Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota W53901 - Bluetooth do radia z dobrą jakością dźwięku.

yahuza 31 Dec 2015 13:31 5661 2
    yahuza
    Level 11  
    Witam,

poszukuję sposobu na dodanie do swojego oryginalnego radia z Toyoty Avensis t25 funkcjonalności bluetooth. Zależy mi na dobrej jakości dźwięku, ponieważ chcę używać tego do słuchania muzyki z telefonu. Normalnie korzystam z płyt CD bo zestaw audio w Toyocie jest naprawdę dobry, ale nie wszystkie utwory można na CD dostać. Niektóre tylko w formie mptrójki lub w usłudze typu iTunes/Spotify.

Dodatkowo najlepiej gdyby urządzenie było zasilane z radia. Nie potrzebuję też żadnego wejścia USB, SD it. - wolę by urządzenie było mniejsze lub tańsze.

Myślę, że górna granica to 400zł.

Szukam takich urządzeń już od dawna, jak jeszcze miałem pierwszy samochód. Z jakością było bardzo różnie. Jeśli był to adapter posiadający bluetooth to jakość dźwięku przez BT była niska. Były takie co wypadały z gniazda zapalniczki na każdej dziurze lub co 20 włożen paliły jej bezpiecznik. Miałem już takich adapterów ze 6 rodzajów.

Teraz gdy mam trochę nowszy samochód dostrzegłem, że jest możliwość wpięcia emulatora zmieniarki. Niestety w opisach produktów bluetooth jest wymieniany jedynie w kontekście rózmów telefonicznych - czyli jakość raczej kiepska. Dodatkowo maja mase niepotrzebnych funkcji, choć to przeboleję.

Dlatego prosze o podpowiedź kogoś kto zna się na temacie lub posiada podobne urządzenie i jest zadowolony. Dziękuję także za każdą podwpowiedź, słowa kluczowe, namiary na sklepy obeznane w temacie i mocno ugruntowane opinie, że tego się zrobić nie da.

Jacek
    zmyler
    Level 9  
    Cześć!

Wiem, że wątek jest już leciwy, ale chciałem zapytać czy udało Ci się coś znaleźć.
    Mnie też zależy tylko na podłączeniu telefonu do zestawu audio przez bluetooth. Żadne rozmowy - tylko przesyłanie dźwięku do radia.

Pzdr!
    Zen
    adam_1991r
    Level 27  
    A posiadasz aux w radiu? Jeżeli tak to mimo wszystko jest całkiem sporo opcji. A jak nie to polecam dorobić takie wyjście u jakiegoś magika od radia. Jest możliwość transmiterów FM, ale jakość takiego połączenia jest słaba.

Jeżeli posiadasz aux to możesz kupić odbiornik bt na aux, koszt na allegro śmieszny, pewnie około 30zł. Droższym rozwiązaniem, działającym na podobnej zasadzie jest Google chromecast audio. Tylko ta opcja działa nie przez bt a WiFii, więc musisz poszukać informacji jak się sprawdzi w samochodzie, czy potrzebne jest stworzenie sieci, na pewno chromecast łączy się z routerem po WiFi, twój telefon też i tu nie ma problemu, na telefonie w apce chromecast włączasz muzykę i gra. Ale nie wiem czy jest opcja bezpośredniego połączenia się między telefonem a chromecastem.

Możliwe też że jak w telefonie włączasz udostępnianie internetu po WiFi to też zadziała.