logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 - letnia woda użytkowa mimo wysokiego ustawienia pokrętła

jgawronski 03 Lut 2016 10:38 3903 14
REKLAMA
  • #1 15398949
    jgawronski
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    Od tygodnia mam problem z piecem Vitopend 100 dwufunkcyjny z 2009r.
    Mianowicie jest bardzo niska temperatura wody użytkowej ( woda leci letnia ) mimo iż pokrętło na piecu ustawione jest na 6. Wcześniej jak miałem ustawione na 4 to była za ciepła zeby się wykąpać pod prysznicem.
    Z c.o. nie ma problemu, grzejniki gorące.
    Wczoraj był serwisant i nic nie zaradził, czujnik temperatury wody sprawdził jest dobry, wymiennik nie zabrudzony, jedyne co, to wymieni dzisiaj elektrodę jonizującą bo jest zużyta, ale nie sądzę żeby to rozwiązało problem.
    Co o tym myślicie.
  • REKLAMA
  • #2 15399449
    paltolicho
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Trzeba chociażby na próbę podmienić czujnik na wypływie c.w.u., sprawdzić również regulację gazu, zerknąć jak wyglądają wymiennik od środka(płytowy oraz pierwotny).
    P.s. co się dzieje gdy odkręcisz kran na pół gwizdka.
  • #3 15399462
    jgawronski
    Poziom 10  
    Wczoraj serwisant wymienił czujnik na nowy i nic to nie dało. Przy zmniejszeniu przepływu wody w kranie temperatura też jest niska. Regulację gazu też sprawdził i jest ok.
  • #4 15399530
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    A czy aby zimna woda nie jest zimniejsza niż kiedyś? A może gdzieś się miesza z zimną wodą?
  • REKLAMA
  • #5 15399544
    paltolicho
    Poziom 17  
    No to pozostają wymienniki, kamień po stronie wody.
  • #6 15399550
    jgawronski
    Poziom 10  
    Raczej nie, piec jest w piwnice. Rura rozdziela się na dwie nitki, jedna idzie do kuchni na parterze i łazienki na piętrze, a druga nitka do nowej łazienki na parterze. We wszystkich punktach poboru wody jest tak samo.

Dodano po 55 [sekundy]:

Wymiennik serwisant wyciągał, zero kamienia lekki nalot.

Dodano po 14 [minuty]:

Właśnie gadałem przez telefon z serwisantem i mówi ze zamówił płytę główną i jutro będzie i sprawdzi czy to nie ona nawaliła. Koszt ok.1000zł.
  • REKLAMA
  • #7 15399654
    paltolicho
    Poziom 17  
    Niech chłop próbuje, ja tam na odległość to mogę tylko gdybać.
  • #8 15399664
    jgawronski
    Poziom 10  
    No tak, ale nie uśmiecha mi się 1000zł wydawać, wczoraj tez zauważyłem że chwilami gorąca woda leciała. Tak jak wczesniej pisałem, c.o. grzeje ładnie, na piecu wczoraj było ok.55stC.
  • #9 15399667
    paltolicho
    Poziom 17  
    Pozostaje jeszcze sprawdzić czujnik kotła. Albo oba na raz.
  • #10 15399674
    jgawronski
    Poziom 10  
    A jest możliwe że mimo że piec grzeje c.o. to płyta i tak jest uszkodzona???
    Bo coś nie chce mi się wierzyć.
  • #11 15399746
    paltolicho
    Poziom 17  
    Możliwe, ale wydaje się mało prawdopodobne.
  • #12 15401476
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 15401956
    jgawronski
    Poziom 10  
    Już z pieca leci letnia woda.
    Wczoraj też zauważyłem że jak odkręcam wodę w kranie to rura zasilająca ogrzewanie przy kotle robi się ciepła.
  • #15 21495394
    makako
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę pilnie o informację, czy udało się rozwiązać problem z letnią wodą w tym kotle. Mam to samo i już zaczynam się poddawać. Płyn wymieniony, wymiennik wyczyszczony, seria kotła zrobiona.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Piec dwufunkcyjny Viessmann Vitopend 100 z 2009 roku ma problem z niską temperaturą ciepłej wody użytkowej mimo wysokiego ustawienia pokrętła (6). Grzejniki centralnego ogrzewania działają prawidłowo, a czujnik temperatury wody został wymieniony bez poprawy. Sprawdzono regulację gazu oraz stan wymiennika ciepła – brak kamienia, jedynie lekki nalot. Woda jest letnia w całej instalacji, co wyklucza mieszanie się z zimną wodą w punktach poboru. Zaobserwowano, że podczas poboru ciepłej wody rura zasilająca CO przy kotle się nagrzewa. Sugerowano sprawdzenie zaworu trójdrogowego (3d) poprzez zakręcenie zaworu CO pod kotłem, co może wskazywać na jego usterkę. Rozważana jest również wymiana płyty głównej kotła, choć jest to kosztowna opcja. Problem pozostaje nierozwiązany, a inni użytkownicy zgłaszają podobne objawy mimo wymiany płynu i czyszczenia wymiennika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA