logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet 1.6i - wysokie obroty na zimnym silniku, ssanie automatyczne?

Joy_Pawel 17 Cze 2005 00:58 3491 14
REKLAMA
  • #1 1584317
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam !
    Odpalam wiczorem kadetta za pierwszym razem , lecz odrazu trzyma obroty okolo 2000 i na biegu 3 jedzie sam , nie musze dodawac gazu jak dam 4 i 5 jest juz normalnie . Jade jakies 4 km puszczam gaz i są dalej obroty kolo 2000 zatrzymam sie i powoli obroty spadaja do normy 800 - 700 . Po ponownym odpalenu juz jest w normie .
    Czy to automatyczne ssanie sie zacina ?
    Moze zwiaznie tez z zimnym silnikiem , bo jak sie nagrzeje jest ok
  • REKLAMA
  • #2 1584330
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Może silnik krokowy (przy wtrysku Multec) się zacina.
  • REKLAMA
  • #3 1584354
    shaft
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    a wysokie obroty ma tylko jak jest zimno czy gdy jest cieplo to tez?
  • #4 1584373
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Wlasnie tylko jak jest zimny , wskazowka Tem. sie podniesie i wchodza obroy do normy !
  • REKLAMA
  • #5 1584424
    shaft
    Poziom 13  
    Wiec wine ponosi na 100% silnik krokowy od automatycznego ssania. Konieczna wizyta uw serwisie. Prawdopodobnie bedzie trzeba go tylko wyzerowac
  • #6 1584447
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    ja demontowałem i myłem w benzynie moj silniczek i było ok- powodem jest nieszczelny uklad filtru powietrza lub stary filtr, sprawdz to
    ps. mialem dziury w rurze łączacej filtr z kolektorem ssącym
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #7 1584459
    shaft
    Poziom 13  
    Hmm.. nie bardzo wiem co tu ma wspolnego układ filtru z wysokimi obrotami . 100% ze to silniczek. Najlepiej jechac do serwisu i sprawdzic nic to przeciez nie kosztuje.
  • #8 1584933
    IGS

Poziom 22  
    układ filtru ma to wspólnego że silnik zasysa brudne powietrze i silnik krokowy ciagnie ten zylc z kolektora, jezeli u kolegi nie jest uszkodzony-a raczej nie-bo czasem działa-to istnieje prawdopodobienstwo ze jest brudny-opis jak wyżej w poście, drobinka klejącej mazi w silniczku i sie "zaciera".....taki to związek
    pisze bo tak miałem
    pozdrawiam
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #9 1590056
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Ok !
    Wszystko przegladne i filter , mozlie ze dostaje jakies lewe powietrze !
    Dzieki !
    A mam jeszce jedno pyanko , nie pokazuje ile mam paliwa !
    Niedawn chodził wskaznik a teraz padł !
    Myslałem ze pod tylnymi siedzeniami cos do baku idze jakis kable ale nie wiem czy to to ?
  • #10 1590108
    cjr
    Poziom 21  
    1. Jakie automatyczne ssanie w 1,6i ?
    2. Trzeba przeczyścić tzw. "silnik krokowy".
    3. Po jakiego ***** serwis? Takie rzeczy robi się samemu w parę minut.
  • REKLAMA
  • #11 1591205
    tomek t
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    wyczysc silnik krokowy i powinno byc ok dobrym srodkiem sa preparaty do czyszczenia nowych tarcz hamulcowych
  • #12 1591326
    shaft
    Poziom 13  
    tak to sa kable od czujnika poziomu paliwa. W srodku jest plywak i rezystor suwakowy ktory w zaleznosci od poziomu paliwa zmienia rezystancje. Musisz to wykrecic z gornej czesci baku i przeczyscic styki i drut oporowy na rezystorze. Dostac sie do tego mozna albo od bagaznika albo od tylnej kanapy ktora musisz wyjac. Nie wiem dokladnie gdzie ale w polonezie jest od baganika. Tam gdzie jest kolo zapasowe powinna byc klapka ktora musisz odkrecic. Do baku dochdza przewody i musisz calosc wymontowac
  • #13 1591725
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    NIE rozumiem jak można podpowiadać komuś aby sam wyczyści silniczek krokpowy bez przyrządu do tego silniczka wysuwania i wsuwania na bank kolega go uszkodzi i tylo nowy bęndzie musiał kupić .Tak że prosze o wyważone odpowiedzi lub dokładnie opisać jak ma to wykonać żeby nie uszkodził tego silnika krokowego
  • #14 1592454
    cjr
    Poziom 21  
    Itek napisał:
    NIE rozumiem jak można podpowiadać komuś aby sam wyczyści silniczek krokpowy bez przyrządu do tego silniczka wysuwania i wsuwania na bank kolega go uszkodzi i tylo nowy bęndzie musiał kupić .Tak że prosze o wyważone odpowiedzi lub dokładnie opisać jak ma to wykonać żeby nie uszkodził tego silnika krokowego

A co tam można uszkodzić? Raz miałem taki przypadek na warsztacie że jakiś "mechanik z wieloletnim doświadczeniem " wyciągał kombinerkami "ten bolec ze środka" bo "Panie, inaczej się nie da". Właściciel bardzo się zdziwił kiedy ten "bolec" wysunął się po włączeniu zapłonu. A jako przyrząd do wsuwania i wysuwania doskonale sprawdzają się dwa kabelki :D
  • #15 1993572
    Joy_Pawel
    Poziom 19  
    Przeczysciłem silnik krokowy i ganik . Obroty teraz w normie !
    Wskaznik paliwa tez zrobiłem opisałem to na inny temacie .

Podsumowanie tematu

✨ Opel Kadett 1.6i wykazuje wysokie obroty silnika (około 2000 obr./min) na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu, które stopniowo spadają do normy (800-700 obr./min) po rozgrzaniu. Problem dotyczy automatycznego ssania, które w tym modelu realizowane jest przez silnik krokowy sterujący przepustnicą powietrza. Najczęstszą przyczyną jest zacięcie lub zabrudzenie silnika krokowego, co powoduje utrzymanie wysokich obrotów na zimno. Zaleca się demontaż i dokładne czyszczenie silnika krokowego, np. preparatami do czyszczenia tarcz hamulcowych, oraz sprawdzenie szczelności układu dolotowego powietrza, w tym filtra powietrza i przewodów łączących filtr z kolektorem ssącym, gdyż nieszczelności mogą powodować zasysanie niekontrolowanego powietrza i zaburzać pracę silnika krokowego. Wskazane jest ostrożne czyszczenie silnika krokowego, aby nie uszkodzić mechanizmu wysuwania i wsuwania. Dodatkowo poruszono problem niedziałającego wskaźnika poziomu paliwa, który wymaga demontażu czujnika pływakowego z baku, oczyszczenia styków i rezystora suwakowego. Dostęp do czujnika jest możliwy przez bagażnik lub po demontażu tylnej kanapy. Po wyczyszczeniu silnika krokowego i układu ssania obroty wróciły do normy, a wskaźnik paliwa został naprawiony.
REKLAMA