logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett 1.4 - niskie obroty na zimnym silniku, gaśnie na gazie i benzynie

maly01 28 Paź 2006 17:18 1470 9
REKLAMA
  • #1 3162225
    maly01
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam mam problem jak by z saniem gdy jest zimny i go odpale to gasnie ma bardzo male obroty, gdy sie rozgrzeje jest ok.co moze byc przyczyna.na gazie i na bezynie jest tak samo.
  • REKLAMA
  • #2 3162304
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2159
    Sprawdż czujnik temperatury silnika ,jak zimny powinien mieć 2-3kΩ.
  • #3 3162370
    maly01
    Poziom 11  
    a wktorym miejscu on jest
  • REKLAMA
  • #4 3162978
    zyga04.40
    Poziom 11  
    Są dwa czujniki temperatury silnika. Jeden połaczony ze wskaźnikiem (zegarem) temp.siln., a drugi podaje informację na sterownik (komputer) silnika, i na niego wchodzi dwuprzewodowa wtyczka z kolorami: niebieskim i brązowym.
  • REKLAMA
  • #5 3166697
    maly01
    Poziom 11  
    a coto jest za czujnik ktory wchodzi w korektor pod wtryskiem?jest tam jeden kabel.
  • REKLAMA
  • #6 3166772
    zyga04.40
    Poziom 11  
    Nie mam już dosyć długo Opla, więc nie pamiętam. Patrzę tylko w schemat, i tak jak Ci napisałem, ten z dwoma przewodami podaje sygnał na sterownik, ioznaczony jest jako P30, natomiast z jednym przewodem niebieskim (na schemacie jako P5) idzie na zegar, wskaźnik temperatury.
  • #7 3173026
    maly01
    Poziom 11  
    oki. dzieki wymienilem obydwa jednak musze poczekac jak ostygnie,a propo sa dwa rodzaje czojnikow-niebieskie sa na wiekszy gwint,natomiast czarne na mniejszy takze jak ktos bedzie kopowal to niech sprawdzi jaki ma kolor.
  • #8 3173576
    zyga04.40
    Poziom 11  
    Oprócz gwintu, róznią się się jeszcze rodzajem wtyczki, owalna lub prostokątna. Przed wykręceniem z bloku, po tym szczególe najprościej je rozpoznać. Ale o tym zapomniałem napisać, i to był mój błąd. Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Oprócz gwintu, róznią się się jeszcze rodzajem wtyczki, owalna lub prostokątna. Przed wykręceniem z bloku, po tym szczególe najprościej je rozpoznać. Ale o tym zapomniałem napisać, i to był mój błąd. Pozdrawiam.
  • #9 3174061
    maly01
    Poziom 11  
    i tu sie mylisz!podlaczalem obydwa i wtyczka pasuje.

Dodano po 2 [minuty]:

[quote="maly01"]i tu sie mylisz!podlaczalem obydwa i wtyczka pasuje.[/jest taka sama,dokladnie to sie roznia gwintem i kolorem ale juz otym pisalem. pozdrawiamquote]
  • #10 3176262
    maly01
    Poziom 11  
    niestety jest tak samo,co oprocz czujnika mozna jeszcze sprawdzic???

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskich obrotów biegu jałowego i gaśnięcia silnika Opel Kadett 1.4 na zimnym silniku, zarówno na gazie, jak i benzynie. Zalecane jest sprawdzenie czujnika temperatury silnika, który powinien wskazywać około 2-3 kΩ przy zimnym silniku. W samochodzie występują dwa czujniki temperatury: jeden z dwoma przewodami (niebieskim i brązowym) podłączony do sterownika silnika (oznaczony jako P30), oraz drugi z jednym przewodem (niebieskim) podłączony do wskaźnika temperatury (oznaczony jako P5). Czujniki różnią się gwintem (czarne na mniejszy, niebieskie na większy) oraz kolorem, ale wtyczki mogą być takie same. Po wymianie obu czujników problem nadal występuje, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki poza czujnikami temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA