logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

win xp i win 98 na jednym dysku podzielonym na partycje

e-bicki 27 Mar 2006 18:40 1632 7
REKLAMA
  • #1 2463921
    e-bicki
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam taki problem: Instalując windowsa XP podzieliłem dysk na 2 partycje w systemie NTFS. Xp mam na prtycji C. Teraz chciałbym zainstalować 98 na partyji D ale nie wiem jak to zrobić proszę o pomoc! [/b]
  • REKLAMA
  • #2 2463988
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6159
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2464004
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam:)
    Partycje pod 98 musisz chyba przekonwertować na FAT32 i dopiero zainstalować...pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2464005
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    W takiej konfiguracji jak teraz to zrobić się tego nie da.
    Win 98 nie zainstaluje sie na dysku D bo na dysku C jest system plików NTFS na którym on nie uruchomi programu instalacyjnego.
    Na elektrodzie kiedyś czytałem że sposobem na to jest sformatowanie pierwszej partycji na Fat 32 a drugiej (D) na NTFS. Następnie najpierw odpalić instalację win98 na pierwszej partycji a potem XP na partycji drugiej. Sam to kiedyś robiłem o wychodziło OK.
    Jeżeli coś pominąłem to odsyłam do archiwum elektrody na temat - dwa systemu operacyjne na jednym dysku - materiałów na ten temat jest kupa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2464480
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam!

Zajrzyj do tego postu:

Program, do którego link tam podałem, ma możliwość zakładania partycji w prosty sposób - usuwanie jest też łatwe.

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #7 2464732
    bolekstypolow
    Poziom 12  
    Witam jakiś czas temu zrobiłem tak
    1 z formatowałem dysk
    2 podzieliłem dysk na partycje
    3 ustawiłem aktywną partycje dla WIN98 naC:
    4 zainstalowałem WIN 98 i wszystkie stery
    5 uruchomiłem instal WINxp
    6 przy wyborze rodzaju instalacji wybrana opcja to nie aktualizacja czyli instaluj system na wybranej partycji lub dysku a dyski są skonwertowane na FAT32 wszystkie atak po drodze to zrobić trzeba scan powierzchni dysków tak aby sprawdzić dysk pod względem BAD SEKTORÓW
    7 instalacja WINxp I sterów pod ten system
    8 U mnie działa!!
  • Pomocny post
    #8 2465505
    PICARD
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Sam mam tak zrobione ale troche w innej kolejności tzn partycje nast dysk c na fat 32 instalka 98 na dysk c kolejnie na d możesz jak chcesz zrobić ntsc i zainstalować dopiero xp. U mnie chodzi na 100%

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemów Windows XP i Windows 98 na jednym dysku podzielonym na dwie partycje. Windows XP jest zainstalowany na partycji C w systemie plików NTFS, a użytkownik chce zainstalować Windows 98 na partycji D. Windows 98 nie obsługuje systemu plików NTFS, dlatego partycja D musi być sformatowana na FAT32. Zalecane jest, aby partycja przeznaczona dla Windows 98 była aktywna i sformatowana jako FAT32, natomiast partycja dla Windows XP może pozostać w NTFS. Kolejność instalacji systemów ma znaczenie: najpierw instalacja Windows 98 na partycji FAT32, a następnie Windows XP na drugiej partycji. Przed instalacją warto przeprowadzić skanowanie powierzchni dysku w celu wykrycia uszkodzonych sektorów. Możliwe jest również odwrócenie kolejności partycji i systemów, pod warunkiem odpowiedniego formatowania i ustawienia aktywnej partycji. Do zarządzania partycjami można użyć specjalistycznych programów umożliwiających łatwe tworzenie i usuwanie partycji. Wskazane jest zapoznanie się z materiałami i archiwami dotyczącymi instalacji dwóch systemów operacyjnych na jednym dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA