logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat VR6 1996 2.8 - Spadek mocy, błąd 525 (G39) sonda lambda?

shade_ 16 Cze 2005 13:23 2950 6
REKLAMA
  • #1 1582363
    shade_
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Jakis czas temu bylem u mechanika, poniewaz "uciekala" mi iskra na jednym z cylindrow, zostal objaw usuniety i autko zaczelo duzo lepiej smigac.

Ale po kilku dniach, auto nagle sie zmulilo !! Jakby sie wydech zapchal, wciskam gaz do konca, a auto sie zbiera jakby pod maske wskoczyl silnik 1.8, a nie 2.8. Pojechalem jeszcze raz do mechanika, a ten mi powiedzial, ze z przewodami WN jest wszystko ok i ze tak na rzut oka silnik wyglada spoko. Podpialem sie pod VAG'a i od razu wyskoczyl mi blad 525 (G39), czyli sonda lambda. Mechanik podpial sie pod komputer i stwierdzil, ze sonda dziala wporzo, nie widzi, aby mogla byc uszkodzona. Pojechalem do tlumikarza, zeby moze kata sprawdzil, bo auto od 15tkm smiga na LPG, a podobno kat na LPG lubi sie zapychac. Ten stwierdzil, ze wszycho jest OK, ze kat "dziala".

I badz tu czlowieku madry gdzie sie z taka usterka udac. Wszystko wyglada na dobre. Ufac VAG'owi i wymienic sonde ??

Moje auto to:
    VW Passat VR6 kombi
    rok. prod 96
    silnik 2.8 VR6 AAA
  • REKLAMA
  • #2 1583145
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Czy jest mulasty na tylko na gazie czy na paliwku też. Jaką masz instalacje gazową firma i czy ma kompa (powinna mieć przy tym roczniku auta). Sprawdż jeszcze kompa innym programem, jeśli dalej wyjdzie że to wina lambdy to raczej tak, ale najpierw można ją wykrępić i przemyć na benzyną czy rozpuszczalnikiem czasem pomaga.
  • REKLAMA
  • #3 1583218
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Może sprzęgło się ślizga :cry: Napisz jak się zachowuje kiedy jest simny a kiedy nagrzany i jaka jest różnica na między paliwem a gazem. Zakładam, że w dobrych stacjach tankujesz paliwo. Mam pytanie co mechanik dokładnie zrobił usuwając tą usterkę. Jak nie wiesz to dokładnie go spytaj. Jak jest mulasty to może być coś z przyspieszeniem zapłonu lipną nawet jedną świecą - miałem tak ostatnio w Audi. Nowa pochodziła nie cały miesiąc...
  • REKLAMA
  • #4 1584856
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Katalizator w aucie zasilanym gazem duzo szybciej przestaje dzialac a kawalki jego powoduja zatykanie tlumikow. Jezeli wine ponosilaby sonda lambda napewno odczulbys to po spalaniu. Sproboj wypiac na chwile wydech za kolektorem i przejedz sie kawalek to zobaczysz czy jest poprawa jesli tak to czeka cie wymiana wydechu. Tak na marginesie te silniki maja bardzo slaba elektronike.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1585122
    shade_
    Poziom 12  
    Jestem po wizycie u mechanika i okazuje sie, ze to chyba przeplywomierz. Nie jestem z tego powodu zbytnio zadowolony bo to kolejny wydatek ;) Na 100% co to bedzie dowiem sie w poniedzialek, kiedy to zamontuje pozyczona przeplywke i sie przejade.

Objaw ten wystepuje zarowno na PB jak i LPG w takim samym stopniu, tak wiec wina instalacji LPG nie wchodzi w rachube. Jak silnik jest zimny to tak jakby lepiej sie zbieral (nie wiem, bo nie katuje auta na zaimnym). Dziwi mnie tylko, ze na VAG'u wyskakuje blad sondy lambda, a po przepadaniu wychodzi blad przeplywki.

Sprawdzalem napiecie na przeplywce w pelnym zakresie i przy odcieciu (obroty max) wychodzilo tylko 3,5V, a powinno zdaje sie ok 12V. Co Wy na to ?
  • Pomocny post
    #6 1587444
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Przy nieodpowiedniej mieszance i nie odpowiednim ujściu spalin może pokazywać błąd sądy lambda. Dlaczego? Przypchany tłumik, katalizator - mogą być identyczne objawy. Sprawdź ten przepływomierz - jak jest kiepski - też mogą być takie objawy.
  • #7 1988015
    shade_
    Poziom 12  
    wlasnie, ujscie spalin powodowalo blad sondy :)

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Passat VR6 2.8 z 1996 roku pojawił się problem spadku mocy oraz błąd 525 (G39) dotyczący sondy lambda. Pomimo braku widocznych uszkodzeń sondy lambda i prawidłowej pracy katalizatora, auto wykazuje objawy podobne do zapchanego układu wydechowego, co może powodować błędne wskazania sondy. Problem występuje zarówno na benzynie, jak i LPG, co wyklucza usterki instalacji gazowej. Podejrzenie padło na przepływomierz powietrza, który po wymianie może rozwiązać problem. Napięcie na przepływomierzu było niższe niż normatywne (3,5V zamiast około 12V). Zalecane jest sprawdzenie układu wydechowego, w tym katalizatora i tłumika, gdyż ich zanieczyszczenie lub uszkodzenie może powodować podobne symptomy i błędy sondy lambda. Warto również przemyć sondę lambda benzyną lub rozpuszczalnikiem przed jej wymianą. Diagnostyka powinna uwzględniać także różne programy do odczytu błędów, aby potwierdzić źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA