logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1300 - Zła jakość wydruku - kropki, szare pola na kartce.

dawidowskis 29 Gru 2015 19:46 1593 5
REKLAMA
  • #1 15280404
    dawidowskis
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam szanowne towarzystwo. Mam problem z HP LJ 1300. Maszyna trafiła do mnie od klienta który parę dni wcześniej odebrał ją z innego serwisu. Na załączonym skanie dokładnie widać co się dzieje z wydrukiem. Miejscami pojawiają się kropki innymi razy szare pola - nie jest to wina kasety [podmieniałem 4 różne], za każym razem błąd wydruku jest bardziej lub mniej intensywny. Wcześniej maszyna miała też problem ze startem - migała pomarańczowa kontrola [czyszczenie czujników i kół napędu załatwiło sprawę], choć po włożeniu niektórych tonerów nie wykrywało ich. No ale wracając do bieżącej kwestii. Podmieniłem folię fusera - panewki [wyczyściłem piec] - smar oryginał. Problem występuje nadal ale z mniejszą częstotliwością. Czyściłem lustra lasera i wyglancowałem całą drukarkę. Macie jakieś sugestie? Masa wałka OPC, problem z elektrodą ładującą. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.

HP LaserJet 1300 - Zła jakość wydruku - kropki, szare pola na kartce.
  • REKLAMA
  • #2 15280438
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Sprawdź czy płyta zasilania nie jest zasypana starym tonerem gdzieś.
  • REKLAMA
  • #3 15280460
    dawidowskis
    Poziom 13  
    Płyta czysta. Odkurzona i dmuchnięta kompresorem. Te kropki pasują mi najbardziej do elektrody ładowania. Ale jeszcze nie miałem okazji poszukać w magazynie jakiejś zamiennej. Te maszyny już się nie zdarzają zbyt często.
  • REKLAMA
  • #4 15280558
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    mam na części 1150 albo 1200 ale 1300 nie mam..
  • REKLAMA
  • #5 15280900
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1532
    A wydruk nie rozmazuje się pod palcem? Jakiej jakości folia? W jakim stanie docisk? Nie jest skręcony? Może jeszcze grzałka niedomagać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 15281709
    dawidowskis
    Poziom 13  
    Fuser dogrzewa, wydruk się nie rozmazuje. Wałek dociskowy nie poskręcany [gładki dobrze naciągnięty]. Folia teflon - zamiennik, smar oryginał jak już wspominałem. Z folią tego producenta nie miałem nigdy żadnych problemów. Te kropki na wydruku też są dobrze wprasowane w kartkę. Nie mam części do tej maszyny więc nie mam za bardzo co podmieniać. Postaram się coś dopasować z innej drukarki HP. Może od HP LJ 1010 będzie pasować sama grzałka, albo elektroda ładują, choć to już nowsza konstrukcja. Mam jeszcze kilka HP 2100, może z nich coś ugram. Z góry dzięki i czekam na kolejne podpowiedzi. Jak się coś wyklaruje po mojej stronie to opiszę dla potomnych, bo wydruk jest nietypowy.
REKLAMA