logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Bassa City&Town - Spadek z obrotow ,po wciśnięciu hamulca dziala

lack1428 29 Sty 2016 10:46 2841 8
REKLAMA
  • #1 15381779
    lack1428
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam moim problemem jak w temacie jest to że skuter palu normalnie ale po przejechaniu krótkiego dystansu wariuje i zaczyna szybko spadać z obrotow gdzy wciska się hamulec wszystko wraca do normy aż do czasu gdy nie puszczę hamulca.myślałem że to kwestia modułu ale po wymianie na nowy problem jest dalej.może ktoś już kiedyś miał podobny problem.proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15382586
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Co to znaczy "wariuje"? Mało precyzyjne... Spada z obrotów, ale czy silnik "próbuje" się wkręcać? Nagraj filmik najlepiej, oraz spróbuj mu dodać gazu z podniesionym tylnym kołem... Może silnik już się sypie i jak się nagrzeje to olej przestaje doszczelniać silnik...
  • REKLAMA
  • #3 15382709
    lack1428
    Poziom 9  
    Wariuje znaczy że obroty spadają aż silnik zdechnie całkiem chyba że święci się STOP znaczy kiedy wcisne któryś z hamulcow. Co w takiej sytuacji ma do tego olej?wkrecac się próbuje ale bez skutecznie po wciśnięciu stop odrazu wchodzi na obroty i nie ma problemu.problem pojawia się czasem na zimnym silniku nawet na wolnych obrotach.
  • REKLAMA
  • #4 15382952
    rafik54321
    Poziom 30  
    Chodzi o to że zimny olej jest gęsty. Gdzieś możesz mieć już jakieś nieszczelności, które gęsty olej zatka/przytka. Gdy olej jest ciepły robi się dużo rzadszy przez co jego "uszczelniająca" skuteczność spada...

Pisałem byś spróbował podnieść koło (to odciąży maksymalnie silnik) i wtedy zobacz czy będzie pracował w miarę normalnie czy nie...

Nie znam dokładnie budowy tego modelu, ale mniemam że wciśnięcie hamulca rozłącza sprzęgło (czyli odciąża silnik).

Jak silnik pracuje na ciepło, bez dodawania gazu (tylko tak sobie stoi i pyrka XD)?
  • #5 15383071
    lack1428
    Poziom 9  
    Nie zmienia nic czy skuter stoi czy ma koło w górze czy też w dole na wolnych obrotach jak już pisalem też spada z obrotow i gaśnie bez hamulca nie ważne w jakiej jest pozycji ani też czy jest obciążony czy nie i tak gaśnie jeżeli nie święci mi się stop.a skoro objawy występują zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku temperatura silnika czy oleju nie może mieć nic do tego.
  • #6 15383087
    rafik54321
    Poziom 30  
    Piszesz "czasem na zimnym silniku" czyli nie zawsze... To już różnica.

Sprawdzałeś to czy tylko "strzelasz" że tak jest? Bo już się motasz w tym co piszesz...
  • #7 15383561
    lack1428
    Poziom 9  
    Raz na dziesięć zdarza sie ze chwile (minutę czy dwie)normalnie jedzie i wariuje.ale z reguły od odpalenia już ma problem.więc i tak silnik nie zdąży się nagrzać.coś z prądem zdaje się bo nic innego mi do głowy nie przychodzi.
  • Pomocny post
    #8 15383820
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Wydaje mi się, że masz problem z masą skutera, bo jak twierdzisz skuter "ożywia" się podczas zapalania światła hamowania. Sprawdź przewód masowy (- ), tj., czy na drodze od minusa akumulatora do ramy i odbiorników pojazdu nie ma uszkodzeń i "korozji" przewodów. Ponadto jeśli nie masz, to dorób dodatkowy przewód masowy z ramy do silnika, oczywiście o większym przekroju.
  • REKLAMA
  • #9 15383970
    lack1428
    Poziom 9  
    Staszek49 dziękuje za podpowiedz rzeczywiście przewód od masy musiał być pęknięty w środku po podłączeniu ,,na krótko ,, wszystko wróciło do normy.po wymianie na nowy wszystko smiga jak się patrzy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z skuterem, który normalnie pracuje, ale po krótkim dystansie obroty silnika spadają, a po wciśnięciu hamulca wracają do normy. Po wymianie modułu problem nie ustępuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być nieszczelności w silniku związane z gęstością oleju, a także problemy z przewodem masowym. Po sprawdzeniu i wymianie przewodu masowego skuter zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA