Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie łącznika żaluzjowego dwuklawiszowego Ospel

MaleLampy 21 Nov 2018 17:20 22215 9
    MaleLampy
    Level 9  
    Drodzy forumowicze,
    w ostatnim czasie popsuł mi się programator Somfy od rolety zewnętrznej. Niestety nowy kosztuje 350zł i póki co taki wydatek muszę odłożyć zdecydowanie w czasie.
    W jego miejsce chciałbym zamontować łącznik dwuklawiszowy Ospel załączony na zdjęciu. Niestety, nie potrafię odczytać schematu nadukowanego na nim. Żałuję, że nie kupiłem innej firmy ponieważ wtedy nie miałbym z tym problemu.
    Czy mógłbym Was prosić o pomoc i odpowiedź, które kable gdzie podłączyć?
    Oznaczyłem na zdjęciu :
    - czerwonymi kołami śruby trzymające kable (każda trzyma po dwa);
    - numerami od 1 do 6 miejsca do przyłączenia kabli.

W puszce mam:
    - przewód fazowy (brązowy) sieci elektrycznej
    - przewód neutralny (niebieski) sieci
    - przewód uziemnienia (żołto-zielony) sieci, który dotychczas nie był używany

- przewód fazowy (brązowy) rolety
    - przewód neutralny (niebieski) rolety
    - przewód uziemnienia (żółto-zielony) rolety, dotychczas nieużywany

Byłbym Wam wdzięczny gdybyście mogli mi podpowiedzieć, który przewód pod które miejsce podłączyć.

Serdecznie dziękuję.
    Anonymous
    Level 1  
    MaleLampy
    Level 9  
    Masz rację - zółto-zielony od rolety mógł być wykorzystywany. Zawiązany na supełek jest przewód uziemnienia sieci.
    Nie jestem w stanie ustalić właśnie jak podłączone były kable w Somfy. Serwis zostawił programator Somfy luzem i kable wystające z puszki. Przyjechali do dwóch rolet - ostatecznie jedną zdecydowałem się dać naprawić, a drugiej naprawę musiałem sobie odpuścić właśnie ze względu na koszty i fakt, że najtańszy łącznik/programator u nich to był właśnie Somfy za 350zł cena materiału.
    Ustalili natomiast, że to na pewno programator, bo podłączyli roletę kablem do gniazdka elektrycznego i i działała.
    Programator, który był to Somfy Crhonis Uno/Memoris Uno.
    W załączeniu zdjęcie.
    Anonymous
    Level 1  
    MaleLampy
    Level 9  
    Erbit wrote:
    Ponieważ "paprokowi" zabrakło żył, zdecydował że wykorzysta przewód ochronny (żółto-zielony) w sposób niedozwolony (lub z góry założył, że tak podłączy). Teraz nie wiadomo co ten przewód żółto-zielony biegnący do rolet ma robić - czy ma służyć jako "zero" czy jako "starowanie otwieraniem" (faza).

Dziękuję za wiadomość - jestem prawie przekonany, że przewód zółto-zielony od rolety został wykorzystany jako faza - sterowanie otwieraniem. Wnioskowałbym z tego, że przewód uziemnienia sieciowy jest zawiązany na pętelkę.
    Domyślałem się, że kable niebieskie należałoby połączyć. Wychodziłoby więc na to, że niebieskie przy tym łączniku trzeba by połączyć poza nim, natomiast:
    - brązowy zasilanie umieścić w 1;
    - brązowy roleta w 3;
    - zielono-żółty roleta w 5 (przy założeniu, że jest używany jako żyła).

Czy mam rację?

Ponadto serwis, który był w sprawie dwóch rolet, podłączał je obie do prądu za pomocą klamer podłączanych do przewodów rolety w puszce z jednej strony a z drugiej była zwykła wtyczka, którą wkładali do gniazdka. Na środku kabla była przełącznik, który sprawiał, że roleta się zamykała/otwierała. Co według mnie by potwierdzało, że zółto-zielony od rolety jest "żyłą" a nie uziemnieniem.
    Anonymous
    Level 1  
    MaleLampy
    Level 9  
    Erbit wrote:
    Domysły tyczą się koloru przewodów a osobno domysły tyczą się miejsca ich podłączenia (nie znalazłem opisu Ospela) choć co do zasady masz rację.

Sprawdziłem przed chwilą drugi łącznik (bo w drugim miejscu mam jednoklawiszowy przełącznik w góre/zero/w dół) i faktycznie niebieskie połączone są kostką poza nim, natomiast brązowy sieciowy i brązowy od rolety oraz żółto-zielony od rolety podłączone są do przełącznika. Żyły dodatkowej też brak.
    Anonymous
    Level 1  
    MaleLampy
    Level 9  
    Erbit wrote:
    W też śmiem wątpić

Masz rację - byłoby mi o tyle łatwiej, że u innych producentów są albo dobre schematy w internecie albo bardziej domyślne oznaczenia na łącznikach.
    Serdecznie dziękuję za pomoc. Jutro postaram się przetestować hipotezę w praktyce ;-).
    guest666
    Level 12  
    Tu macie schemat...
    I wszystko jasne ;)..ciekawe rozwiązanie... Podłączenie łącznika żaluzjowego dwuklawiszowego Ospel