Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja samochodowa Navitel e500

Sprzemek 10 Jan 2016 21:26 87594 55
Computer Controls
    Sprzemek
    Level 11  
    Ostatnio mocno reklamowany na onecie. Model 5 calowy za 299 zł z dożywotnią aktualizacją map za free. Ruska nawigacja (jak większość wykonane w kitaju). Ma ktoś? Czy jest coś warte?
  • Computer Controls
    piterex626
    Level 2  
    Ostatnio jechałem na niej 700 km. Asystent pasa słaby. Adresy nie wszystkie. Blok 30 letni do którego jechałem - brak numeru w nawigacji. Brak opcjonalnych głosów. Przy wjeździe na ślimak autostrady się nie zrozumieliśmy z nawigacją. Nie wszystkie ronda na mapie.
    Bardzo ograniczona ilość komunikatów.
    Zaleta - Są mapy europy wschodniej.
    Samo urządzenie - dość solidnie i przyjaźnie wykonane
  • Computer Controls
    Sprzemek
    Level 11  
    Ciekawe, czy dałoby się zainstalować na niej np. automapę ?
    piterex626
    Level 2  
    Pewnie trzeba explorera podpiąć pod pulpit.
    Ciekawe czy już ktoś to robił w tym modelu.
    homesony
    Level 10  
    Witam forumowiczów!

Podpinam się pod pytanie o możliwość odblokowania nawigacji Navitel e500
    p.s
    będę wdzięczny za pomoc - thx!
    gregor312
    Level 1  
    Jak odblokować navitela e500 aby można było zastosować automapę.
    jajacekpl
    Level 24  
    Podmień plik Navitel.exe w katalogu Navitel na AutoMapa.exe + zmiana nazwy
    Albo za execa od navitela podstaw plik explorer.exe np któryś z tych:
    Sprzemek
    Level 11  
    Witam. Zakupiłem jednak nawigację myNavi 5 Hykker (dostępną w Biedronce za 159zł). Nawigacja jest odblokowana, można na niej uruchomić bez przeszkód AutoMapę. Przy parametrach:
    - Procesor ARM Cortex A7 800MHz
    - Pamięć RAM: 128 MB
    - 4GB pamięci wewnętrznej
    - Slot karty pamięci microSD do 32 GB
    radzi sobie dobrze.
    Dziękuję wszystkim za dyskusję i zamykam temat.
    grzespl
    Level 1  
    Witam .
    Mi zadziałało, a robi się tak
    1) podpinamy nawigację do kompa
    2) Zmieniamy nazwę katalogu Navitel na Navitel_oryginal
    3) instalujemy Auto Mapę na nawigacji (ja instalowałem na karcie SD i później gotowy program skopiowałem do pamięci nawigacji)
    4) zmieniamy nazwę katalogu AutoMapa na Navitel
    5) w katalogu Automapa jest plik startujący wceAm.exe , zmieniamy jego nazwą na Navitel
    6) uruchamiamy ponownie nawigację i cieszymy się z AutoMapy na Navitel e500
    Jedyny problem to przy zamykaniu programu AutoMapa nawigacja pisze nie wyłączaj nawigacji trwa zamykanie.... czy coś takiego. Przyciskamy na chwilkę przycisk Power i wyskakuje komunikat o wyłączeniu lub uśpieniu Navitela.
    Powodzenia
    wojtek1234321
    Level 35  
    grzespl wrote:
    Jedyny problem to przy zamykaniu programu AutoMapa nawigacja pisze nie wyłączaj nawigacji trwa zamykanie.... czy coś takiego.

No bo AM tak ma przy wyłączaniu/zamykaniu programu, po kliknięciu ikony "Koniec" jest komunikat, jeżeli dobrze pamiętam "Zwalniam użyte zasoby. Proszę nie wyłączać jeszcze urządzenia". Wystarczy chwilkę poczekać i program się zamyka i "wyskakuje" ekran/pulpit główny urządzenia. Wtedy dopiero powinno się wyłączyć urządzenie, wyłączanie "na twardo" z działającą jeszcze AM może powodować błędy programu...
    Dzaro5
    Level 11  
    W tych nawigacjach jest coś że programy się nie zamykają tylko wiszą, testowałem na AM i igo.
    wojtek1234321
    Level 35  
    Dzaro5 wrote:
    W tych nawigacjach jest coś że programy się nie zamykają tylko wiszą, testowałem na AM i igo.

Być może nie wiem tego, może jakiś proces systemowy zatrzymuje zamykanie programów i potrzebny by był jakiś skrypt który by umożliwił zamykanie programów.
    jajacekpl
    Level 24  
    A co się dzieje po zamknięciu fabrycznie instalowanego Navitela? Pojawia się menu na ekranie, czy nawigacja sie wyłącza?

Jeżeli to drugie, to podobna sytuacja była np. w Mio serii "M", tam pomagało uruchamianie skryptu typu
    RunWait (Automapa)
    Run (explorer.exe)

ew.
    Run (explorer.exe)
    Run (automapa.exe)

To oczywiście nie gotowy skrypt, ale szkic.
    melonowy
    Level 9  
    grzespl napisał.
    Quote:
    1) podpinamy nawigację do kompa
    2) Zmieniamy nazwę katalogu Navitel na Navitel_oryginal
    3) instalujemy Auto Mapę na nawigacji (ja instalowałem na karcie SD i później gotowy program skopiowałem do pamięci nawigacji)
    5) w katalogu Automapa jest plik startujący wceAm.exe , zmieniamy jego nazwą na Navitel
    Jedyny problem to przy zamykaniu programu AutoMapa nawigacja pisze nie wyłączaj nawigacji trwa zamykanie.... czy coś takiego. Przyciskamy na chwilkę przycisk Power i wyskakuje komunikat o wyłączeniu lub uśpieniu Navitela.

Ja mam Navitela E100 od neostrady w "gratisie". Zrobiłem jak wyżej i działa.
    Po wyłączeniu AM program wisi, zamyka zasoby AM, ale nie zamyka się. Nie wyskakuje żaden ekran urządzenia tylko ciągle wisi ekran zamykania zasobów AM. Ja czekam chwilę i wyłączam przyciskiem głównym.
    Oryginalnie też nie było żadnego menu, tylko od razu włączała się nawigacja Navitela.
    Po zamknięciu oryginalnej nawigacji przyciskiem "tapnięciem" wyłączenia, program się zamykał i urządzenie zię wyłączało.
    W oryginalnym oprogramowaniu nie było możliwości wyboru ścieżki do mapy, dlatego trzeba zrobić jak wyżej cytowałem.
    A ten skrypt zamykający to jaki i gdzie go dokładnie umieścić żeby AM się zamknęła?
    A może robił ktoś tak jak Jajacekpl napisał
    Quote:
    Podmień plik Navitel.exe w katalogu Navitel na AutoMapa.exe + zmiana nazwy

Tylko nie bardzo rozumiem co znaczy "+ zmiana nazwy"
    Czy wstawiony plik AM.exe nazwać Navitel, czy jak?
    Bo generalnie wychodzi na to jak ja zrobiłem.
    Pozdrawiam.
    wojtek1234321
    Level 35  
    melonowy wrote:
    Tylko nie bardzo rozumiem co znaczy "+ zmiana nazwy"
    Czy wstawiony plik AM.exe nazwać Navitel, czy jak?

+zmiana nazwy:
    grzespl wrote:
    anksma
    Level 9  
    Zakupiłam Navitela E500 i mam problem z wyznaczaniem trasy. Otóż wg. google i mojej starej nawigacji odległość do Splitu wynosi ok 14 godz., niestety Navitel pokazuje 16h i 40 min. co jest bardzo dziwne. Czy może to być spowodowane tym że nie ma opcji najszybsza trasa?. Zaznaczyłam w opcjach drogi płatne, a mimo to jest tak długi czas. Czy może to mieć związek z tym że nawigacja po zakupie nie była aktualizowana?. Nie chciałam tego robić ze wzg na możliwość jej sprzedania.Czy podmianka na automapę lub mapemap coś zmieni, czy to po prostu opcja gpsa już taka jest że nie ma możliwości wyznaczenia trasy szybkiej?
    wojtek1234321
    Level 35  
    anksma wrote:
    czy to po prostu opcja gpsa już taka jest że nie ma możliwości wyznaczenia trasy szybkiej?

AutoMapa też wyznacza w granicach 14:41, być może Navitel E500 i brak aktualizacji, (jaki tam jest program nawigacyjny i mapy?), być może i taki ten program ma "routing" i metody wyznaczania tras. AutoMapa to trasa szybka nie zawsze jest "najlepsza", na długie trasy lepiej jest wybrać "Bezpieczna" lub "Łatwa". Powinna wtedy prowadzić z przewagą dróg głownych (wszelkie obwodnice miast, omijanie centrum miejscowości itp), zas szybka to nieraz może sprawić że pojedziemy po różnych drogach lokalnych bo czas dojazdu będzie niby kilka minut krótszy. AM tak ma że czasami przy trasie "Szybka" robi takie "numery" bo przy liczeniu tras bierze czas dojazdu a nie jakość dróg i szybkość z jaką jedziemy, i czasami może sprawić niemiłą niespodziankę...
    anksma
    Level 9  
    Nie wiem jakie są tam mapy. Czy po zainstalowaniu auto mapy będę mogła wrócić do map navitela?Do tej pory na starym GPS jeździłam na automapie i bez problemu 2 razy doprowadził mnie do Cro. Czy ma ktoś może navitela e 500 i może na swoim wyznaczyć trasę z Radomia do Splitu w Chorwacji i powiedzieć mi ile mu wychodzi godzin jazdy.
    melonowy
    Level 9  
    Do Wojtek1234321

No tak właśnie wychodzi na to samo.
    Tak zrobiłem i działa. Myślałem, że to od jajacekpl to coś innego - sorry.
    Głównie chodzi mi o zamknięcie AM i wyłączenie urządzenia.

Do anksma

Skoro jechałaś 2 razy do CRO to trzeci raz będzie tak samo.
    Nawet jeśli przewidywany czas przejazdu jest dłuższy, to jeśli trasa wyznaczona jest taka sama jak poprzednio, czas przejazdu będzie też podobny do poprzednich.
    Przecież nawigacja nie każe Ci jechać wolniej niż jechałaś ostatnio. Co innego jeśli każe Ci jechać dłuzszą trasą.
    Sprawdż jaką trasą chce prowadzić nawigacja - może dłuższą...
    Różne programy nawigacyjne mają inne algorytmy przeliczania tras.
    Program nawigacyjny Navitela użyłem po zakupie w kraju dla sprawdzenia i moim zdaniem nie umywa się do AM. Zainstalowałem AM i jest OK.
    Skoro znasz nawigację AM bo jej używałaś to wróć do niej.
    Ja od lat jeżdżę na AutoMapie po Polsce i po Europie i zawsze prowadziła bez problemów. Radzę zainstalować AM. Dokładna instrukcja od grzespl wyżej w tym temacie.
    Pozdrawiam
    anksma
    Level 9  
    Właśnie ten krótszy czas wyznaczał mi mój stary Lark i wgrana tam automapa a navitel pokazuje taki długi czas. A nie mam ochoty jechać prawie 3 godz. dłużej. Oczywiście nie aktualizowałam jej ze wzg. że może ją sprzedam, ale dziś daje ją informatykowi i niech mi przegra automapę ze starego gpa do navitela i zobaczymy jak to będzie.
    melonowy
    Level 9  
    Do anksma

Wprowadziłem do AM trasę Radom - Split. (Czy optymalna, czy szybka, czy łatwa, czy bezpieczna - wynik generalnie taki sam. Różnice paru km. i paru minut. Po prostu innej trasy niet ;) )
    Przez Ostrawa, Brno, Wiedeń, Graz, Ptuj, Krapina i dalej autostradą do celu.
    Długość 1390 km, czas przejazdu 11h 40min.
    Dziś poniedziałek, może w weekend być dłużej.
    Pamiętaj też, że jest to czas przejazdu. Dolicz przystanki na odpoczynek, jedzenie i pulu-pulu.
    Pozdrawiam.
    anksma
    Level 9  
    No i super. Mam nadzieję że informatykowi uda się przegrać automapę. Z drugiej strony ciekawa jestem jaki byłby czas w Navitelu przy jego aktualizacji, ale na razie nie mogę tego zrobić dopóki nie dowiem się czy informatyk mi wgra automapę, bo jak nie to zawsze mogę Navitela sprzedać.
    wojtek1234321
    Level 35  
    anksma wrote:
    ale na razie nie mogę tego zrobić dopóki nie dowiem się czy informatyk mi wgra automapę

To urządzenie ma slot na kartę SD? AM można przecież zainstalować na kartę i uruchamiać AM z karty SD (oczywiście jeżli ma slot kart SD), nie znam dokładnie tego urządzenia, ale instaując AM na karcie może obejdzie się bez jakiegokolwiek "ruszania" oryginalnego oprogramowaniania Nawitela. Mam zainstalowaną AutoMapę i iGO Primo na karcie SD i wszystko pracuje super. Oryginalne oprogramowanie GoClevera "istnieje" niezależnie zainstalowane na urządzeniu i w każdej chwili jest gotowe do używania.
    anksma
    Level 9  
    Udało się wgrać do navitela inną mapę. Wreszcie mam moja automapę z nią zawsze dojadę do celu:-) i pokazuje normalny czas dojazdu do celu bo 13h i 50 min, oczywiście plus postoje.
    melonowy
    Level 9  
    Do Wojtek 1234321.

No nie myl Navitela i GoClevera.
    Na GoCleverze było tak jak pisałeś. Można bez problemu użyć AM z karty SD.
    W Navitelu jak pisałem wyżej nie ma możliwości wyboru ścieżki mapy.
    Mimo tego, że jest oczywiście slot mikro SD nie możemy z poziomu oryginalnego oprogramowania Navitela wybrać ścieżki do innej mapy.
    Brak jest menu głównego urządzenia. Po włączeniu od razu uruchamia się
    program nawigacyjny. W nim zaś też brak możliwości wyboru ścieżki mapy.
    Wiec trzeba zrobić tak jak wyżej instuował grzespl.
    Pozdrawiam.

Do aksama.

Jak w ustawieniach AM wpiszesz sobie prędkości maksymalne, autostradowe
    i po drogach niższej kategorii odpowiednie dla Twojego pojazdu i stylu Twej jazdy
    to przewidywany czas jazdy pewnie jeszcze się zmniejszy.
    Ja mam max 160, autostrada 130 (ze względu na Austrię i Włochy), reszta to 90.
    Włącz też estymację czasu jazdy - przeliczanie średniej z np. ostatnich 15 minut.
    Wówczas podczas jazdy na bieżąco przelicza czas wg tego jak jedziesz.
    Pozdrawiam.
    anksma
    Level 9  
    I lipa po ok 15 min drogi pojawił się komunikat application navitel.exe encountered a serious error and must shut down.cale szczęście ze miałam też starą nawigację z automapą to udało się dojechać do celu.Dopiero dziś zdarzyło się że navitel nie wyłączył się ale działał tylko przez ok 10 min,tak to cały czas po ok 5 pojawiał się w/w napis
    zonk20
    Level 10  
    Do posiadaczy Navitela E 500 . przy próbie automapy wywaliło mi całe mapy . czy ktoś mógłby udostępnić mapy Niemiec ??