logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark E360dn - Podajnik papieru nie opuszcza rolek po naprawie zębatki

kosmik903 02 Lut 2016 22:25 5016 3
REKLAMA
  • #1 15398059
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam,
    posiadam drukarkę Lexmarka E360dn. Kupiłem za grosze z problemem z pobieraniem papieru z zasobnika dolnego.
    Problemem, jak się wydaje była pęknięta zębatka w podajniku papieru. Całość skleiłem, wzmocniłem i po złożeniu pojawił się problem.
    Podajnik z rolkami powinien opuszczać się na papier lecz tego nie robi. Jest cały czas uniesiony.
    Po kilku próbach rozebrania i złożenia wszystkiego do kupy skończyły mi się pomysły. Nic nie jest pęknięte, wszytko działa lekko a mimo wszystko rolki stoją w uniesionej pozycji.
    Czy jest tam jakiś mechanizm opuszczający rolki, może czegoś nie widzę?
    Poniżej obrazek części o której piszę.
    Proszę o pomoc bo szkoda mi tej drukarki.
    Pozdrawiam,
    Darek
    Lexmark E360dn - Podajnik papieru nie opuszcza rolek po naprawie zębatki
  • REKLAMA
  • #2 15401045
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    W zespole podawania papieru tam gdzie są rolki gumowe w czarnej obudowie jest takie sprzęgiełko(nie igiełkowe ale kulkowe) jeżeli dobrze pamiętam to na 3 kulki w kilku maszynkach musiałem to wymieniać objaw to nie podaje papieru ja wymieniam komplet(katalogowy 40X5453 cena w Europartsie to ok 100pln)
  • REKLAMA
  • #3 15407934
    jag679
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mechanizm poboru jest opuszczany za pomocą szuflady. Żeby sprawdzić czy to działa prawidłowo, wystarczy wyjąć szufladę, podnieść przód drukarki. Wtedy z lewej strony przy białym sprzęgle dupleksu zobaczysz dźwignię ( na twoim zdjęciu element po prawej stronie najwyżej). Przesuń tą dźwignię do tyłu i rolki powinny opaść.
  • #4 15408010
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Sprawdź za radą przedmówcy, czy po przesunięciu dźwigni mechanizm opada. Jeśli opada, to na gotowym do pracy urządzeniu przytrzymaj opuszczone rolki tak aby maszyna miała sygnał, że kaseta na papier jest wsunięta i zadaj druk jakiegoś raportu z drukarki np statystyki urządzenia. Jeśli drukarka zakręci rolkami, oznacza to że mechanizm działa. Wówczas sprawdź w jakim stanie są gumy na rolkach, może są zużyte albo brudne po prostu? Jeśli nie, do wymiany wyżej wskazany moduł.
    Powodzenia.
REKLAMA