logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 2.0 HDI 2005r - Niskie napięcie akumlatora

dues 17 Sty 2016 22:08 4011 13
  • #1 15344844
    dues
    Poziom 28  
    Ocena: 62
    Witam,
    Mam akumlator Centra Futura 77Ah, kupiony we wrześniu 2014r.
    Po niedawnych mrozach do -20st. i weekendowym postoju pojawił się jednorazowy problem z odpaleniem samochodu-odpalił za ok 10tym razem (zaskakiwał i od razu gasł) i chodź kręcił "jako tako" to pod koniec zaczęły pojawiać się komunikaty o wyłączonych poduszkach i wspomaganiu.
    Postanowiłem sprawdzić napięcie akumlatora i następnego poranka wynosiło 11,85V.
    Po odpaleniu na niskich obrotach i zapalonych światłach (zapalają się automatycznie), włączonym ogrzewaniu 13,9V, po wyłaczniu ogrzewania 14,1-14,2V, nieznaczne zwiększenie obrotów podnosi napięcie do 14,2-14,4V nawet pod obciążeniem, więc chyba ładowanie jest na odpowiednim poziomie?
    Pomyślałem niedoładowany akumlator, kupiłem więc ostatnio ładowarkę w lidlu i podpiąłem pod wyjęty z samochodu akumlator.
    Zakończył ładowanie po ok. 4h, zmierzone napięcie-12,6V.
    Na wszelki wypadek wyczyściłem klemy i zmieniłem filtr paliwa.
    Następnego ranka mierzę napięcie i tu zdziwienie znów 11,85V, po przejechaniu 30km i wyłączeniu silnika 12,6V.
    Mierzyłem napięcie każdego następnego ranka i zawsze spada ono po nocy do ok. 11,9V, po przekręceniu kluczyka wskaźnik napięcia na desce jest na ok. 1/4 od lewej (więc chyba w normie), NIE włącza się tryb ekonomiczny a samochód odpala bez problemów.
    Czy jest to oznaka uszkodzenia akumlatora, czy C5tka jest tak prądożerna na postoju?
    Dodam, że jeżdżę do pracy pracy codziennie po 30km w jedną stronę z ew. postojem pod sklepem.

pozdrawiam,
    Bartek
  • #2 15344976
    cezars65
    Poziom 24  
    Ocena: 282
    Niestety po rozruchu jaki opisałeś na początku , nastąpiło tak głębokie rozładowanie akumulatora i co za tym idzie głębokie zmiany w jego strukturze że po prostu szybko gubi napięcie. Nic na to już nie poradzisz , już jest po nim i lepiej już nie będzie. Oczywiście w C5 jest BSI i po wyłączeniu silnika i zapłonu zanim ono się nie " uśpi" to występuje pobór prądu z akumulatora ,co trwa ok 20 - 30 sekund. Swoją drogą to podziwiam twoją odwagę w odłączaniu akumulatora od instalacji , oczywiście w C5 powinno to się robić właśnie jak BSI już się "uśpi"
  • #3 15344993
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    dues napisał:
    Po niedawnych mrozach do -20st

Kolego ten samochód nie znosi słabych akumulatorów. Może zmień na nowy bo idą mrozy.
    Albo przynajmniej rano pomierz prąd rozruchowy u elektryka.
  • #4 15344995
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1577
    Zawieszenie masz aktywne , czy sprężyny?
  • #5 15345010
    dues
    Poziom 28  
    Tak naprawę nie mamy pewności, że nastąpiło to z powodu tego rozruchu.
    Jesienią "użyczyłem" prądu sąsiadowi, który zostawił na weekend zapalone światło wewnątrz i jego akumlator padł całkiem- był wtedy podpięty na ok. 20min ale silnik w moim samochodzie cały czas pracował.
    Czy to mogło być przyczyną?
    PS. przed odpięciem akumlatora odczekałem ok. 30 min. aż cytryna "pójdzie spać".
    Z tego co wcześniej wyczytałem nie powinno jej to zaszkodzić.

Dodano po 6 [minuty]:

Aktywne
  • #6 15345331
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    dues napisał:
    kupiłem więc ostatnio ładowarkę w lidlu i podpiąłem pod wyjęty z samochodu akumlator

Jak masz taką możliwość (blisko sieć, + ew.przedłużacz), to podpinaj do akumulatora tą ładowarkę (Ultimate Speed?) codziennie wieczorem a rano przed uruchomieniem silnika ją odpinaj.
    W ten sposób bez problemu, przejeździłem Megane DTI dwie zimy, na ośmioletnim akumulatorze. :-)

Pozdrawiam.
  • #7 15347660
    dues
    Poziom 28  
    Witam ponownie,
    dziś po powrocie z pracy i zgaszeniu samochodu zmierzyłem napięcie - 12,6V po czym odczekałem ok . 5 min i zmierzyłem ponownie - niecałe 12,3V.
    Jutro pojadę do serwisu gdzie kupiłem akumlator i poproszę o sprawdzenie bo wiem, że mają odpowiedni miernik.
    Pytanie czy C5tka może być pozostawiona dłuższy czas bez akumlatora?
    Bartek
  • #8 15347673
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    dues napisał:
    Pytanie czy C5tka może być pozostawiona dłuższy czas bez akumlatora?

Ja bym nawet nie odpinał pochopnie bez uśpienia.
    Zresztą najpierw trzeba by pomiarzyć prąd jałowy.
    Jeśli jest ok 50mA to akumulator do wymiany.
  • #9 15347733
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Wywalaj raczej rozrusznik,masz pewnie Mitsubishi z plastelinowymi tulejkami. I powodzenia w rozwiercaniu szpilek :)
  • #10 15387734
    Ajgorek
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam podepnę się pod temat i zapytam Was użytkowników cytryny. Panowie ile trwa "uśpienie" BSI? Moje pytanie bierze się stąd, że już ponad pół roku bujam się po elektrykach i wszyscy rozkładają ręce. Problem u mnie polega na tym, że wzbudzane są zegary i i tyka jakiś przekaźnik w BSI. Oczywiście nie trwa to wiecznie, bo po około pół h przestaje. Napięcie wówczas spada do 11,95. W momencie kiedy otworze drzwi wieloryba (wcześniej alarm uzbrojony) od początku następuje ten sam proces uśpienia czyli mielenie zegarów etc. no i wiadomo, że napięcie spadnie jeszcze niżej. Zaznaczam, że aku jest kupiony w zeszłym roku i był sprawdzany. Na filmie poniżej możecie zobaczyć jak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=AC0WCFZDgiM

Samochód odebrałem od elektryka w piątek, gdzie zostało wymienione i przeprogramowane BSI, no i podmieniony panel sterowania klimatyzacji, gdyż rzekomo powodował problemy. Natomiast mielenie zegarami jak było tak jest nadal. Czy to normalne zachowanie? Napiszcie proszę jak i ile u Was trwa proces uśpienia cytryny. Co prawda auto odpala, ale boję się, że jak przyjdą większe mrozy...
  • #11 15387739
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Kolego po pierwsze zmierz pobór prądu, bo 11,95V to bardzo niskie napięcie jak na sprawny akumulator.

Dodano po 3 [minuty]:

Ajgorek napisał:
    Problem u mnie polega na tym, że wzbudzane są zegary i i tyka jakiś przekaźnik w BSI

Do sprawdzenia zamki i przelotki wszytkie 5.
  • #12 15387748
    Ajgorek
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    DJ ANNUS, a powiedz mi proszę (jeżeli oczywiście posiadasz taką wiedzę), ile powinien trwać proces uśpienia tego samochodu. Mówiąc przelotki masz na myśli przewody w gumie w drzwiach?
  • #13 15387752
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Kolego nie wiem ile usypia się ten model choć myślałem że pisze o tym nowszym ale on chyba po 2008 r .A po zegarach widać który to przynajmniej.
    Ale to nie ważne ile can jest aktywne ważne jest jaki jest pobór prądu i czy w ogóle spada.
  • #14 19883662
    mtasak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Udało się zlokalizować usterkę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z akumulatorem Centra Futura 77Ah w Citroenie C5 2.0 HDI z 2005 roku, który po mrozach miał trudności z uruchomieniem silnika. Po sprawdzeniu napięcia akumulatora, które wynosiło 11,85V, oraz po naładowaniu go do 12,6V, użytkownik zastanawia się nad przyczyną problemu. Odpowiedzi sugerują, że akumulator mógł ulec głębokiemu rozładowaniu, co prowadzi do jego szybkiej utraty napięcia. Rekomendacje obejmują wymianę akumulatora, pomiar prądu rozruchowego oraz regularne ładowanie akumulatora. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z systemem BSI w Citroenie, który może wpływać na pobór prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA