logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu z magnetowidu i DVD na karcie TV Winfast 2000XP

llell 17 Wrz 2007 16:45 1311 8
REKLAMA
  • #1 4292768
    llell
    Poziom 2  
    Witam;
    Do karty TV Winfast 2000XP kablem antenowym mam podpięty magnetowid, a do wejścia S Video odtwarzacz DVD.
    Z obu źródeł na ekranie widać zakłócenia, takie jak paski (screeny).
    Czego to może być przyczyna?
    Zakłócenia obrazu z magnetowidu i DVD na karcie TV Winfast 2000XPZakłócenia obrazu z magnetowidu i DVD na karcie TV Winfast 2000XP
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4292787
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź czy pomoże połączenie wszystkich urządzeń i komputera osobnym przewodem masy, połącz ze sobą obudowy odpowiednio grubym przewodem np.5mm2
  • REKLAMA
  • #3 4292799
    llell
    Poziom 2  
    Ale problem istnieje nawet wtedy, gdy do tunera podlaczam sam magnetowid ewentualnie sam dvd. Wczesniej mialem podlaczona kablowke (zamiast vhs'a). Problem rowniez wystepowal.
  • #4 4292816
    tronic1
    Spec od komputerów
    Widocznie stosunek sygnału do zakłóceń jest niekorzystny. Karty TV są mniej czuło od OTV.
  • REKLAMA
  • #5 4292818
    llell
    Poziom 2  
    Czyli nic z tym nie moge zrobic? tzn zostawic, i niech bedzie? ;)
  • #6 4292848
    tronic1
    Spec od komputerów
    No możesz sprawdzić jak się sprawdzi dodatkowa masa. Przy odbiorze TV bez podłączonych dodatkowych urządzeń też masz zakłócenia ?
  • #7 4292860
    llell
    Poziom 2  
    Tak, przez pewien okres czasu mialem podlaczona tylko kablowke, i zaklocenia wystepowaly.
  • #8 4292887
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wiesz, to już musisz sam ustalić co jest źródłem zakłóceń. Zostaw np.tylko magnetowid i z niego odtwarzaj i połącz obudowę magnetowidu z obudową komputera dodatkowym przewodem. Ale równie dobrze źródło zakłóceń może być lokalne, np.zasilacz komputera. Możesz też w biosie komputera włączyć opcje Spread Spectrum z różnymi wartościami, doświadczalnie.
  • REKLAMA
  • #9 4358020
    arogamera
    Poziom 1  
    Do tej karty musisz mieć pewnie program WinFast Wizard PVR.W tym programie w ustawieniach (S VIDEO) włącz (ptaszki)-PAL / Use VMR9/ Overlay Mode/ Optimal Quality.A w odtwarzaczu DVD zaznacz na wyjściu S-VIDEO.Powinno pomóc bo miałem ten sam problem z N-Boxem cyfrowym podłączonym przez adapter na wyjściu z EURO-złącza na S-Video i Audio do komputera i tą samą kartę TV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył do karty TV Winfast 2000XP magnetowid kablem antenowym oraz odtwarzacz DVD przez wejście S-Video, jednak na obrazie pojawiają się zakłócenia w postaci pasków. Problem występuje niezależnie od źródła sygnału, także przy samej kablówce. Sugerowano poprawę uziemienia poprzez połączenie obudów urządzeń i komputera grubym przewodem masy, co może zmniejszyć zakłócenia. Możliwe jest, że źródłem zakłóceń jest lokalne urządzenie, np. zasilacz komputera. Zalecane jest testowanie konfiguracji z pojedynczym źródłem sygnału i eksperymentowanie z ustawieniami BIOS, np. funkcją Spread Spectrum. Dodatkowo, w programie WinFast Wizard PVR dla karty TV należy włączyć w ustawieniach S-Video opcje PAL, Use VMR9, Overlay Mode oraz Optimal Quality, a w odtwarzaczu DVD ustawić wyjście S-Video, co może poprawić jakość obrazu i zredukować zakłócenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA