logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sygnalizator świetlny do rolety Wiśniowski z napędem Somfy?

ra_dzik 12 Sty 2016 14:48 3018 6
REKLAMA
  • #1 15326372
    ra_dzik
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witajcie spece od elektroniki, chciałbym Was prosić o pomoc, ale proszę nie śmiejcie się z mojego laickiego słownictwa i opisu :-)

Mam roletę marki Wiśniowski, która pracuje na częściach Somfy (napęd i elektronika), chciałbym do tej elektroniki podłączyć sygnalizator świetlny (dwie lampki lub najlepiej diody), które:
    a) nie świeciłyby się, gdy brama jest zamknięta
    b) świeciłaby się czerwona w trakcie pracy opuszczania/podnoszenia rolety
    c) świeciłaby się zielona gdy roleta jest podniesiona, a czerwona by zgasła.

Schemat znajduje się poniżej. Mierzyłem napięcie w punktach Pbk i Pb (na kostce która jest przyłączona do silnika), w przypadku jak się otwiera to napięcie jest w jednym punkcie, a jak się zamyka, to w drugim, ale tam jest jakieś 420V(!).

Nie wiem jak rozwiązać mój problem czy łatwiej może podłączyć jakiś układ zewnętrzny czy jednak można coś wykombinować na tym co jest, a tym bardziej jak wykorzystać ten mój pomiar aby to zrobić na diodach a tu takie napięcie.

Chciałbym to zamknąć w skrzyneczce, która jest juz oryginalnie zainstalowana, więc różnego typu styczniki czy kontaktrony na skrajnych pozycjach rolety odpadają.

Pomożecie jak coś takiego zrobić? Zrewanżuję się pifkiem.

Schemat jaki znalazłem w instrukcji od rolety:
  • REKLAMA
  • #2 15333169
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Co podaje napięcie na silnik, przekaźnik czy triak. Rysunek mało czytelny.
  • REKLAMA
  • #4 15333512
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Ten sterownik to polski eldrim, podaj typ z nalepki i zrób foto odsuwając kable z płytki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 15336285
    ra_dzik
    Poziom 7  
    to jest rzeczywiście Eldrim, tutaj znalazłem nawet instrukcję:
    http://eldrim.pl/instrukcje/el6v1q.pdf

Z tego co pisze, to jest "Załączenie sygnalizacji ruchu bramy."

Czy wystarczy w takim razie, że podłączę żarówkę do złącza "SW" i "N" jak na schemacie?

Pozdrawiam. R
  • #7 15394713
    ra_dzik
    Poziom 7  
    Cześć,

trochę myślałem nad tematem i najprostsze rozwiązania okazują się najskuteczniejsze, czyli zaopatrzyłem się w coś takiego:
    [url=]http://www.ihe24.pl/lampki-sygnalizacyjne/23047-lampka-sygnalizacyjna-22-diodowa-blyskajaca-z-przylaczami-wkretowymi-l22kdb-24v-230v.html[/url]

Sprawdziłem napięcie na SW i N, jest podawane jak brama pracuje, więc wpiąłem tam mrugającą lampkę i....działa(!)

Efekt końcowy na zdjęciu, czyli jak brama pracuje, to lampka miga i to mi w zupełności wystarcza. Dzięki za wsparcie duchowe przede wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu sygnalizatora świetlnego do rolety marki Wiśniowski, która korzysta z napędu i elektroniki Somfy. Chciał, aby sygnalizator świecił na czerwono podczas opuszczania/podnoszenia rolety, a na zielono, gdy roleta jest podniesiona. Po wymianie informacji i zdjęć, ustalono, że sterownik to Eldrim. Użytkownik podłączył lampkę sygnalizacyjną do złącza "SW" i "N", co okazało się skutecznym rozwiązaniem, ponieważ lampka miga podczas pracy bramy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA