Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharp LC-24LE510E - Miga na czerwono, da się włączyć tylko podświetlenie

13 Sty 2016 20:27 3738 5
  • Poziom 9  
    Cześć.

    Sharp LC-24LE510E.

    Nie udało mi się jeszcze go otworzyć (co za badziewna obudowa :/). Więc na razie pytam w kierunku ogólnym, może na podstawie objawów wiadomo co jest.

    Po włączeniu świeci na czerwono około 1sek po czym zaczyna migać z częstotliwością 1Hz.

    Da się włączyć z pilota po przytrzymaniu przycisku włączania przez 5 sek. Zapalają się świetlówki matrycy. 3 sek miga jeszcze na czerwono po czym zapala się na stałe zielona dioda. Na ekranie pustka, podświetlenie działa.

    Telewizor nie miał żadnej akcji z gatunku aktualizacja firmware ani grzebania w menu serwisowym. Nagle przestał działać.

    Widzę po forach że winę ponosi pamięć (choć ciężko wyjaśnić czemu niby ma się popsuć sama z siebie). Zanim jednak tego typu diagnoza się pojawi: czy taki objaw jak opisany może mieć związek z padnięciem zasilania? Czy raczej na pewno pamięć?
  • Poziom 24  
    Witam. Prawdopodobnie kondensatory elektrolityczne do wymiany. Jeżeli są spuchnięte to proponuję wymienić wszystkie w całej sekcji zasilania wtórnego. Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Jak tylko zdołam ścierwo otworzyć (!) to sprawdzę. Może ktoś wie jak zdjąć tylną ściankę? Po usunięciu wszystkich wkrętów, wliczając w to wkręty przy gniazdu Euro dalej coś trzyma przednią ramkę i tylną ściankę razem, na bokach. Boje się na siłę bo mogę uszkodzić coś z matrycą. Zakładam że są tam zatrzaski, ale jakoś się latwo nie poddają.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Otwarłem ścierwo. Ogromne i bardzo silne zatrzaski po bokach i od góry. Straciłem dwie stare karty kredytowe :/

    W środku zasilacz 17pw80 v3.0 (vestel). Schematy na sieci są podłej jakości, więc chwilowo nie wiem jakich spodziewać się napięć. Kondensatory jak nowe (tv ma dopiero 3 lata).

    Elektronika to 17mb60 4.1.
  • Moderator TV
    heby napisał:
    Nie udało mi się jeszcze go otworzyć

    Więc zgodnie z zasadami działu nie powinieneś w ogóle zakładać tematu. A Ty wystartowałeś w dodatku w dziale dla fachowców...

    heby napisał:
    Zapalają się świetlówki matrycy.

    Jakie tam świetlówki...

    heby napisał:
    Widzę po forach że winę ponosi pamięć (choć ciężko wyjaśnić czemu niby ma się popsuć sama z siebie).

    To może wymień jakie elementy mają prawo popsuć się same z siebie i dlaczego niby pamięć nie.
    heby napisał:
    Czy raczej na pewno pamięć?

    Chyba może na pewno :D
  • Poziom 9  
    Napięcia na zasilaniu poprawne, może poza +12V które wychodzi koło 11.4V. Zakładam że zasilacz zdrowy. Główny scalak grzeje się więc coś go pogania.

    Dodano po 37 [minuty]:

    17MB60 ma układ CCT Protection który wykrywa brak jakiegoś niezbędnego do pracy napięcia (raczej z własnej przetwornicy niż z zasilacza).

    Zachowuje się on w sposób interesujący, mianowicie po włączeniu zasilania jest na kolektorze Q178 stan wysoki (co oznacza wszystko ok) ale dioda miga. Po czym po włączeniu podświetlenia TV pojawia się tam stan niski (jedno z napięć nie wstało) i dioda zapala się na zielono, już nie migając.

    Dlaczego interesujący? Service manual twierdzi coś innego, Dioda powinna migać jeśli kolektor Q178 ma stan niski a nie wysoki. Jestem zaskoczony :/

    Aczkolwiek stan kolektora pokazuje że brakuje jakiegoś napięcia generowanego lokalnie. Teraz muszę odnaleźć punkty kontrolne i sprawdzić jakiego.
  • Poziom 20  
    Mi pomogło to:

    Rozpakuj pliki oprogramowania na pamięć USB (1 plik z rozszerzeniem
    .txt oraz dwa pliki z rozszerzeniem .bin)
    -Włóż pamięć USB do wyłączonego z zasilania TV.
    -Włącz zasilanie TV trzymając jednocześnie guzik OK na pilocie.
    -Gdy kontrolka zacznie szybko pulsować można puścić OK.
    -Poczekaj aż na ekranie TV wyświetli się menu pierwszej instalacji

    Wsad pobrany z :
    Link