logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Overmax 7022 - Urwane gniazdo micro usb wraz z polami lutowniczymi.

kecik18 12 Sty 2016 17:45 1761 7
REKLAMA
  • #1 15326842
    kecik18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, po raz kolejny mam tableta z wyrwanym gniazdem microusb wraz z polami lutowniczymi. Tutaj potrzebna rada, nad gniazdem są złote pola z oznaczeniami VBUS, GND, DN, DP czy mogę przylutować nóżki do tych pól, czy to zadziała?? Vbus to będzie 5+ Gnd wiadomo Zostają tylko to dn, i dp ?? Czy będzie to d+ i d- do transmisji danych?? Jeśli tak to które + które minus. W załączniku zdjęcie. No i oczywiście pytanie czy zadziała czy nic się nie sypnie.
    Załączniki:
    • Overmax 7022 - Urwane gniazdo micro usb wraz z polami lutowniczymi. IMG_20160112_173347.jpg (2.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15326891
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    Nie wiem czy można bezpośrednio do tych pól bo chyba między nimi a gniazdem są rezystory SMD. Najlepiej sprawdź przejścia pomiędzy tym co zostało z pól (bo trochę chyba jest) a najbliższymi miejscami gdzie można coś przylutować
  • REKLAMA
  • #3 15327221
    kecik18
    Poziom 10  
    Sprawdziłem przejscia, i faktycznie idzie przez te małe rezystorki. Pytanie czy lepiej dolutować do rezystorków, czy jednak mogą byc do tych pinów??
  • Pomocny post
    #4 15327354
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    Jak chcesz mieć prawidłową transmisję danych po usb to przez nie - usztywnij maksymalnie gniazdo a pomiędzy pinami gniazda a miejscami lutowniczymi rezystorow daj po jednej żyłce z całego przewodu. Jak chcesz tylko ładować to vbus i gnd wystarczy.
  • #5 15327364
    kecik18
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc, dopytam się klienta, czy chce mieć transmisje danych czy tylko ładowanie.
  • REKLAMA
  • #6 15327393
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Samo ładowanie będziesz mieć przy podłączonych tylko vb i gnd, ale.... prąd ładowania max 500 mA - jak chcesz ładować większym prądem - musisz podłączyć d+ i d-. W złym stanie to nie jest, jest do czego lutować - powinieneś dać radę bez większych problemów.
  • REKLAMA
  • #7 15656872
    lewy-prawy
    Poziom 1  
    Witam. Mam ten tablet ale nie wiem jak rozebrać go, bo do wymiany mam gniazdo usb. Proszę o jakieś rady.
  • #8 15657092
    kecik18
    Poziom 10  
    lewy-prawy napisał:
    Witam. Mam ten tablet ale nie wiem jak rozebrać go, bo do wymiany mam gniazdo usb. Proszę o jakieś rady.

Z tego co pamietam, zdejmujesz pierw zaslepke od micro usb sim i karty pamieci, po prostu z wyczuciem ja podwadzasz i odciagasz. Tam chyba zanjdują sie 2 srubeczki. odkrecasz i pozniej zdejmujesz calą pokrywe. jest solidnie przymocowana, wiec z wyczuciem podwadzasz jakims małym plasticzkiem, może byc stara karta płatnicza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyrwanym gniazdem micro USB w tablecie Overmax 7022, pytając o możliwość przylutowania nóżek do złotych pól lutowniczych oznaczonych jako VBUS, GND, DN, DP. Odpowiedzi sugerują, że dla prawidłowej transmisji danych należy lutować do rezystorów SMD, a dla samego ładowania wystarczą VBUS i GND. W przypadku chęci ładowania większym prądem, konieczne jest podłączenie D+ i D-. Użytkownicy dzielą się również wskazówkami dotyczącymi demontażu tabletu w celu wymiany gniazda USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA