logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować potencjometr do regulacji głośności na przednim panelu PC?

tomek.luz 16 Cze 2005 14:38 3146 13
REKLAMA
  • #1 1582542
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,mam pytanie. Jak mogę zrobić coś w rodzaju regulacji głośności (sygnału wychodzącego z karty muzycznej) na przednim panelu PC? Chaiłbym, aby na przednim panelu znajdował się potencjometr, którym mógłbgym regulować poziom dźwięku. Z gory dziekuje za odpowiedzi ;)
  • REKLAMA
  • #2 1582563
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 529
    Witam. Sygnał z karty muzycznej dajesz na jeden koniec ścieżki oporowej potencjometru, masę (oplot) na drugi koniec ścieżki, wyjściem jest suwak (sygnał) i masa (oplot). Potencjometr powinien mieć rezystancję powyżej 47[kΩ] i charakterystykę B. Pozdrawiam.
  • #3 1582567
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Jeżeli sygnał ma iść do jakiegoś wzmacniacza lub do głośników aktywnych wystarczy potencjometr stereo , jeśli jednak sygnał ma iść na głośniki bez własnego wzmacniacza potencjometr szybko się "wypali".
  • #4 1582579
    tomek.luz
    Poziom 12  
    No wlasnie zastanawialo mnie to jak podlaczyc trzy przewody (dwa syglały L i P i mase :P) do jednego potencjometru. Ale jeżeli są potencjometry "stereo" to chyba poproblemie,nie? :) A w jakich cenach one są mneij wiecej? Sygnał potem idzie do wzmacniacza :)
  • REKLAMA
  • #5 1582630
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Potencjometr "stereo" to dwa potencjometry na wspólnej osi. Cena do ok. 10 PLN.
  • #6 1583924
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Witam ponownie :) A jeszcze mam takie baaardzo "poczatkujace" pytanie :P O jakich parametrach konklretnie mialby byc taki potencjometr? Tzn o co mam pytac w sklepie :P Z gory dzieki ;)
  • REKLAMA
  • #7 1584110
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Potencjometr stereo tak jak napisał tobie Krzychu7 powyżej 47kΩ.
  • REKLAMA
  • #8 1584212
    Swat
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Mysle że schemat poniżej wyjaśni jak powinieneś to podłączyć.
    Załączniki:
    • Jak zamontować potencjometr do regulacji głośności na przednim panelu PC? schemat.jpg (10.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1584930
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Dziekuje bardzo za pomoc i informacje ;) Teraz czeka mnie wycieczka do elektronicznego a potem mała zabawa z kompem :) JEszcze raz dzieki. Pozdrawiam. Do nastepnego razu ;)
  • #10 1584976
    krzysio007
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    sugerowałbym potencjometr o charakterystyce B (logarytmicznej), mam nadzieje, że wiadmomo dlaczego.
  • #11 1585005
    tomek.luz
    Poziom 12  
    Kurcze. Glupio mi przyzjac, ale szczerze mowiac to nie bardzo wiem czemu o charakterystyce logarytmicznej, ale zaufam bardziej doswiadczonym ;)
  • #12 1585656
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    dlatego, że charakterystyka słuchu jest logarytmiczna a nie liniowa. Gdyby była liniowa to dobry by był potencjometr o charakterystyce A. w sumie możesz sobie kupic oba(jakieś tanie montazowe) i sie przekonać o różnicy w regulacji dzwięku.
  • #13 2289355
    Gambit
    Poziom 1  
    Witam.

Zrobiłem sobie takie cuś zgodnie z opisem. Działało przez pół godziny. Pstryk - i poszło. Najlepsze, że chyba spaliłem sobie kartę muzyczną, bo żaden sygnał nie wychodzi z kompa. Czy przyczyną tego jest fakt, że nie miałem masy podpiętej pod uziemienie? Czy można to zrobić poprzez podłączenie masy do stelaża obudowy?

Pozdrawiam.

Zrestartowałem kompa i dźwięk wrócił. Jednak pytanie zostało - czy można tak uziemić potencjometr? Nie chcę jeszcze słyszeć jak mi coś strzela w kompie ;)

Dzięki za odpowiedź.
  • #14 2289643
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Potencjometru pod uziemienie się raczej nie podłącza. Rozumiem, że masz komputer prawidłowo uziemiony. Moim zdaniem nastąpiła przerwa w połączeniu mas między kompem a wieżą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu potencjometru do regulacji głośności sygnału audio z karty muzycznej na przednim panelu komputera. Zaleca się użycie potencjometru stereo (dwa potencjometry na wspólnej osi) o rezystancji powyżej 47 kΩ i charakterystyce logarytmicznej (oznaczenie B), co odpowiada percepcji słuchu. Sygnał audio podłącza się do jednego końca ścieżki oporowej, masa do drugiego, a wyjście pobiera się z suwaka potencjometru. Potencjometr stereo umożliwia regulację obu kanałów (lewy i prawy). Cena takiego elementu to około 10 PLN. W przypadku podłączania do wzmacniacza lub aktywnych głośników potencjometr jest odpowiedni, natomiast do głośników pasywnych może się szybko uszkodzić. Wątpliwości dotyczące uziemienia masy potencjometru wyjaśniono – masa powinna być prawidłowo połączona z masą komputera, a nie bezpośrednio z uziemieniem czy stelażem obudowy, aby uniknąć uszkodzeń karty dźwiękowej. Schemat połączenia potencjometru został zasugerowany jako pomocny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA