logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stała czasowa na wykresie

mateusz2812 28 Sty 2016 08:06 13083 7
REKLAMA
  • #1 15378366
    mateusz2812
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Chciałbym uzyskać pomoc w następującej sprawie. Na zajęcia z podstaw elektroniki miałem do zrobienia następujące zadanie. Stała czasowa na wykresie

Do tego wykresu jednak muszę dorysować stałą czasową :) cięzko coś sensownego znaleźć w sieci. Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15378392
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    Przy tak małej ilości punktów graficzne wyznaczanie stałej czasowej to kpina, ... no ale można (na siłę). Wyznaczasz sobie punkt styczności na wykresie (na tych "kantach" trochę trudno będzie to zrobić dokładnie). Rysujesz styczną do wykresu w tym punkcie oraz prostą wyznaczającą stan ustalony. Czas od punktu styczności do przecięcia stycznej z poziomem ustalonym to stała czasowa.
    Tyle tylko że wiesz jaką wartość ma stała czasowa więc można się "wpasować" :-)
  • REKLAMA
  • #3 15378402
    mateusz2812
    Poziom 9  
    Gdzieś czytałem o liczbie 63%, czy od tej wartości wyznaczam punkt stycznej z wykresem ? :)
    czyli rozumiem, że stała czasowa to czas między punktem stycznej z wykresem oraz punktu przecięcia poziomej linii w górnej części wykresu ?
  • Pomocny post
    #4 15378417
    kemot55
    Poziom 31  
    Można tak przyjąć. I tak dużej dokładności (za pomocą linijki :-)) nie jesteś w stanie uzyskać. Tu trzeba by było zrobić aproksymację nieliniową (ale na pewno nie na papierze) - wtedy wyjdzie idealnie. A w ogóle to nie możesz tego wzorku wrzucić do Excela i wygenerować np. wykres "gładki" złożony ze 100...200 punktów? Narysuj coś, wklej ->zobaczymy.
  • REKLAMA
  • #5 15378491
    mateusz2812
    Poziom 9  
    Wyszło mi coś takiego :)
    prosiłbym o ocenę - przy okazji poprawiłem wykres na "mniej kwadratowy" Stała czasowa na wykresie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15378779
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6047
    Raczej tak jak tu:
    Link
    styczna w pukcie t=0
  • #7 15378794
    mateusz2812
    Poziom 9  
    dzięki za kolejną sugestię! :)
  • #8 15381260
    kemot55
    Poziom 31  
    Ciekawe jak wykreślić praktycznie styczną w zerze. Genialny pomysł!

Dobrze narysowałeś. Przesuń punkt styczności nieznacznie w obie strony i zobaczysz, że stała pozostaje "stałą".
    Ja bym zwrócił uwagę na coś innego. Wartość ustalona to dokładnie 30V (a nie 29.8) (to po pierwsze) i ten wykres jest jakiś "mało" wykładniczy (albo coś zniekształca obrazek). Czy to jest przebieg 1-exp(-t/tau) czy efekt jakiegoś wygładzania/aproksymacji?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w wyznaczeniu stałej czasowej na wykresie związanym z podstawami elektroniki. Otrzymał wskazówki dotyczące rysowania stycznej w punkcie styczności oraz określenia stałej czasowej jako czasu między tym punktem a przecięciem z poziomem ustalonym. Dyskutowano również o dokładności pomiarów oraz możliwości użycia narzędzi takich jak Excel do generowania gładkiego wykresu. Użytkownik poprawił wykres, a w dyskusji zwrócono uwagę na wartość ustaloną oraz charakterystykę wykresu, sugerując, że może być on zniekształcony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA