logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rysunek techniczny wałka - poprawienie błędów Rydzanicz

poszukującawiedzy 29 Gru 2015 12:18 5721 10
REKLAMA
  • #1 15279007
    poszukującawiedzy
    Poziom 8  
    Witam.
    Potrzebuję wykonać rysunek wykonawczy wałka. Dokładniej poprawić błędy tak, by nie było na nim linii kreskowych. Stąd nasuwa mi się kilka pytań.

Czy poprawne byłoby narysowanie go w półwidoku-półprzekroju?
    Następnie można zrobić kład przy rowku wpustowym i przy największej średnicy.
    Czy można robić kład elementu, który jest w półwidoku-półprzekroju?
    Czy dobrze myślę. Tam gdzie mam postawioną 1 na rzucie z boku to widzę wywiercenie większego otworu w osi wałka na niewielką odległość, a potem jest mniejszy otwór przechodzący głębiej, natomiast 2 to rowek na wpust?
    Może jest jakiś lepszy sposób na wykonanie takiego rysunku?

Niestety rzadko się spotykam z dokumentacjami i nie wiem jaki sposób byłby najbardziej przejrzysty dla technologów.

W załączniku przesyłam polecenie oraz moją wizję rysunku.
    Bardzo proszę o wskazówki. Pozdrawiam

Rysunek techniczny wałka - poprawienie błędów Rydzanicz Rysunek techniczny wałka - poprawienie błędów Rydzanicz
  • REKLAMA
  • #2 15279057
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Według mnie to półwidok-półprzekrój jest niepotrzebny, nic więcej nie wnosi do rysunku. Ten otwór wzdłuż wałka można zwymiarować do linii przerywanej.
  • #3 15279072
    poszukującawiedzy
    Poziom 8  
    Tylko polecenie brzmi, żeby tak narysować wałek, aby nie biło linii kreskowych, więc jakoś ten rysunek muszę zmienić.
  • REKLAMA
  • #4 15279098
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Jeżeli tak , to Twoja propozycja wydaje się prawidłowa. Również spostrzeżenia dotyczące 1 i 2 podobnie interpretuję.
  • #5 15279116
    poszukującawiedzy
    Poziom 8  
    W takim razie wciąż pozostaje kwestia czy to jest poprawnie wykonane.
  • REKLAMA
  • #6 15279178
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Według mnie tak, musisz tylko popracować nad estetyką i proporcjami. No i oczywiście właściwie zwymiarować.
  • #7 15279701
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Moim zdaniem również OK. Wymiarowanie głębokości otworu w głębi materiału
    powinno być w przekroju. Może niekoniecznie półprzekrój półwidok,
    wystarczyło by wyrwanie otaczające otwór.
    Kluczowe jest rozumne i czytelne wymiarowanie (zwrócić uwagę na
    właściwy opis wymiaru frezowanej końcówki w kwadrat).
    Nie zapomnieć o promieniach i fazach podtoczeń.
    Dobrą metodą jest myślowa próba wykonania, łatwo znaleźć wówczas brakujący wymiar.
  • #8 15280964
    poszukującawiedzy
    Poziom 8  
    twazny Tylko jeśli zrobię wyrwanie to zniknie mi na rzucie głównym ten otwór wywiercony "od przodu" i rowek na wpust, a wtedy rzut główny nie będzie pokazywał największej ilości informacji.
  • REKLAMA
  • #9 15281973
    twazny
    Poziom 26  
    Niekoniecznie, zależy jak to zrobić.
    Chodzi o to że zakreskowano cały półprzekrój a istotna informacja dotyczy
    tylko fragmentu wnętrza.I jeszcze, bardziej elegancko byłoby na rysunku
    obrócić wałek o 90*, ze względu na wymiarowanie w przekrojach.
    Tutaj jest przykład co miałem na myśli.
    https://www.fizyka.umk.pl/~lukasiak/zajecia/pp/wal03.jpg
    Ale, może rzeczywiście ze szkolnego punktu widzenia może lepiej zostawić jak jest,
    aby nie być posądzonym o fachowe wsparcie.
    Moje doświadczenie wynika z pracy z przed lat, gdzie rysunek zabierano na halę
    i wykonywano elementy.
  • #10 15288122
    poszukującawiedzy
    Poziom 8  
    twazny Niestety strona pod tym linkiem nie działa, ale chyba wiem o co Panu chodzi. Załączam szybki szkic po obróceniu wałka. Myśli Pan, że to będzie prawidłowe pokazanie go? Oczywiście proporcje i dokładne wymiary naniosę na ostatecznym rysunku poprawnie :)
    Przy wyrwaniu jeżeli 2 otwory się przecinają, to linie nie mogą się krzyżować, bo ich nie widzimy, prawda?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Rysunek techniczny wałka - poprawienie błędów Rydzanicz 12463805_916833965032269_520506494_n.jpg (41.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 15288693
    twazny
    Poziom 26  
    Mniej więcej tak.
    Co do linku, rzeczywiście nie działa. Szukając przykłądu do poprzedniego postu,
    wpisałem w google "wymiarowanie wałka" i wybrałem grafikę.
    To był jeden z wielu przykładów. I dalej tam jest?!
    Wracając do rysunku.
    Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.
    Pierwsza sprawa, literki A i B opisujące przekroje powinny być na strzałkach wskazujących
    kierunek patrzenia umieszczone po odpowiedniej stronie linii cięcia. Czyli na zewnątrz.
    Chodzi o to aby nie rysować niepotrzebnie tła z resztą wałka w przekroju.
    Na lewym przekroju można zwymiarować średnicę i wymiar S pod klucz.
    Prawy przekrój w tej postaci ma średni sens,ale...
    Zrobić podobne wyrwanie wokół wyfrezowania na wpust i zwymiarować głębokość długość i promień wg norm,
    na dole na przekroju średnicę i szerokość podfrezowania.
    Albo, co niektórzy wymagają, zwymiarować na tym wyrwaniu głębokość, długość i promień
    a zamiast prawego przekroju narysować w tym miejscu urwany kawałek wałka
    w widoku przekręcony o 90*na którym widać szerokość wpustu i na nim opisać normę.
    Oczywiście oznaczyć literami W widok w miejscu oznaczeń przekroju B.
    Są różne logiki i szkoły wymiarowania. Ma być jasne i oczywiste dla wykonawcy.
    Polecam przeglądnąć grafikę w google pt wymiarowanie wałka.
    Nie wszystkie są bez błędów ale można nauczyć się zasad.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących wykonania rysunku technicznego wałka, szczególnie w kontekście poprawienia błędów i uniknięcia linii kreskowych. Pojawiają się pytania o zastosowanie półwidoku-półprzekroju oraz o sposób wymiarowania otworów i rowków. Uczestnicy dyskusji sugerują, że półwidok-półprzekrój może być zbędny, a kluczowe jest czytelne wymiarowanie. Wskazują również na konieczność estetyki rysunku oraz poprawnego oznaczenia przekrojów. Zwracają uwagę na detale, takie jak umiejscowienie liter opisujących przekroje oraz wymiarowanie głębokości otworów. Użytkownik rozważa różne metody przedstawienia rysunku, aby zachować jak najwięcej informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA