logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer Tonsil ZGA 40-95 buczy przy podłączeniu do amplitunera Panasonic SA-HE70

syki19 16 Sty 2016 13:33 2052 10
REKLAMA
  • #1 15339768
    syki19
    Poziom 8  
    Witam,
    mam następujący problem:
    posiadam amplituner panasonic SA-HE70 i chciałem podpiąć pod niego subwoofer aktywny Tonsil ZGA 40-95. Podłączam go kablem 1 x RCA na 2 x RCA, ponieważ mam przy amplitunerze wyjście na subwoofer chinch i dwa takie wejścia przy samym subie. Niestety jedyny dźwięk jaki się z niego wydobywa to ciągłe głośne buczenie. Subwoofer jest sprawny, ponieważ podpinałem go pod drugi amplituner i działa elegancko. Wyjście z amplitunera też jest ok, ponieważ podpinałem tym samym przewodem subwoofer aktywny brata i działa na moim amplitunerze... Czy ktoś spotkał się z takim problemem albo wie co może być nie tak?
    Jeśli piszę w złym dziale, to proszę o przeniesienie.
    Pozdrawiam,
    syki19
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15339871
    syki19
    Poziom 8  
    W sumie nie próbowałem innego kabla, ponieważ na tym samym przewodzie podłączyłem drugi subwoofer i działa prawidłowo. Czy długość przewodu ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o takie subwoofery? Bo ten, który mam ma 5 metrów....

Wymieniłem ten kabel i niestety to samo.
  • REKLAMA
  • #4 15340043
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9338
    Czyli cud... Amplituner sprawny, bo działa na innym subie, sub sprawny bo działa na innym amplitunerze, kabel sprawny bo sprawdzałeś...
    Coś MUSI być nie tak. Sprawdź na spokojnie podłączenie AT z subem i sam kabel - wyjście masz z amplitunera jedno na subwoofer, a dwa na subie? Możliwe że kabel połączeniowy (o ile dwużyłowy) ma przerwaną masę na jednej żyle i akurat trafiłeś na tę uszkodzoną. Zamień wtyczki przy AT - puść sygnał inną żyłą.
  • REKLAMA
  • #5 15340126
    syki19
    Poziom 8  
    Tak, mam jedno wyjście chinch na amplitunerze i dwa wejścia chinch na subie (wejście niskiego poziomu jest napisane na subie). Kabelek mam taki: http://allegro.pl/prolink-kabel-przewod-rca-cinch-y-do-suba-5m-i5394758863.html
    Drugi kabelek mam starszy. Próbowałem zamienić wtyczki tak jak Pan pisał i dalej to samo.
    Rozebrałem też jeden przewód chinch i podpiąłem subwoofer do wyjścia głośnikowego na AT. Działa. Tak jakby wyjście na subwoofer było padnięte, ale drugi sub działa....
  • #6 15340890
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    A spróbuj obsłużyć suba ZGA z wyjścia normalnego RCA np. magnetofonu (TAPE) wydaje mi się że ma on w sobie filtr dolnoprzepustowy, który zatrzyma niepożądane częstotliwości.
  • #7 15340928
    syki19
    Poziom 8  
    Niestety również nie pomogło. Wydaje mi się, że w jakiś sposób wzmacniacz suba "żre" się z amplitunerem, bo dźwięk jest cały czas taki jak przy trzymaniu przeze mnie wtyku RCA w palcach.

Na tą chwilę z wyjść głośnikowych pociągnąłem kable do wejść subwoofera wysokiego poziomu, a kolumny lewą i prawą podłączyłem do jego wyjść, bo ZGA ma dodatkowo po dwa wejścia i wyjścia na zwykły kabelek głośnikowy. Wszystko gra ok, tyle że nie można na karcie dźwiękowej komputera ustawić subwoofera, bo go po prostu nie widzi. Problem znika przy podłączeniu optykiem, bo pożyczyłem na chwilę od sąsiada.

Nie mam dalej pojęcia czemu ten sub nie gra pod tym amplitunerem podpięty przez chinch, ale nie będę już drążył tematu. Po prostu kupie przewód optyczny i zostawię to podpięte tak jak jest.

Dzięki za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.
  • #8 15340942
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9338
    wkj napisał:
    A spróbuj obsłużyć suba ZGA z wyjścia normalnego RCA np. magnetofonu (TAPE) wydaje mi się że ma on w sobie filtr dolnoprzepustowy
    Nie bardzo wiem co kombinujesz... Autor napisał, że subwoofer jest sprawny:
    syki19 napisał:
    Subwoofer jest sprawny, ponieważ podpinałem go pod drugi amplituner i działa elegancko.

Chyba, że podłączał do sprawdzenia pod wejście wysokopoziomowe?
    Bo innych wejść tam nie ma.
    Subwoofer Tonsil ZGA 40-95 buczy przy podłączeniu do amplitunera Panasonic SA-HE70
  • #9 15341020
    wkj
    Poziom 37  
    398216 Usunięty napisał:
    wkj napisał:
    A spróbuj obsłużyć suba ZGA z wyjścia normalnego RCA np. magnetofonu (TAPE) wydaje mi się że ma on w sobie filtr dolnoprzepustowy
    Nie bardzo wiem co kombinujesz...

Ostatnio podobny podpinałem z wyjścia magnetofonowego TAPE OUT RCA i wszystko grało.
    Dokładnie ten: http://www.pcworld.pl/artykuly/289656/Polska.klasyka.html
    W moim przypadku podpięcie szerokopasmowego wyjścia potęgowało sygnał jak wpinałem dwa kanały.
    Być może w powyższym przypadku jest jakiś konflikt sygnałów wyjścia na sub.
    Dlatego kazałem sprawdzić na szerokopasmowym wyjściu TAPE.
  • #10 15341029
    syki19
    Poziom 8  
    Pod drugi amplituner podpiąłem tego suba przewodem 1 x chinch na 2 x chinch do wejścia "Niski Poziom" czyli tych dwóch wejść chinch, które widać na obrazku. Identycznie robiłem z moim AT i objawy takie jak opisałem czyli coś jakby zwarcie. Tak jak pisałem w ostatnim poście subwoofer teraz śmiga, ale podpięty zwykłym kablem głośnikowym do wyjść lewej i prawej kolumny. Nie wiem...może rzeczywiście padło to wyjście sub out, a tamten drugi subwoofer to jakiś fenomen?

wkj napisał:
    Dlatego kazałem sprawdzić na szerokopasmowym wyjściu TAPE.

Jedyna zmiana przy podpięciu do TAPE to niższy dźwięk, ale nadal buczenie.
  • #11 15341037
    wkj
    Poziom 37  
    syki19 napisał:
    a tamten drugi subwoofer to jakiś fenomen?

Nie.
    Niskobudżetowa produkcja, żadna rewelacja.
    Ale jak znam życie to elektronika podobna co w twoim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z subwooferem aktywnym Tonsil ZGA 40-95, który wydaje tylko buczenie po podłączeniu do amplitunera Panasonic SA-HE70. Subwoofer działa poprawnie z innym amplitunerem, a amplituner działa z innym subwooferem. Użytkownik sprawdził kable RCA, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń, wymianę kabli oraz podłączenie do wyjścia magnetofonowego TAPE OUT, jednak żadne z tych rozwiązań nie przyniosło rezultatu. Ostatecznie użytkownik podłączył subwoofer do wyjść głośnikowych, co działa, ale nie pozwala na regulację subwoofera przez kartę dźwiękową. Użytkownik planuje zakup kabla optycznego jako alternatywne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA