logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Momentus Thin - Komputer nie widzi dysku podłączonego przez adapter USB.

Cygareteq 02 Lut 2016 18:17 1524 2
REKLAMA
  • #1 15396848
    Cygareteq
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z odczytem danych z jednego dysku; poprzez podłączenie go pod USB, i nie byłoby to nic nadzwyczajnego bo przejściówka jest z allegro za 25,-, ale cały czas z niej korzystam, i dopiero teraz spotkałem się ze ścianą. Mało tego mam dwa dyski SATA i jeden działa pod tą przejściówką, a drugi tylko "zakręca" , jednak dalej nic się nie dzieje, a komputer nie wykrywa nawet, że USB zostało podpięte. Czy przyczyną może być zabezpieczenie tego dysku, albo to, że dysk jest wyposażony w nowszy interface? W załącznikach zdjęcia dysku który rusza(Seagate Momentus 5400.6), oraz nieszczęśnika który tego nie robi(Seagate Momentus Thin).

Seagate Momentus Thin - Komputer nie widzi dysku podłączonego przez adapter USB. Seagate Momentus Thin - Komputer nie widzi dysku podłączonego przez adapter USB.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15396880
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Zapewne podpiąłeś drugi dysk pod to samo USB. Dlatego może nie widzieć tego drugiego. Przynajmniej ja tak miałem. Mam 2 dyski i podłączam je przez przejściówkę ATA/SATA. Spróbuj w menadżerze urządzeń poszukać tego 1 dysku.
  • #3 15396985
    Cygareteq
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzięki za nakierowanie, miałem podłączony ten dysk który komputer mi wykrywa, i patrzyłem co jest napisane Menadżerze Urządzeń, a tam była wzmianka tylko o tym działającym dysku, oraz oczywiście o dysku wewnątrz laptopa, nie wychodząc z MU wyłączyłem zasilanie dysku oraz "odpiąłem" go w bezpiecznym usuwaniu sprzętu, a podpiąłem ten który nie działał, i tu zaskoczenie, MU od razu go wykrył, zainstalował, i wszystko gra.

P.S.
    Port USB jest cały czas ten sam, nic nie zmieniałem, ot taka złośliwość rzeczy martwych.

Pozdrawiam, i Dzięki!
REKLAMA