logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie procesora 80C552-5: kompatybilność z programatorami 89C51 i AVR

edekk 18 Cze 2005 22:30 2805 7
REKLAMA
  • #1 1588699
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Jak zaprogramowac ten procesor. Czy mozna go zaprogramowac w programatorze od 89C51 za pomoc jakiejs przejsciowki , czy za pomoca programatora do AVR ?. Nigdzie nie moge znalezc informacji na temat programowania tego procka.
  • REKLAMA
  • #2 1588790
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    o ile mnie pamiec nie myli ten µC potrzebuje zewnetrznej kostki z umieszczoną w niej pamiecią programu
  • REKLAMA
  • #3 1588927
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Dokladnie, Ten procesor nie ma pamieci FLASH ktora moglbys zaprogramowac. Pamiec programu umieszcza sie w zewnetrznym EPROM-ie podlaczonym wedlug typowych zasad w tego rodzaju urzadzeniach. Szczegoly w notach katalogowych.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #4 1600840
    marekczerniak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam , koledzy niestety sa w bledzie.Ten procesor posiada wewnetrzna pamiec typu ROM.Mozna ja czytac pod warunkiem , ze procesor nie jest zabespiecziny.Mam ten san problem , nie wiem tylko jakim programatorem mozana to zrobic.Sa w sprzedarzy czyste procesory(czyste) , ktore mozna jednorazowo zaprogramowac.

pozdrawiam
  • #5 1601910
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    najlepiej to podawajcie pelne oznaczenie ukladu.

marekczerniak napisał:
    Witam , koledzy niestety sa w bledzie.Ten procesor posiada wewnetrzna pamiec typu ROM.

Philips twierdzi inaczej:
    Załączniki:
    • Programowanie procesora 80C552-5: kompatybilność z programatorami 89C51 i AVR 80c552.jpg (30.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1602020
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Zasada jest taka ze oznaczenie 80C definiuje procesor ktory nie posiada pamieci programowalnej. Tabelka wyzej pieknie przedstawia wszystkie wersje. Mozna dorzucic jeszcze 89C jako wersje z programowalnym i kasowanym elektrycznie flashem.
    Pozdro
    Dexter
  • #7 1604038
    marekczerniak
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam , chodzi mi o to , ze faktycznie scalak ten nie posiada zadnego eeproma , eproma czy flesza.Uklady te sa faktycznie programowane w procesie produkcji i nic nie jest w stanie zmienic tego programu (ROM).
    Jednak ulady , ktore sa dostepne w handlu i posiadaja koncowke A0-2E sa "czyste" i mozna jeden raz wgrac program ROM, pozniej juz nic tego nie zmieni , nie mozna ani wykasowac , ani wgrac nic nowego.Tak wiec mozna je czytac(pod warunkiem , ze nie sa zabespieczome) i do "czystego" proca wgrac ROM.
    Cala trudnosc polega na tym , ze nie dysponuje na razie takim programatorem , jednak robia to programatory , ktorych cana zaczyna sie od 4.000 zlotych, jak na moja kieszen , to rtoche drogo.Jesli ktos znajdzie cos tanszego , to o prosze o info .

pozdrawiam
  • #8 1976211
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Witam.Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Posiadane procesory posiadam z demontażu i chciałem je wykorzystać w swoich projektach , jednak z powodu koniecznego zewnętrznego Epromu rezygnuje z nich.Tak więc temat uważam za zakończony.Pozdrawiam:D

Podsumowanie tematu

✨ Procesor 80C552-5 nie posiada wewnętrznej pamięci programowalnej typu FLASH ani EEPROM. Program jest przechowywany w zewnętrznej pamięci EPROM, którą należy podłączyć zgodnie z typowymi zasadami dla tego typu układów. Istnieją wersje procesora z oznaczeniem końcowym A0-2E, które są "czyste" i można je jednorazowo zaprogramować w pamięci ROM podczas produkcji, jednak po zaprogramowaniu nie da się jej zmienić ani wykasować. Programowanie takiego procesora wymaga specjalistycznych programatorów, które są kosztowne (ceny zaczynają się od około 4000 zł). Nie ma możliwości programowania 80C552-5 za pomocą programatorów przeznaczonych dla 89C51 ani AVR, nawet z użyciem przejściówek. W praktyce ze względu na konieczność stosowania zewnętrznej pamięci EPROM i brak tanich programatorów, użytkownicy często rezygnują z wykorzystania tego procesora w projektach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA