logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plextor M6V 256 GB - Dysk twardy nie widoczny w systemie

kernel-panic 29 Gru 2015 14:29 1695 5
REKLAMA
  • #1 15279445
    kernel-panic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Kolega zakupił dysk SSD M6V Plextor-a 256 GB.
    Prosił o przeniesienie danych z laptopa na ten dysk i podmienienie.

Dysk od początku zachowywał się dziwnie. Chciałem przekopiować partycję recover (co się udało z poziomu gparted), jak również partycję c: gprated napisał jakoby na dysku nie było na tyle miejsca ile ma kopiowana partycja. Trochę mnie to zdziwiło ponieważ partycja kopiowana miała ok. 100 GB a dysk miał wolnego jeszcze 200.
    Zrobiłem ręcznie podział reszty dysku na dwie partycje i fsarchiwerem rozpocząłem kopiowanie (z kopii utworzonej) na partycję.
    Do ok. 50 GB było wszystko ok a powyżej fsarchiver napisał że brak wolnego miejsca na dysku. Po dwóch próbach dałem sobie spokój myśląc że może coś z kontrolerem usb jest nie tak (dysk kopiowałem podpięty pod usb).
    Podpiąłem do komputera jako drugi dysk i chciałem ponowić. Podejrzewając że część danych może być już zapisana chciałem usunąć partycję i rozpocząć jeszcze raz całość. Niestety gparted usunął partycję ale dysk przestał być widoczny (do czasu ponownego uruchomienia komputera). Przy próbie ponownego tworzenia w gparted partycji nie stworzył jej tylko wyrzucił błędy.
    W linuxie pod fdisk -l był dysk widoczny cały czas z 3-ma partycjami.
    Uruchomiłem win vista - na początku napisał że znalazł uszkodzone 5 sektorów które naprawił i że przywraca utracone miejsce - na tym się zawiesił.

Po długim czasie bezczynności podpiąłem go na zewnętrznym kontrolerze pod usb i sytuacja w vista wygląda tak:
    są widoczne 3 partycje (pierwsza ukryta - recovery, druga i trzecia podstawowa ntfs)
    Próbowałem uruchomić chkdsk na partycjach - niestety dostawałem informację o partycjach RAW

Postanowiłem uruchomić programy:
    - CrystalDiskInfo - wogóle nie widzi dysku
    - victoria - widzi dysk jako Invalid geometry 0kb (kilka razy widział mi pojemność prawidłową ale nic nie dało się z nim zrobić)

Sprawdzałem na stronie plextora jest program do flashowania tego dysku PX-256M6V_1.03 ale ów program nie widzi mi tego dysku.

Bios prawidłowo widzi dysk

Po podpięciu ponownym bezpośrenio pod płytę jest widoczny w gparted ale tym razem z błędami partycja. Rada przeskanować chkdsk. Niestety windows wogóle go nie widzi :(

DMDE widzi dysk zrobiłem skan F4 zrobił bardzo szybko żadnych błędnych sektorów nie wykazał.

Z płyty instalki win8.1 zawiesza się. Dochodzi do momentu instalacji lub naprawy po wyborze naprawy zawiesza się (czarny ekran).
    Z płyty przywracania win7 po długim czasie mam możliwość wejścia w Command Prompt jednak dysk jest niewidoczny - sprawdzałem DISKPART-em brak dysków.

Pytanie co dalej - erase z poziomu dmde?
  • REKLAMA
  • #2 15279466
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3588
    kernel-panic napisał:
    Pytanie co dalej - erase z poziomu dmde?

Lepiej skorzystaj z softu producenta:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3104130.html#15088422
  • REKLAMA
  • #3 15279618
    kernel-panic
    Poziom 16  
    Niestety program Plextool nie widzi mi dysku plextora (wyświetla tylko dysk z którego startuję system) wpiętego pod kontroler na płycie.
    Podpięty pod usb jest widoczny przez Plextool jednak nic na nim nie można zrobić. Oprogramowanie do aktualizacji twierdzi że nie widzi dysku ssd plextor (przy podpiętym na usb)
  • REKLAMA
  • #4 15279794
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3588
    kernel-panic napisał:
    Podpięty pod usb jest widoczny przez Plextool jednak nic na nim nie można zrobić.

No to zobaczmy jakie partycje wykryje DMDE (wybierz go z urządzeń fizycznych).
    http://dmde.com/download/dmde-3.0.5.634-beta-win32-gui.zip
  • REKLAMA
  • #5 15281795
    kernel-panic
    Poziom 16  
    Sprawa wygląda tak jak na obrazkach :)
    Po wybraniu dysku wypisuje urządzenie nie jest gotowe.

Plextor M6V 256 GB - Dysk twardy nie widoczny w systemie Plextor M6V 256 GB - Dysk twardy nie widoczny w systemie Plextor M6V 256 GB - Dysk twardy nie widoczny w systemie

----------------------------

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz (myślę że istotną).
    Uruchomiłem os linux i gparted
    Udało mi się usunąc partycję sda2 (ale po usunięciu gparted się zwiesił)
    Po ponownym uruchomieniu usunąłem partycję sda3 jak wyżej
    Po ponownym uruchomieniu był już tylko sda1 (te pliki recover które po zamontowaniu pod linuxem są widoczne).
    Przy próbie tworzenia on partycję tworzy ale nie może utworzyć (chyba systemu plików). Próbowałem mu dać ext2 - partycję utworzył ale w szczegółach ma że błąd podczas tworzenia ext2. Po wyjściu i próbie wejścia do gparted wypisuje błąd wyjścia/wejścia.

-----------------------------

Może jednak spróbować wyzerować pod mhdd?

Przepraszam w pierwszym poście napisałem o dmde (że widział że ok) chodziło mi o mhdd - mogłem przez to zamieszać trochę.
    Na danych mi nie zależy bo praktycznie i tak nic mi z nich.
  • #6 15316812
    Matrix3756
    Poziom 8  
    Cholera mam podobne problemy otóż mi mój Plextor M6V 128GB też zaczął świrować i znikać, rozwiązałeś już ten problem ? :)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Może one jakąs wadę fabryczną mają :P
REKLAMA