Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

nissan qq 1.5 dci krótko grzeją świece zarowe

konrey 02 Sty 2016 15:54 1461 10
  • #1 02 Sty 2016 15:54
    konrey
    Poziom 9  

    Witam
    Tak jak w temacie problem dotyczy J10 1.5 dci 110 KM przebieg okolo 170 tys.

    Troche zimno -1 i tu zaskoczenie nie odpala po nocy ,przy 3-4 stopniach jeszcze jest ok

    1. Sprwdzone swiece i sprawne wymieniane jakis miesiac temu
    2. Przekaznik rowniez nowy i sprawny ( oryginal)
    3. Sprawdzam zorowka na swiece podaje prad ale tylko na 2-3 sek. nastepnie spadek napiecia poniewaz zaroweczka ledwo swieci.
    4. Po ponownym przekreceniu zaplonu to samo.
    5. Odlaczalem czujnik temperatury plynu i rowniez to samo
    6. Zero jakich kolwiek bledow
    7. Aku sprawny kreci jak szalony.
    8. Filtry wymienione.

    oczywiscie jak kilka razy przekrece zaplon w przerwach 5 sek to po kreceniu wkoncu odpala

    Ratunku co jeszcze moze byc nie tak :devil:

    0 10
  • #2 02 Sty 2016 16:41
    decybel91
    Poziom 39  

    Sterownik silnika steruje przekaźnikiem świec, jaka temp. silnika po nocy?
    Masz trzy opcje:
    -czujnik temp. silnika - jw można sprawdzić
    -przekaźnik świec
    -sterownik silnika (najmniej prawdopodobne).

    0
  • #3 02 Sty 2016 22:07
    konrey
    Poziom 9  

    No wiec tak temperature rano sprawdze bo do tej pory jezdzilem
    przekaznik nowy oryginal zalozony wiec raczej nie sadze aby szwankowal :(

    Jutro dam znac co i jak z ta temperatura acz kolwiek dokladnie nie wiem jak tu jest z czujnikiem temperatury ale raczej pojedynczy nie jak w grupie VW dwa w jednym czyli od kompa i zegarow w jednym

    0
  • #6 04 Sty 2016 22:06
    konrey
    Poziom 9  

    raczej malo prawdopodobne bo jak by nie bylo cos dziala tylko nie do konca tak jak powinno .
    caly czas mnienurtuje czemu swiece grzeja tylko okolo 3 sek.

    0
  • #7 05 Sty 2016 04:35
    gawlo235
    Poziom 19  

    Spróbuj przekaźnik włączyć ręcznie z podpiętą żarówką do świec. lub go wyjąć i mostek na odpowiednich stykach, obserwuj żarówkę?

    0
  • #8 05 Sty 2016 06:13
    konrey
    Poziom 9  

    Probowalem ale ten przekaznik (sterownik swiec) jest jakims dziwnym sygnalem ze strownika silnika sterowany i niestety nie wiem jakim wiec nie moge mostka zrobic

    0
  • #9 09 Sty 2016 20:50
    gawlo235
    Poziom 19  

    Jak uda Ci się zdjąć obudowę z tego sterownika to styk przyciśniesz palcem. To tak do sprawdzenia czy łatwiej zapali jak dłużej pogrzeje? W mercedesie dziś miałem problem z grzaniem( nie wyłączał) ale kontrolka gasła. Pomogło odłączenie aku. na 20 min. Jakieś błędy robiły problem.



    Moderowany przez T5:

    Nie wiem, nie zabieram głosu.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    Ostrzeżenie.

    0
  • #10 09 Sty 2016 21:00
    bart.auto
    Poziom 20  

    Tego przekaźnika nie popchnie palcem,sprawdź okablowanie ,jak nie grzeją świece musi być zanotowany błąd w Ecu

    Dodano po 58 [sekundy]:

    Masz test przekaźnika w diagnoskopie

    0
  • #11 09 Sty 2016 22:58
    konrey
    Poziom 9  

    Witam
    Dokladnie tego przekaznika nie da sie palcem bo jest nie rozbieralny "teoretycznie" i nie ma tam mechanicznych czesci tylko elektronika.
    Swiece zalaczaja sie ale tylko na 2-3 sek i to wszystko wiec wyglada to tak jak by sterownik silnika dostawal bledna informacje o temperatuze silnik , przez co zle sterowany jest sam przekaznik.
    Sprawdzalem na autocomie i temperature silnika wskazuje dobrze jak bylo -3 na zewnatrz to silnik rowniez mial ta sama temperature czyli czujnik temperatury raczej jest ok.
    Bledow jakich kolwiek brak.
    Dzis byla dodatnia temperatura i praktycznie odpalil od strzala.

    0