Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen c3 1.4 hdi 16v 90KM - Nie zapala P0215 P1170 P0500 P1163

08 Sty 2016 22:43 8916 10
  • Poziom 5  
    Witam potrzebuje pomocy samochód raz jedzie raz nie raz zapala raz nie( przy prubie zapalania strasznie nie rowna praca i gasnie zero reakcji na gaz poczym gasnie ) po skasowaniu błędów zapala bez problemu błędy

    P0215
    P1170
    P0500
    P1163

    Każda sugestia jest dla mnie bardzo ważna dzięki
  • Poziom 13  
    Witam

    Przede wszystkim zacząłbym od sprawdzenia/wymiany elektrozaworu kąta wtrysku. Pompa CR nie utrzymuje cisnienia za co jest odpowiedzialny zawór. Wymień go i sprawdź kody usterek. Dlatego nie bedzie palił równo na wszystkie cylindry. Co spowodowało tą usterkę? Złej jakosci paliwo? Czy cos sie nie przedostało wraz z paliwem do pompy CR? Pompa nie utrzymuje ciśnienia w skutek czego auto nie pojedzie. Jak wykasujesz błedy to efekt jest taki jak opisujesz. Wymieniałeś może ostatnio filtr paliwa ? Wiem że jest drogi, ale coś spowodowało jego uszkodzenie, tu moje pytanie: na czym oszczedzałeś, kiedy robiłeś wymiany filrów, olei itp?
  • Poziom 5  
    Tak ostatnio wymienilem plastik ktory znajduje sie na wtryskiwaczu (ostatnim) ten od powrotu/przelewu i bylo wszystko ok po czym zaczelo sie znowu tak dziać ale ze byly mrozy -15 wymienilem filtr no ale niestety nie pomogło
  • Poziom 13  
    Musisz zrobic porzadek z zaworem (regulator ciśnienia paliwa) dopiero dalej szukac Citroen c3 1.4 hdi 16v 90KM - Nie zapala P0215 P1170 P0500 P1163 różnie to nazywaja co fachowiec to specjalista inną nazwę wymyśli :D Faktem jest że brak wysokiego cisnienia i koniec. :D Może troche inaczej wyglądać.
  • Poziom 31  
    Na początek zdjagnozuj sprzętem dedykowanym ,bo masz mylne opisy błędów .

    Dodano po 8 [minuty]:

    Elektrozaworu kąta wtrysku nie szukaj ,bo go nie znajdziesz.
  • Poziom 5  
    Tylko nie bardzo mam gdzie sie udać zeby lexie podpiac a dlaczego kolego sadzisz z3 mogą byc mylne opisy bledow ?

    Może warto sprawdzic (wymienic) czujnik ciśnienia paliwa
  • Poziom 31  
    Nie masz elektromagnesu wyłączającego pompy P0215. Trzeba ustalić czy masz pompę wstępną ,jeżeli tak czy działa,kondycja wtryskiwaczy - czy nie przelewają, sprawdzić zawór na listwie cr, podpatrzeć w parametrach live jak zachowuje się ciś. paliwa.Tak ,że widzisz układ cr jest dużo bardziej złożony .Proponuję znaleźć człowieka który będzie w stanie postawić diagnozę.Będzie taniej.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pominąłem jeszcze czujnik ciś .paliwa.
  • Poziom 13  
    robi1214 napisał:
    Nie masz elektromagnesu wyłączającego pompy P0215. Trzeba ustalić czy masz pompę wstępną ,jeżeli tak czy działa,kondycja wtryskiwaczy - czy nie przelewają, sprawdzić zawór na listwie cr, podpatrzeć w parametrach live jak zachowuje się ciś. paliwa.Tak ,że widzisz układ cr jest dużo bardziej złożony .Proponuję znaleźć człowieka który będzie w stanie postawić diagnozę.Będzie taniej.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pominąłem jeszcze czujnik ciś .paliwa.

    No właśnie pominąłeś to co ważne :D i nie bedzie mial żadnej "kondycji wtryskiwaczy" skoro nie ma cisnienia na listwie CR. Zgadza się, iż dobrze by było to przebadać chociaż Diagboxem (bo opisuje kody ?), ale co mialo pokazać już pokazało. Do odpalenia potrzeba mu około 170bar, na wolnych obrotach około 300bar, przy wkręceniu na obroty około 1100bar, a czym autor tematu to sprawdzi ? :D Zawór (widoczny na obrazku, post wyzej) jest zamontowany na pompie wtrskowej, a czujnik na listwie i nie ma pompy niskiego cisnienia :D
  • Poziom 31  
    Pominąłem CZUJNIK NIE REGULATOR ,a skąd się weźmie ciś na listwie jeżeli wtrysk przelewa?
  • Poziom 5  
    Witam panowie dzis od rana auto zapaliło chodzi doskonale nie ma żadnych błędów i to mnie trochę martwi takie czekanie az problem powruci bo przecież ciężko leczyć zdrowegi pacjeta
  • Poziom 35  
    Jak rozwiązałeś swój problem ?

    Od wczoraj mam bardzo podobne objawy. Dziś nagle wszystko zaczęło działać. Temperatura jest powyżej 0 - czy to może mieć na coś wpływ ?