logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy szybki format NTFS przy instalacji WinXP na Win98 mógł zostawić wirusy?

jaktotakto 16 Cze 2005 10:51 1074 5
REKLAMA
  • #1 1582014
    jaktotakto
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam ... sytuacja następująca ... był na dysku Win98 ... zawirusowany że hoho ... postanowiłem zainstalować nowy system ... wybór padł na WinXP ... podczas instalacji ze względu na oszczędność czasu dokonałem szybkiego formatowania partycji na NTFS [dotychczas był FAT] ... system zainstalował się i tu zaczęły się schody ... podczas pierwszego skanowania [jeszcze przed podłączeniem do internetu] program znalazł setki wirusów, których chyba nie powinno już tam być ... i ogólnie mam wrażenie, że stary Win98 gdzieś tam się czai w półmroku bo nie za bardzo chciał się kontroler USB zainstalować i jakoś dziwnie zachowuje się WinXP [nie mogą się zainstalować poprawki itp.] ... i teraz pytanie ... czy szybki format i późniejsza instalacja WinXP nie spowodowała iż instalator mi tylko w jakiś dziwny sposób "zmodyfikował" starego Windowsa? ... pierwszy raz coś takiego mam ... czy obejdzie się bez solidnego formatu dysku i zrobienia tego na nowo i co należałoby zrobić by zaczęło to normalnie funkcjonować?
  • REKLAMA
  • #2 1582160
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Cóż, szybki format tylko modyfikuje tablice FAT, ale powinno to wystarczyć. Jak rozumiem instalowałeś XP na czystym, "szybko formatownym" dysku? To nie ma bata, aby coś tam zostało. Moze zamiast tego stworzyłeś partycję na któej doinstalowałeś XP? Tak czy inaczej zrobiłeś coś dziwnego, tak to przynajmniej wygląda z opisu :) Jeżeli masz wątpliwości to zrób dokładny format. Chociaż nie powinieneś mieć takich problemów.
  • REKLAMA
  • #3 1582187
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Pytanie:
    czy uruchomiłeś XP pod w98 (bez restartu z płyty) ??? - bo coś mi się wydaje że tak i wiry pozostały w pamieci.

A pozatym budować system na szybkim formacie to .... nic nie napiszę
  • REKLAMA
  • #4 1582368
    jaktotakto
    Poziom 12  
    zainstalowałem WinXp na "szybko" sformatowanym dysku ... instalatora nie uruchamiałem spod żadnego Win98 ... nie tworzyłem żadnych dodatkowych partycji ... może z opisu nie wynika ale kompletnym ignorantem nie jestem i pewne doświadczenia z Windowsami mam a zaistniała sytuacja mnie zaskoczyła stąd tu piszę ... a budowanie systemu na szybkim formacie w pewnych okolicznościach ma sens i jest koniecznością ale to nie miejsce na takie dyskusje ... wniosek nasuwa się jeden - zrobć wszystko od początku ... pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1584172
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    wirus może być w MBR...
  • #6 1987570
    jaktotakto
    Poziom 12  
    przepraszam za nie dokończenie tematu ... kajam się i błąd niniejszym koryguję ... rozwiązania sensownego niestety nie podam bo nie wiem co mogło być przyczyną opisanych problemów ... efekt końcowy jak następuje - ponowny format dysku [już nie szybki] i ponowna instalacja systemu ... pacjent po takich czynnościach nie wykazuje oznak choroby ... pozdrawiam
REKLAMA