Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WinFast DV 2000 i kamera Samsung problem z obrazem

Wojtek 24 lata 18 Jun 2005 09:58 1436 4
  • #1
    Wojtek 24 lata
    Level 25  
    Witam!
    Kamera Samsung nowa, roczna, VP-L800U. Przez eurozłącze obraz brzytwa. Podłączona do karty tv- WinFast DV 2000, kupiona tydzień temu. Widać na załączonym zdjęciu charakterystyczne "szarpanie" obrazu. Bez względu na to czy: -odtwarzam kasetę, -używam kamery jako "podgląd", -zasilam z baterii, -zasilam z zasilacza. Obraz poprzez kartę tv z innego źródła cvbs np. magnetowid, bez tego charakterystycznego szarpania. Odłączona antena radiowa, w czasie pracy z kamerą odłączony także zasilacz antenowy, bo czasami ma duży sygnał i może podobnie zakłócać. Taka sama sytuacja przez złącze s-vhs. Spróbuję nastroić kartę na kanał z modulatora w magnetowidzie i nastepnie podłączyć przez chinche kamere. Przypuszczam, że tego szarpania nie będzie, no ale ja już tutaj płynę na jakości nagrania. A właśnie mam przegrywać kilka nagrań. Może potrzeba coś wpiąć w sygnał wideo, pomiędzy
    karte a kamere?
    Pozdrawiam. Mam nadzieję, że problem uda się jakoś rozwiązać.
  • #2
    MORT
    Level 24  
    A jakim kabelkiem to wszystko spinasz razem ??
  • #3
    Wojtek 24 lata
    Level 25  
    Witam! Dzięki za zainteresowanie.
    Kamera ma orginalny przewód zakończony z jednej strony wtykiem mini jack 3,5; z drugiej strony dwoma wtykami typu chinch. Karta ma swój orginalny przewód zakończony wejściem s-vhs i 3 chinchami dla wejścia vhs i audio stereo. Kamera podłączona tym przewodem do tv daje obraz jak brzytwa. Wiadomo telewizor 3 latek dobrze działa. Przewód od karty też jest ok, bo wideo łączone przez te chinch działa prawidłowo. Ale jak wepnę audio i video out chinch z kamery, do audio i video in chinch w karcie, to mam to szarpanie. Coś siedzi w torze video. I to chyba wina karty, bo coś widzi w "kamerze" i się gryzie. Inne urzadzenia są ok. Może ktoś ma jakieś sugestie?
  • #4
    MORT
    Level 24  
    To jest troche dziwne bo posiadam ten sam tuner i wszystko działa idelanie nie ma sie poprostu do czego przyczepic :/ nie ma znaczenia czy podpinam do niego kamere czy magnetowid wszystko jest super idealnie. Zgrywalem przez ten tuner bardzo duzo rzeczy z wejscia. Dziwne. Moze ktos podrzuci jakies sugestie to wtedy bedziemy radzic. A puki co nie potrafie Ci pomoc ;(
  • #5
    Wojtek 24 lata
    Level 25  
    Witam!
    Chcę sprostować jedną rzecz. Teraz na to zwróciłem uwagę. W czasie odtwarzania kasety z kamery obraz jest w porządku. Natomiast ustawiając ją na "podgląd" wchodzą zakłócenia. To wyklucza problem z przewodami. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak się dzieje? Sprawdzę jeszcze jedną możliwość. Podłączę wyjście wideo z kamery jednoczeście do karty i tv. Zobaczę, czy prawidłowy obraz na tv ulegnie zaburzeniom, z chwilą podpięcia do karty. Wydaje mi się, że wina leży po stronie karty, bo kamera zmieniając
    pracę niektórych układów, może przesyłać "coś jeszcze" po kablu, i karta to widzi. Nie wiem. Piszcie, może mieliście podobne problemy.