logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ariston avtl 104 - cieknie woda z węża od bębna

Grzegorz79A 16 Sty 2016 15:47 1569 9
REKLAMA
  • #1 15340181
    Grzegorz79A
    Poziom 8  
    Witam,
    Rozkręciłem dziś pralkę gdyż coś wpadło i strasznie się tłukło - wyciągnąłem sporo różnych rzeczy.
    Musiałem zdjąć wąż prowadzący z bębna do pompy i tu pojawił się problem po ponownym założeniu zaczął cieknąć (skręciłem dokładnie tak jak poprzednio taką metalową opaskę i teraz mam problem bo nie wiem co dalej.
    Czy te opaski są jednorazowe? czy może mam czymś jeszcze uszczelnić ?
    Załączniki:
    • Pralka Ariston avtl 104 - cieknie woda z węża od bębna WP_20160116_005.jpg (39.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15340342
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Źle założyłeś. Zdejm, oczyść i skręć ponownie.Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 15340359
    Grzegorz79A
    Poziom 8  
    Już 3 raz zdejmował czyściłem sprawdzałem i składałem - za każdym razem wycieka z innego miejsca na łączeniu.
    Mam wrażenie że coś jest nie tak z tą metalowym zaciskiem (może zmienić ją na opaskę metalową) ? Albo coś powoduje wzrost ciśnienia w tym wężu i powoduje wyciek.
  • #4 15340386
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    To przed złożeniem posmaruj butaprenem musi pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 15340417
    Grzegorz79A
    Poziom 8  
    To by oznaczało że w przypadku jeżeli znowu coś wpadnie pomiędzy bęben a płaszcz zakup nowej pralki ...
    może jakiś uszczelniacz?
    wąż ten składa się z trzech części - jedna idzie do bębna druga do pompki a trzecia do jakiegoś cienkiego wężyka poprzez taką plastikową tubę - co to jest ten wężyk ?

Pralkę jak puściłem to przeszedł cały proces płukania i odpompowania wody wiec jest już ok (wcześniej nie działało) - tylko nadal cieknie z tego łączenia i to mnie dobija.
  • #6 15340448
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Trzeba zdjąć obejmę z węża na pompie. Najpierw założyć węża na zbiornik a później na pompę i powinno być w porządku.
  • #7 15340504
    Grzegorz79A
    Poziom 8  
    Dlaczego najpierw do zbiornika a później do pompki ?

Docisnąłem teraz bardzo mocno tą obejmę przy zbiorniku (trochę się boje że za mocno) i po wstępnych testach nie cieknie - za chwile puszcze pełne pranie.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyną tego że nie ciekło (nie chciałbym żeby w przyszłym tygodniu mi wywaliło wąż jak wniosę do łazienki).
  • REKLAMA
  • #8 15343641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15343868
    Grzegorz79A
    Poziom 8  
    Witam,

Wczoraj udało mi się wieczorem zatamować wyciek :) okazało się że rzeczywiście za słabo dociągnąłem metalową opaskę.

Dzięki wszystkim za pomoc
  • #10 15346513
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 221
    Wystarczy posmarować mydłem emulsją połączenie (i gumy i tworzyw sztucznych). Trochę dokręcając opaskę выливаем w bęben 2-3 litry wody i sprawdzić połączenia. Jeśli cieknie woda - dokręcić opaskę do likwidacji wycieku. Pachnąca emulsja zapewnia poślizg gumy na plastykę do szczelnego połączenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Ariston AVTL 104, polegający na wycieku wody z węża prowadzącego od bębna do pompy po jego ponownym założeniu. Po kilku próbach ponownego montażu i dociśnięcia metalowej opaski, wyciek nadal występował. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym użycie butaprenu do uszczelnienia połączeń, sprawdzenie ciśnienia w wężu oraz wymianę metalowej opaski na nową. Ostatecznie, po mocniejszym dociśnięciu opaski, użytkownik zdołał zatamować wyciek. Dodatkowo, zalecano testowanie połączeń przy użyciu papieru toaletowego oraz smarowanie połączeń mydłem emulsją dla lepszego uszczelnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA