logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie rysunku technicznego wałka - co poprawić?

soya123 30 Cze 2018 17:46 1629 17
REKLAMA
  • #1 17305262
    soya123
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Bedę tutaj wrzucał swoję pracę do sprawdzenia pod względem merytorycznym (czego brakuje, co jest źle etc)

Na początek wałek:

Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17305286
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 237
    Za krótką linijkę masz :D
    Jeżeli spodziewasz się konstruktywnej krytyki to zamieść jakiś rysunek techniczny. Może być prostszy byle staranniej wykonany.
    Skromne uwagi : groty strzałek każdy inny, pismo nie przypomina technicznego, nie wszystkie kąty są proste.
    Jeżeli zatemperujesz ołówek to pod bardzo ostrym kątem zaostrz grafit na drobnym papierze ściernym lub bristolu, będzie do cienkich kresek.
  • REKLAMA
  • #4 17305331
    soya123
    Poziom 10  
    WIem Wiem, ze rysunek jest skopcony estetycznie.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o to czy nie brakuje jakiegoś krytycznego wymiaru (szczegółnie dla wpustu) i czy łańcuch wymiarowy jest poprawnie wykonany.

Ponad to.

Nie wiem jak zwymiarować element gwintowany na wałku (fi 37)

Dziękuje Wam za odpowiedzi :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 17313120
    soya123
    Poziom 10  

Cześć, to znowu ja ;)

Tym razem mi powiedział, że mam coś skopane z gwintem, ale co mam skopane to nie chciał mi powiedzieć.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17313168
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Dwa posty wcześniej wrzuciłem Ci link, zobacz tam jak powinna wyglądać linia obrazująca oś gwintu i porównaj do swojwgo dzieła.
    O tym, że grubości linii są istotne to już było :D
    Drugi " rysunek " i równie niestaranny.
  • Pomocny post
    #8 17313295
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Pierwszy raz widzę by wymiarować gwint R3
    Brak jednego wymiaru w pionie (podpowiem, jaka jest grugość pierszego fragmentu od góry?, raczej nie da się jej obliczyć z podanych wymiarów).
    Brak średnic.
    Bardzo ogólnie brakuje wymiarów co zaznaczyłem, grubości linii do poprawki.
    Może jakieś fazki technologiczne, choćby na gwintach skoro inne szczegóły się pojawiły.
    Wymiarowanie nie może pozostawiać wątpliwości co do wymiarów a tych jest tu dużo.
    Sam sposób wymiarowania kiepski...
    Załączniki:
    • Sprawdzenie rysunku technicznego wałka - co poprawić? 9467376000_1530777365.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17313513
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Odespałem nockę i widzę, że głębokość gwintu nie jest jednakowa po obu stronach :(
    Co do fazek technologicznych to moim zdaniem nie jest to konieczne i nikt się nie przyczepi, jednak zdecydowanie lepiej to wygląda.
    Zadanie domowe:
    podaj wymiary grotów strzałek :wink:
  • #10 17313518
    soya123
    Poziom 10  
    Dziękuje Wam za pomoc,

Teraz koło zębate

• #11 17313523
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Poataraj się, pamiętaj o grubości linii.
    Wczystkie szczegóły tworzą całość, niczego nie odpuszczaj.
    Za wcześnie odpisałem.

Wymiar zewnętrzny całości się nie zgadza ( ktoś postawił znak zapytania przy fi 36 )
  • #12 17313553
    soya123
    Poziom 10  
    Pytajnik nieaktualny.

Mialem błednie wpisane wymiar i nie ztolerowałem fi36.
  • #13 17316205
    soya123
    Poziom 10  
    Mam pytanie.

Gdy mam na rysunku gwint wewnętrzny nieprzelotowy i mam go naryswoać na półwidoku półprzekroju to czy na półwidoku trzeba w jakiś sposób zaznaczyć ten gwint na rysunku?

Pozdrawiam
  • #15 17316411
    soya123
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje.

Mam kolejne pytanie.

Mam otwór w którym znajduje się gwint który kończy się w połowie wysokości otworu.Nie wiem, jak go narysować, znalazłem tylko coś takiego.

I mam drugie pytanie.

Nigdzie nie mogę znaleźć w jaki sposób na półwidoku oznaczyć gwint(linia przerywana, ciagła cienka??)
  • #16 17316421
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @soya123 Źle doczytałem. Gwintów wewnętrznych nie oznaczamy na widoku. Zewnętrzne na widoku i przekroju. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

• #17 17316435
    soya123
    Poziom 10  
    Nic się nie dzieje :)

Moglbys odpowiedziec na 1 pytanie czy podany na rysunku sposob oznaczania gwintu wenwetrznego nieprzelotowego jest poprawny?
  • #18 17316457
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    Ta gruba kreska na środku przekroju, oznacza linię końca gwintu. Te dwie cienkie kreski które zbiegają się do otworu oznaczają jedynie to że w procesie gwintowania, gwintownik na końcu ma kształt ściętego stożka. Ale to już są procesy obróbki metalu. W uproszczeniu rysujemy bez tych dwóch kresek jako idealny gwint.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik prosi o sprawdzenie rysunku technicznego wałka, zwracając uwagę na braki w wymiarach oraz poprawność łańcucha wymiarowego. Otrzymuje uwagi dotyczące estetyki rysunku, grubości linii, oraz konieczności poprawienia wymiarowania gwintu. Wskazano, że wpusty nie są prostokątne, a promień krzywizny nie został określony. Użytkownik zadaje pytania dotyczące wymiarowania gwintów oraz oznaczania gwintów wewnętrznych na rysunkach. W odpowiedziach podano linki do materiałów pomocniczych oraz wskazówki dotyczące poprawności rysunków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA