenie taśmy LCD i złączy. Wskazano również na możliwość, że problem może wynikać z chwilowych zwarć spowodowanych pozostałą wilgocią. W przypadku dalszych problemów, rozważano wymianę panelu LCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA