logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - NTFS/FAT32 błąd instalacji

Bartek12345678910 26 Sty 2016 13:41 19494 6
REKLAMA
  • #1 15372324
    Bartek12345678910
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z instalacją Windows 10. Wyczyściłem cały dysk i zrobiłem boot na USB z Windows 10 za pomocą Media Creation Tool. Wcześniej za pomocą Rufusa pendrivea sformatowałem na FAT32 GPT dla komputerów z UEFI. W BIOS ustawione AHCI i Boot Mode: UEFI.
    Podczas instalacji wyskakuje mi błąd "Windows wykrył, że partycja systemowa EFI została sformatowana jako NTFS. Sformatuj partycję systemową EFI w systemie FAT32 i ponownie uruchom instalację".
    Jest to ten sam błąd, który mi wyskakiwał jak miałem boota na pendrive w NTFS.
    Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 15372390
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Usunąłeś wszystkie partycje? Czy je po prostu wyczyściłeś?
    Czemu nie stworzyłeś sobie pendrive'a za pomocą rufusa tylko najpierw rufus potem Media creation tool?
    Spróbuj przestawić tryb dysku na ide zamiast ahci bo Media Creation Tool ma z tym chyba problem.
  • REKLAMA
  • #3 15372410
    Bartek12345678910
    Poziom 8  
    Przyznam,że trochę błądze,bo ostatnio przeinstalowywałem system 15 lat temu. Przyznam,że wtedy było to prostsze.
    Najpierw dowiedziałem się o Media Creation Tool jak szukałem informacji w jaki sposób zrobić czystą instalację Windows z pendrive'a. O Rufusie dowiedziałem się dopiero jak wyskoczył ten błąd. Tam można zrobić boot usb ale chyba tylko z obrazu iso, a ja nie mam takiego. Próbowałem zrobić z tego co mi Media Creation Tool zainstalował na pendrive,ale Rufus nie widział tam żadnego pliku do zrobienia boota.

Tylko sformatowałem wszystkie partycje, które były widoczne podczas próby instalacji windows.

Przestawiłem z AHCI na Compatible (tylko taka opcja), niestety dalej to samo.
  • #4 15372441
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Skoro partycje tylko sformatowałes. To tylko je wyczyściłeś. Usuń wszystkjie partycje z poziomu instalacji i porób nowe. System sam dobierze sobie system plików na partycji. Widocznie któraś z obecnych partycji jest na ntfs a taka pod EFI być nie może.
  • REKLAMA
  • #5 15372787
    Bartek12345678910
    Poziom 8  
    ok. Jeszcze takie może głupie pytanie - ile tych partycji musi być? Chodzi o to, że do tej pory myślałem, że mam tylko dwie partycje, tymczasem instalacja windows widzi chyba z 9. Mi partycje nie są potrzebne, wystarczy mi jedna, ale co z tymi, których nie widziałem w mój komputer, a są w instalacji Windows?
  • #6 15372801
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    Bartek12345678910 napisał:
    Mi partycje nie są potrzebne, wystarczy mi jedna, ale co z tymi, których nie widziałem w mój komputer, a są w instalacji Windows?

Też proszę sunąć (i pozwolić instalatorowi na swobodę działania).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #7 15373040
    Bartek12345678910
    Poziom 8  
    Dzięki Wam za pomoc. Teraz instalacja ładnie poszła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas instalacji Windows 10, związany z formatowaniem partycji systemowej EFI jako NTFS, co jest niezgodne z wymaganiami UEFI, które wymaga FAT32. Po wyczyszczeniu dysku i utworzeniu bootowalnego pendrive'a za pomocą Media Creation Tool oraz Rufusa, użytkownik nie mógł zainstalować systemu. Użytkownicy doradzili, aby usunąć wszystkie partycje z poziomu instalacji i pozwolić instalatorowi na ich ponowne utworzenie, co rozwiązało problem. Użytkownik zadał również pytanie o liczbę partycji wymaganych do instalacji, co wskazuje na niejasności dotyczące struktury partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA