logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ciężkie pierwsze odpalenie długo kręci , gdy już odpali później jest ok Rover420

18061995 02 Sty 2016 18:19 5664 6
REKLAMA
  • #1 15292184
    18061995
    Poziom 8  
    Witam
    Posiadam auto Rover 420D 86km 97r.
    na starcie piszę że proszę o pomoc a nie krytykę co do modelu

Auto przy pierwszym odpaleniu ( po nocy lub po 8 godz. bo tak mam zmiany w pracy) dłużej kręci mianowicie , podgrzeje świecę i kręcę z dodatkiem pompowania pedałem gazu , auto po chwili kręcenia jak załapie odpala , równo pracuje , po za tym odpaleniem wszystko jest w normie w dodatku został wymieniony filtr paliwa ( na nowy i starym ten sam efekt) przed wężem do filtra paliwa jest zaworek , ale zaworek jest sprawny , świece żarowe też ok. gdzie szukać przyczyny , powtarzam jeszcze raz pierwsze odpalenie gdy już odpali chodzi dobrze , jadę do sklepu po bułki , wracam ze sklepu i od pierwszego i działa , po godzinie jest to samo ... tylko dłuższe stanie auta ...w trakcie zmiany lub po nocy . proszę o pomoc podanie przyczyn i jak to naprawić Pozdrawiam z góry dziękuje ;)
  • REKLAMA
  • #2 15292243
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 662
    Zapewne dawki startowe do korekt bo wtryski już podlewają. Silnik ma swoje lata i zapewne gigantyczny przebieg zatem dochodzi elementarne zużycie wszystkiego. Po prostu potrzebuje trochę kręcenia zanim sprężanie zdoła podgrzać komorę cylindra na tyle że pojawi się zapłon.
    Przy tak wiekowych autach warto przejżeć rozrusznik, przeczyścić i przesmarować żeby miał tylko robotę z szarpaniem silnika a nie dodatkową z obracaniem własnego wirnika.
  • REKLAMA
  • #3 15292312
    18061995
    Poziom 8  
    auto ma trochę więcej niż 250 000 tyś , a może być problem z pompką paliwa ? w zbiorniku , bo jak pisałem wszystko działa sprawnie , a dużo na róznych forach czytałem to pisali o filtrach zaworkach lub że coś na pompie wtryskowej jest zabrudzone i to jest przyczyna ... chciałbym wiedzieć na czyt stoje i jak będzie wyglądać naprawa ... jeśli chodzi o odpalanie to temp. nie ma znaczenia ... AUTO w świeta zrobilo aotko 600 km i nie zawiodło po za tym odpalaniem po dłuższym czasie ... od czego zacząć by być pewny przyczyny w 100% ?
  • REKLAMA
  • #5 15292441
    18061995
    Poziom 8  
    Star jest podobny to znaczy te kręcenie , kilka razy podgrzeje kręcę , pomnaciskam pedał gazu kilka razy i jak odpali to trzyma delikatnie poniżej 1000 obr. po dodanou gazu wkręca się normalnie a gdy zgasze bez żadnego ale odapli i chodzi równo już , a może być przyczyną zapowietrzony układ paliwa ? lub jak wspominałem coś z pompą wtryskową ?
  • REKLAMA
  • #6 15292481
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 662
    To mechaniczny wtrysk - na to tylko dobry pompiarz z wieloletnim doświadczeniem pomoże.
    Pocieszę że najgorzej nie jest (byś zobaczył jak odpalają fordowskie 1.8D/TD - to jest dopiero dramat), olałbym to. Te mrozy to kilka dni i po sprawie.
  • #7 15292587
    18061995
    Poziom 8  
    no olaci to nie za bardzo ... bo zimy dopiero początek a co do mrozów to różnie bywa ... i w ciepłe dni jak pisałem pierwsze odpalenie tak ma ... auto ma jeździć a jak oleje to teraz to później może być gorzej przecież ... więc uważam , że działać puki jest mniejszy kłopot ... dziękuje za pomoc , będę działał z tym jak coś to się odezwę ;) pozd. dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Rover 420D z 1997 roku, który ma problem z długim kręceniem przy pierwszym odpaleniu po dłuższym postoju. Po podgrzaniu świec i pompowaniu pedałem gazu, silnik odpala, ale wymaga dłuższego kręcenia. Wymieniono filtr paliwa, a zaworek przed filtrem oraz świece żarowe są sprawne. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami, takimi jak pompa paliwa, zapowietrzenie układu paliwowego lub zużycie wtryskiwaczy. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie rozrusznika, pompy paliwa oraz ewentualne problemy z mechanicznym wtryskiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA