logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha A 520 - które kondensatory wymienić, aby poprawić jakość dźwięku?

dydax725 31 Gru 2015 01:10 1779 10
REKLAMA
  • #1 15284725
    dydax725
    Poziom 8  
    Cześć, jest to mój pierwszy temat/post na elektrodzie, więc witam wszystkich serdecznie.
    Mam nadzieję, że temat jest zamieszczony w prawidłowym dziale, jeśli nie, proszę o przeniesienie.

Chciałbym wymienić kondensatory w torze audio we wzmacniaczu Yamaha A 520.

Powód wymiany jest taki, iż dźwięk jaki wzmacniacz "daje" na kolumny jest wyraźnie pozbawiony basu, reszta pasma jest jakby nieco wyostrzona, a wysokie tony czasami aż szczypią w uszy.
    Wzmacniacz jest na oryginalnych częściach. Miałem już kiedyś taki sprzęt i wiem, że bas z poprzednich egzemplarzy był dużo pełniejszy. Yamaha pracuje z kolumnami Elac EL 60. Po podłączeniu mini wieży Thomsona CS140 dźwięk jest pełniejszy i z wyraźnie głębszym basem.

Potrafię lutować podstawowe elementy, potrzebuję jednak pomocy przy czytaniu schematu i przy ustaleniu, które kondensatory mogą wpłynąć na dźwięk i trzeba je wymienić, a które nie mają większego znaczenia. Wszystkie kondensatory wyglądają prawidłowo, nie mają żadnych defektów wizualnych, nie są rozlane ani napuchnięte.

Jakich firm kondensatory zastosować? Które wymienić? Czy to coś może zmienić?
    W załączniku zamieszczam schemat wzmacniacza.
    Jeśli trzeba będzie podam więcej informacji.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
    Załączniki:
    • yamaha-a520.pdf (3.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15284814
    dydax725
    Poziom 8  
    Myślę, że z filtrem subsonicznym jest wszystko ok, kiedyś sprawdziłem jego działanie za pomocą generatora dzwiekow. Przy ok 15 Hz i wyłączonym filtrze membrana wychyla się znacznie, jednak po włączeniu go następuje widoczna redukcja wychyleń.
  • #4 15285655
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    I ten brak niskich tonów występuje w obu kanałach ?
    Kolumny są sfazowane ?
  • REKLAMA
  • #5 15285722
    dydax725
    Poziom 8  
    Tak, brak basu występuje na obu kanałach. Kolumny są w prawidłowej fazie, próbowałem także zmieniać fazę ale to tylko pogorszyło sprawę.
  • #6 15285745
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Regulacja fizjologiczna oraz regulacja tonów działa prawidłowo ?
  • #7 15285768
    dydax725
    Poziom 8  
    Wszystkie regulatory i przełączniki działają prawidłowo. Próbowałem też innych ustawień kolumn, różnych źródeł dźwięku ale bez efektu.
  • #8 15292496
    dydax725
    Poziom 8  
    Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?
    Czy wymiana kondensatorów da jakikolwiek efekt ? Czy warto się w to pchać?
  • #9 16636718
    dawiddm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odgrzeje.
    mam ten sam problem z HK AVR245. Wymieniłem kondensatory w torach audio oraz zasilaczach i główne kondensatory mocy. Poprawa diametralna. W torach audio wymieniaj na markowe kondensatory z niskim ERS.
    Dodano po 1 [minuty]:
  • REKLAMA
  • #10 17556485
    zeecik
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy dowiedziałeś się coś o tej yamaszce bo mam ten sam problem.
    Pozdrawiam.
  • #11 17558558
    dydax725
    Poziom 8  
    Witam. Od założenia tematu minęło trochę czasu.
    Wzmacniacz oraz kolumny posiadam nadal. Jedyne co się zmieniło to miejsce odsłuchu oraz dokupiłem tuner radiowy Pioneer F656 MKII. Oczywiście jest poprawa w jakości dźwięku przy odsłuchu z tunera, lepsza stereofonia ale bas jaki był taki jest (czyli słaby). Kondensatorów nie wymieniałem bo nie wiem czy to jest warte zachodu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w wymianie kondensatorów w wzmacniaczu Yamaha A 520, aby poprawić jakość dźwięku, który jest pozbawiony basu i ma wyostrzone wysokie tony. Po sprawdzeniu filtrów subsonicznych oraz fazy kolumn, problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że wymiana kondensatorów na markowe z niskim ESR w torach audio może przynieść znaczną poprawę. Użytkownik nie wymienił kondensatorów, ponieważ nie jest pewien, czy to przyniesie oczekiwane rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA