logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przegrać winyle na CD/MP3? Adapter PIONEER, ciche nagranie, oprogramowanie?

dariwa0 16 Cze 2005 14:04 1295 6
REKLAMA
  • #1 1582459
    dariwa0
    Poziom 11  
    Mam parę ciekawych płyt winylowych. Chciałbym je przegrać na CD w formie muzyki lub MP3. Dysponuję adapterem wysokiej klasy PIONEER oraz komputerem. Po podłączeniu adapteru do wejścia karty dźwiękowej coś tam słychać w głośniczkach, ale bardzo cicho. Poradździe jak rozwiązać ten cały problem i czy takie coś jest możliwe do zrobienia w domowych warunkach. Może trzeba do tego jakiegos dodatkowego oprogramowania? Pomóżcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1582485
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1582632
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Falco76 a jakościowo wyjdzie na tym na minusie :(.Na allegro można dostać przedwzmacniacze gramofonowe z char.RIAA VIVANCO za 100zł około.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1584335
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Jak znasz się trochę na elektronice to zrób sobie taki przedwzmacniacz. Niski nakład finansowy, a aplikacje wszędzie można znaleźć.
  • Pomocny post
    #6 1584494
    kosmaty
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Po co od razu Diora wystarczy jakiś przedwzmacniacz i już.(Ale dobrej klasy rozumie się). Wejście Line-In w komputerze i tak potrzebuje do pełnego wysterowania ok 200mV zależne oczywiście od karty dzwiękowej. Ja mam Audigy 2 i jakość jest ok.
  • Pomocny post
    #7 1585017
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Tylko pamiętaj, że uzyskany dźwięk będzie łączył w sobie wszystkie zniekształcenia czarnej płyty i mp3. Kiedyś przegrywałem tak płyty wykorzystując Radmora jako preamp - ale to było dla koleżanki, która nie ma gramofonu, a chciała mieć tą płytę dla siebie.

--
    Hefi

PS: Nie adapter tylko gramofon;)

Podsumowanie tematu

✨ Aby przegrać płyty winylowe na CD lub MP3 w warunkach domowych, nie wystarczy podłączyć adapter PIONEER bezpośrednio do wejścia karty dźwiękowej, ponieważ sygnał z gramofonu jest bardzo cichy i wymaga wzmocnienia oraz korekcji charakterystyki RIAA. Konieczne jest użycie przedwzmacniacza gramofonowego z korekcją RIAA, który podniesie poziom sygnału do wartości odpowiedniej dla wejścia Line-In w komputerze (około 200 mV). Można kupić gotowe przedwzmacniacze, np. VIVANCO, lub wykonać własny układ, jeśli zna się elektronikę. Po podłączeniu gramofonu do przedwzmacniacza, a następnie do komputera, można nagrywać dźwięk za pomocą odpowiedniego oprogramowania. Należy pamiętać, że jakość nagrania będzie zależała od stanu płyty winylowej oraz jakości użytego sprzętu i oprogramowania. Adapter PIONEER sam w sobie nie jest gramofonem i nie zastąpi przedwzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA