logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować i zamienić procesor P87C552 zgodny z 8051?

Chrusta 01 Lis 2017 19:53 606 5
  • #1 16794538
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Witam,

Mam pewne urządzenie o potencjalnie dużych możliwościach, ale nie w takim stanie jak aktualnie zaprogramowane. Siedzi tam P87C552. Tutaj nota katalogowa:
    http://www.mouser.com/ds/2/302/P87C552-1127296.pdf

O ile z programowaniem jako tako nie mam problemów, to tego nie mogę rozgryźć.
    Pierwsze pytanie: programuje się to jak normalną pamięć równoległą?
    Drugie pytanie: czy w tym procku cały EPROM jest OTP? Wnioskuję, że tak (w sumie sama nazwa mówi - "E"prom), ale jakoś dziwnie w tym datasheecie jest to napisane, moglibyście mnie upewnić? ;)
    Trzecie pytanie: Jeśli pytanie nr. 2 jest prawdą, to czy jest jakiś zamiennik tego proca ale z pamięcią EEPROM? Żebym mógł go tam bezpośrednio wpiąć bez żadnych adapterów.

Fajnie jak by było coś pasującego, żebym mógł sobie jeszcze wgrać to:
    https://www.pjrc.com/tech/8051/paulmon2.html
    Do kombinowania dobre, gdyż to będzie zabawa w reverse engineering.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 16794715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 16794779
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    P87C552 to układ z jednokrotnie programowanym EPROMem
    Nie ma bezpośredniego zamiennika z pamięcią Flash.
    Najbliższy układ to 89CE558 (poszerzona wersja 80c552 z pamięcią FLASH ) ale występuje tylko w obudowie TQFP80.

JarekC
  • #4 16794784
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ok, przyjrzałem się dokładnie i jest to OTP, czyli kicha. Odczytanie zawartości nie jest mi akurat potrzebne. Teraz się tylko zastanawiam, czy coś kompatybilnego pinami znajdę. Szukam po katalogach i póki co nie mogę nic znaleźć. Chyba faktycznie jedyna opcja to zrobić adapter i wrzucić innego proca. Może ktoś jeszcze byłby mi w stanie pomóc albo coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.

== edycja ==
    O, widzę kolega u góry mnie wyprzedził z postem. No nic, czyli zostaje sklecenie adaptera. Dzięki za odzew!

PS. Pytanie do kolegi JarekC - czy masz jakiś sprawdzony sposób wyszukiwania takich zamienników bądź układów podobnych? Ja szukałem w różnych sklepach, u różnych producentów, filtrując wyniki, ale trochę to uciążliwe.
  • #6 16794848
    Chrusta
    Poziom 22  
    Niestety nie ma. Tzn. ogólnie jest, i to flash 256kB :D, ale przynależy do drugiego procesora, Intela 80386. Ale to jest inny blok układu, zajmujący się obliczeniami, który to blok będzie mi raczej nieprzydatny.
REKLAMA