logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki klient poczty na Linuxa z polską wersją i zmianą portów pop/smtp?

R_Przemek 19 Cze 2005 09:49 1203 12
REKLAMA
  • #1 1589244
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jaki kurier pocztowy spełnia te wymogi:
    - polska wersja
    - Platforma LINUX
    - możliwość zmiany portów pop, smtp

(system Fedora Core 4)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1589504
    dunkelheit
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam.
    Najważniejsze pytanie - tryb tekstowy czy graficzny?
    Jeśli tekstowy to polecam Pine lub Mutt.
    Jeśli zaś graficzny - zdecydowanie najlepszym wyborem będzie Mozilla Thunderbird, sam go używam, jest świetny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1589628
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Graficzny!

A gdzie mogę pobrać polskojęzyczną wersję Thunderbird ??
    i jak ją zainstalować??

Miałem już w RPM ale pisało że jest już zainstalowany( a nie był), i miałem jeszcze jakąś starą wersję(nawet niewiem jaką) w tar.bz2 ale się nie chciała włączyć..
  • Pomocny post
    #4 1589866
    dunkelheit
    Poziom 15  
    Polskojęzyczną wersję Thunderbirda można pobrać tu.
    Co do instalacji:
    Wypakuj plik thunderbird-1.0.2.tar.gz :
    gzip -d thunderbird-1.0.2.tar.gz
    tar -xf thunderbird-1.0.2.tar

Wejdź do katalogu thunderbird i uruchom program ;)
    cd thunderbird
    ./thunderbird

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1590209
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    evolution Email - program powinien być w pakietach z systemem
  • #6 1590280
    dunkelheit
    Poziom 15  
    Witam.
    Evolution... powiedzmy, że jest taki sobie. Thunderbird wypada tu o wiele lepiej. Kto używał obu, wie o czym mówię.
    Pozdrawiam
  • #7 1590814
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Zgadzam się Thunderbird jes poko na linuxa jak i na Wingroze ;-) a do niego Firefox jako przeglądarka netu.
  • #8 1591162
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    dunkelheit napisał:
    Witam.
    Evolution... powiedzmy, że jest taki sobie. Thunderbird wypada tu o wiele lepiej. Kto używał obu, wie o czym mówię.
    Pozdrawiam

A KMail? Osobiście nie używam, ale znam takich co sobie bardzo chwalą.
  • REKLAMA
  • #9 1591207
    dunkelheit
    Poziom 15  
    KMail dostępny jest dla środowiska KDE. Od biedy da się uruchomić go pod innym środowiskiem graficznym, jednak potrzebne byłyby pakiety spod KDE - jak na moją głowę to przynajmiej kde_libs i qt... i kto wie co jeszcze. A swoją drogą KMail kapryśny jest. Gra nie warta świeczki moim zdanem.

Pozdrawiam
  • #10 1591229
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    dunkelheit napisał:
    KMail dostępny jest dla środowiska KDE.

I to jets dodatkowa zaleta ;)

dunkelheit napisał:
    Od biedy da się uruchomić go pod innym środowiskiem graficznym, jednak potrzebne byłyby pakiety spod KDE - jak na moją głowę to przynajmiej kde_libs i qt... i kto wie co jeszcze. A swoją drogą KMail kapryśny jest. Gra nie warta świeczki moim zdanem.

Co sobie dossie to już od dystrybucji zależy. Jak mówiłem, ja go nie używam (korzystam z Mozilli, już od chyba ponad 10 lat :) Po prostu wiem, że potrafi wzbudzać uznanie.
  • #11 1591303
    dunkelheit
    Poziom 15  
    Cytat:

No cóż.. jak dla mnie to poważna wada. Rozumiem, że wiele osób używa KDE.. ale nie wszyscy. Sam jako środowiska graficznego używam XFCE i uważam, że nie warto zaśmiecać systemu plikami KDE. Poza tym KMail korzysta z qt a ten z kolei jest strasznie wolny, zaś Thunderbird korzysta z gtk+2 który jest o wiele szybszy.
    Jeśli używamu KDE, jasne można korzystać z KMail, w innym przypadku... po co komplikować sobie życie?

Pozdrawiam
  • #12 1591416
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    dunkelheit napisał:
    Cytat:

No cóż.. jak dla mnie to poważna wada. Rozumiem, że wiele osób używa KDE.. ale nie wszyscy. Sam jako środowiska graficznego używam XFCE i uważam, że nie warto zaśmiecać systemu plikami KDE. Poza tym KMail korzysta z qt a ten z kolei jest strasznie wolny, zaś Thunderbird korzysta z gtk+2 który jest o wiele szybszy.
    Jeśli używamu KDE, jasne można korzystać z KMail, w innym przypadku... po co komplikować sobie życie?

No dobra, ostatni post, bo oftopikowo się zrobiło. KDE jest naprawdę użyteczne i wygodne. I nie jest tak wolne jak o nim mówią, używałem KDE (współczesne, Debian/testing) na C300/128MB RAM i nie widziałem specjalnych różnic w stosunku do OS/2 4.0 którego używałem wcześniej. A jakoś KDE wydaje mi się znacznie wygodniejsze od Gnome. Jak już bym miał mieć coś innego, to jakiś leciutki pakiecik typu WM, ale po co sobie utrudniać życie? :)
  • #13 1591515
    dunkelheit
    Poziom 15  
    Rzeczywiście mały offtopic sie zrobił.
    Mam tylko jedno pytanie: Czy Kolega sam kompilował KDE czy tez instalował przez apt-get'a? No i która to była wersja KDE...
    Co do OS/2, przyznaję się bez bicia, nigdy nie używałem.
    A lekkie WM nie są wcale takie straszne... kwestia ustawień, przyzwyczajeń.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano klienta poczty na system Linux (Fedora Core 4) z polską wersją językową oraz możliwością zmiany portów POP i SMTP, preferującego interfejs graficzny. Rekomendowano przede wszystkim Mozilla Thunderbird jako najlepszy graficzny klient poczty, który jest dostępny w polskiej wersji i pozwala na konfigurację portów. Podano instrukcję pobrania i instalacji Thunderbirda z archiwum tar.gz. Wspomniano także o alternatywach: Evolution, który jest standardowo dostępny w pakietach systemowych, oraz KMail, popularnym w środowisku KDE, choć mniej polecanym ze względu na zależności od bibliotek KDE i Qt oraz potencjalną wolniejszą pracę. Dyskusja poruszyła także kwestie środowisk graficznych (KDE vs XFCE) i ich wpływ na wybór klienta poczty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA