logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston SGA 100PL - Zmniejszenie mocy bojlera gazowego

Arbiter 09 Sty 2016 15:45 2961 18
REKLAMA
  • #1 15316676
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    Bojler gazowy Ariston SGA 100PLN z mocą 5,2kW, atmosferyczny. Podobne występują z mocą 3,2kw ale też i 7kW.

Czy można zmniejszyć moc grzewczą przez zmianę dyszy głównej na mniejszą, czy też nie jest to dobry pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 15317563
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Mozna, popros serwisanta
  • #3 15319697
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    jaki jest cel zmniejszenia mocy?
    czy nie lepiej na śrubce wyregulować mniejsze ciśnienie niż zmieniać dyszę?
  • REKLAMA
  • #4 15320169
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Czy ma sens zmniejszenie mocy? Mniejsza moc to dłuższe nagrzewanie się wody.
  • #5 15320460
    diodak_13
    Poziom 20  
    Zbigniew Rusek napisał:
    Mniejsza moc to dłuższe nagrzewanie się wody.
    i niewiele mniejsze straty kominowe. uważam że nie warto, komfort dużo straci.
  • #6 15321869
    Arbiter
    Poziom 15  
    Bojler bedzie wykorzystywany jako kocioł z buforem do grzejników. Grzejników raptem kilka więc odbiór na poziomie 1000W stąd im mniejsza moc kotła tym lepiej to bedzie pracować moim zdaniem (kocioł będzie dłużej grzał więc mniej bedzie taktował)

Dodano po 1 [minuty]:

czyli zamiast kranu bedzie podłączony obieg grzewczy grzejników - powrót do zasilania bojlera a zasilanie grzejników z wyjścia bojlera. Oprócz tego będzie przeponowe naczynie wyrównawcze i pompa obiegowa. Poprzez włączanie pompy będę sterował grzanie w domu

Dodano po 6 [minuty]:

diodak_13 napisał:

czy nie lepiej na śrubce wyregulować mniejsze ciśnienie niż zmieniać dyszę?

A jest taka opcja? NIe wiedziałem

Oto etykiety podobnych urządzeń jeden z otwartą a drugi z zamkniętą komorą. Ten z otwartą ma większą moc a ja potrzebuję mniejszej mocy

Ariston SGA 100PL - Zmniejszenie mocy bojlera gazowegowody-arist...ewanie.jpg (90.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Ariston SGA 100PL - Zmniejszenie mocy bojlera gazowegoWP_2016010..001.jpg (74.91 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15322166
    diodak_13
    Poziom 20  
    Arbiter napisał:
    A jest taka opcja? NIe wiedziałem

zerknij na stronę 18tą http://m.ariston.com/pl/media/files/569_Sga%20VCAE.pdf
    jest opisane jak i co ma wyglądać. zresztą na tych starszych automatykach gazowych też jest możliwość regulacji, ale przydała by Ci sie ururka .
    Zresztą nie widzę sensu aby zmniejszać moc, niech pochodzi to zobaczysz czy będzie taktował, to sobie zmniejszysz ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #8 15325274
    Arbiter
    Poziom 15  
    Dzieki wprawdzie to od innego modelu (tego elektronicznego). Co to ururka?
  • REKLAMA
  • #10 15362680
    Arbiter
    Poziom 15  
    Dopiero kupiłem ten bojler, mam go juz na stanie ale nie podłączałem. Wymiennik ciepła w nim to zwykła rura w środku bojlera i zawirowywacz spalin. POdawana sprawność 83% i zastanawiam sie czy to sprawność uwzgledniajaca straty płomyka dyżurnego czy tez wymiennik jest mało sprawny.

I zastanawiam się czy da się zmniejszyć moc np do 500W tak aby pracował sobie przez cały czas. Jako pompę zastosowałbym pompę ekektroniczną bezdławnicową. Praca na małej mocy i niskiej temperaturze myślę powinna podnieść sprawność
  • #11 15364275
    diodak_13
    Poziom 20  
    Daj namary jaki tam zespół gazowy to pomyślimy jak ograniczyć moc. Najprostszym sposobem jest przykręcenie zaworu gazowego, ale to tymczasowo. Jest minimalna moc po niżej której zejść nie możesz, dlatego ze może sie płomień odrywać i nie spalać poprawnie.
    Ja osobiście wolałbym dać najprostszy kocioł i bufor do tego, koszt podobny a roboty mniej, no i strat kominowych z "bufora" brak.
    Arbiter napisał:
    czy da się zmniejszyć moc np do 500W

Rozumiem że nie przewidujesz takiej sytuacji że przychodzisz do wychłodzonego mieszkania i włączasz grzanie i czekasz nie wiadomo ile aż się nagrzeje, a już nie wspomnę o sytuacji jak zapotrzebowanie na ciepło się zwiększy przy -20*C. 500W na pewno nie wystarczy - będziesz kręcił śrubką, zmieniał dyszę?
  • #12 15364753
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Po co te kombinacje? Bojler ma pewną pojemność, prawdopodobnie 100 l, czyli w zakresie 30-70 st. kumuluje ca 5 kWh energii cieplnej. Podłączając do obiegu termoregulator pomieszczenia pobieramy potrzebną ilość ciepła. Palnik załącza, w razie potrzeby, regulator bojlera. W zależności jego od histerezy i zapotrzebowania ciepła będzie się włączał częściej lub rzadziej.
  • #13 15374932
    Arbiter
    Poziom 15  
    Rola tego bojlera bedzie grzanie jedynie trzech kaloryferkow lazienkowych. Dom posiada ogrzewanie podlogowe na calej powierzchni a te kaloryferki jedynie do zwiekszenia komfortu lazienki i suszenia recznikow.

dlaczego chce zmniejszyc moc? Bo kociol pracujacy w sposob ciagly na minimalnej mocy ma wieksza sprawnosc niz wlaczajacy sie cyklicznie z pelna moca

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Odpowiedź odpowiadając na pytanie dlaczego bojlera nie kocioł już mówię Kocioł o bardzo małej mocy czyli na przykład minimalnie 2 kilowaty kosztuje kilka tysięcy złotych natomiast tanie kotły mają moc startową od ośmiu kilowatów do tego mają zwykłą pompę to znaczy nie elektroniczną a co za tym idzie pompa będzie zużywa dużo prądu a kocioł pracując na dużej mocy będzie traktował cały układ będzie nieekonomiczny
  • #14 15377139
    Jacek79
    Poziom 37  
    To daj grzejniki elektryczne lub co za problem polaczyc te grzejniki pod ogrzewanie podlogowe
  • #15 15377919
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ogrzewanie podłogowe jest zasilane temperaturą 33C więc nic z podłączenia grzejników do tego.
    Energia elektryczna jest droższa, kaloryfer elektryczny zapewnia mniejszą stabilność temperaturową, wyższe temperatury etc. MOżna by było zrobić zasobnik ogrzewany grzałką i to mieszać. Ale skoro mam gaz to spróbujmy z gazem
  • #16 15377976
    Jacek79
    Poziom 37  
    W elektrycznosci mozesz soboe ustawic temperature jaka ci sie zapragnie.
    Drozej? Na takiej popierdulce jak grzejnik lazienkowy nie robi to roznicy. A odpada koszt kotla, instalacji, przegladow.
    Sam napisales ze ma byc to pomocnicze.
    A co do temp podlogowego do daj sterownik z krzywa grzewcza a nie stala temperatura zasilajaca.
  • #17 15378024
    Arbiter
    Poziom 15  
    Jeśli mamy powiedzmy 3 grzejniki grzejące non stop, dajmy na to sumarycznie 300W, to w ciągu doby mamy 7,2kwh i około 2,3PLN taniej gazem. Fakt nie dużo. Jeśli uwzględnimy sezon grzewczy 5 miesięcy to raptem 345PLN różnicy. Moze i tak ze trzeba było kupic bojler elektryczny i z tego zasilać grzejniki...

Odnośnie sterownika z krzywą grzewczą, to nic to nie zmienia bo ani 30C ani 34C nie nadaje się do kaloryfera
  • #18 15380350
    Arbiter
    Poziom 15  
    Coś ktoś jeszcze doda na temat mojego boljera i pomysłu ??
  • #19 18047778
    mikton61
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam.Mam takie pytanie po 21 latach bojler jak w temacie zaczął przeciekać kupiłem nowy oznaczenie S/SGA 100l kolega instalator go zamontował ładnie grzeje.
    Tylko po paru godzinach stwierdziłem że jest dużo głośniejszy od poprzednika może ten typ tak ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zmniejszenia mocy bojlera gazowego Ariston SGA 100PLN poprzez zmianę dyszy głównej na mniejszą. Odpowiedzi sugerują, że zmiana dyszy jest możliwa, ale niekoniecznie zalecana. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem może być regulacja ciśnienia gazu. Użytkownik planuje używać bojlera jako kotła z buforem do grzejników, co wymaga mniejszej mocy. Dyskutanci podkreślają, że mniejsza moc może prowadzić do dłuższego nagrzewania wody i potencjalnych problemów z efektywnością. Wskazano również na możliwość regulacji mocy poprzez zawór gazowy, ale z uwagą na minimalną moc, poniżej której może wystąpić nieprawidłowe spalanie. Użytkownik rozważa również alternatywy, takie jak grzejniki elektryczne, ale preferuje pozostać przy gazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA