logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecana zaciskarka do końcówek F i antenowych do 100 zł?

Jackx-36 06 Lut 2016 11:40 6141 18
REKLAMA
  • #1 15408793
    Jackx-36
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy ktoś/któryś z serwisantów TV/SAT może polecić jakąś zaciskarkę do końcówek na koncentryk. Nie będzie ona wykorzystywana zawodowo, ważne że by się nie rozleciała po pierwszym użyciu i była przystosowana przynajmniej do końcówek "F" i wtyków antenowych, jakakolwiek możliwość zaciskania większej palety końcówek będzie tylko na "+".
    Oscyluje w kwocie ok. 100 zł za urządzenie +/- 20-30 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15409180
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Witam.

Cena zaciskarki i sama zaciskarka zależy od złącza typu F które masz zamiar użyć.
    Złącza zwykłe czy kompresyjne?
    Daj foto F-wki
  • #3 15410292
    Jackx-36
    Poziom 10  
    Aaa widzisz i tu wychodzi moja niewiedza, myślałem że "zwykłe" złącza to takie które sie nakręca na przewód a zaciskane/kompresyjne są/występują w jednym rodzaju.
    Nie mam jeszcze żadnych elementów, dopiero mam zamiar wszystko kompletować a jestem trochę dziwny/inny i lubię mieć swoje narzędzia nawet jak będę ich używał raz na pięć lat. Powód jest taki że własnie jestem na etapie zakładania sat tv + internet w domu i chce mieć to zrobione tak jak być powinno
  • Pomocny post
    #4 15410345
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 265
    Każdy z dużych producentów elementów dla instalacji TV SAT ma swój standard i swoje zaciskarki.

Najtańsze są stożkowe commscope.
    Polecana zaciskarka do końcówek F i antenowych do 100 zł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15410501
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Witam,
    Złącza są różne a niektóre zaciskarki w miarę uniwersalne. W miarę, bo złącz na rynku i to różnych producentów jest bez liku.
    Do złącz PCT proponujemy takie http://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Zlacza...-AIO-CT-zaciskarka-do-zlacz-kompresyjnych-PCT
    lub do innych takie http://www.telmor.pl/Katalog-produktow/Zlacza...dzia/HT-548-zaciskarka-do-zlacz-kompresyjnych
    Tak jak koledzy piszą, zależy od złącz.
  • Pomocny post
    #7 15410744
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Skoro autor ma do rozdysponowania stówkę (+/-) to chyba myśli o więcej niż kilku złączach.
    _kli_, Jakoś nie mam zaufania do tzw. samokompresyjnych złącz. Może dlatego, że ich nigdy nie stosowałem :sm31:
    Jestem "starej daty" i dla mnie nic "samo" się nie robi.
  • Pomocny post
    #8 15410974
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    Stosuję sporadycznie, ale jeżeli dopasuje się do odpowiedniego kabla, są praktycznie nie do zdjęcia. Ja w każdym razie nie dałem rady.
  • Pomocny post
    #9 15411348
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Jasne _kli_.
    Masz rację, tylko w kompresji bardziej chodzi o to by wilgoć się nie dostawała i narobiła bałaganu po latach używania. Po to stosuje się uszczelki typu "oring" a nawet podwójne.
    Nakręcać to se możemy tzw. szybkie eFki, też działają. Tylko, że w rozbudowanych instalacjach potem szukaj przysłowiowego wiatru w polu. Sieje po sieci aż huczy.
  • REKLAMA
  • #10 15412097
    Jackx-36
    Poziom 10  
    Koledzy ! dziękuję bardzo za zainteresowanie. Klikam wszystkim "pomógł" bo naprawdę wszystkie odpowiedzi naświetliły i po części wyjaśniły mi moje obiekcje. Widzę że nie ma ujednoliconego produktu, a szkoda.
    Mój wybór padł na firmę Triset i ich wyroby. Będę wdzięczny za opinie i czy mój wybór jest dobry
  • #11 15412541
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Jackx-36, dobry wybór, solidna konstrukcja, na pewno pomoże. Jeśli zmieściłeś się w tej cenie to ok. Stawiam plusa :D
  • #12 15413697
    Jackx-36
    Poziom 10  
    TELMOR_PL napisał:
    Jackx-36, dobry wybór, solidna konstrukcja, na pewno pomoże. Jeśli zmieściłeś się w tej cenie to ok. Stawiam plusa

Wybrałem z Triset-a tylko przewód i złącza bo zaciskarki nie namierzyłem tego producenta. Przewód z serii PROFI a złącza Masters lub TRS-9 .
    Zaciskarka np. ta http://allegro.pl/zaciskarka-uniwersalna-kompresyjna-dtlink-tools-i5601161777.html

Z Triset-a znalazłem jeszcze złącza z serii Platinum ale z tego co wyczytałem to wymagana jest zaciskarka tylko i wyłącznie do tych złącz.

A jeśli chodzi o sam "talerz", to od lat używam Triax-a i jestem zadowolony z wykonania, nic niepokojącego się z nim nie dzieje. Konwerter będzie typu Unicable dostarczony przez operatora, noo chyba że polecicie cos solidniejszego niż to co proponuje Polsat
  • #13 15414955
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Wygłoszę może niepopularną tezę, ale stosowanie złącz kompresyjnych przy zaciskaniu jednej, czy nawet kilkunastu wtyczek nie ma większego sensu. Równie dobrze możemy zastosować, dobrane średnicą złączki nakręcane. "Hermetyczność" złączy kompresyjnych jest dyskusyjna, bo woda nie zawsze dostaje się pod pancerzem, a częściej przez gwint i to właśnie tam potrzebna jest uszczelka, a przecież złączki nakręcane też miewają taką uszczelkę. Zresztą kto wystawia efkę na kontakt z wilgocią, nie zabezpieczając choćby taśmą samowulkanizującą, że o puszce instalacyjnej nie wspomnę? Kontakt z masą? Przerywanie masy rzadko następuje w "punkcie zaciśnięcia ekranu " częściej w miejscu połączenia tulei z nakrętką. Czy sprawdzacie Panowie po dokręceniu złaczki czy tuleja nie ma minimalnego luzu? Jeżeli ma, to cała dyskusja o styku ekranu nie ma sensu, bo masa i tak opiera się na trzech punkcikach w nakrętce.
    Podsumowując: złączki prasowane są potrzebne, gdy mamy do zaciśnięcia 50 czy więcej wtyczek. Dobrze dobrana nakręcana złączka z uszczelką w praktyce sprawdza się równie dobrze.
  • #14 15415051
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Witam, oczywiście kolega ma sporo racji, ale jak ktoś chce zastosować złącza kompresyjne w swojej małej instalacji to przecież nie można mu zabronić. Zawsze kompresja to kompresja jeśli mówimy o sprawnie działającej latami konstrukcji.
    Z resztą badania potwierdziły, że złącza „F” z upływem czasu, mimo prawidłowego ich dokręcenia, mogą się luzować i umożliwić migrację wilgoci, co zdecydowanie pogarsza parametry sygnału.
    Niektóre złącza (np. PCT: http://www.telmor.pl/Klient-biznesowy/Rynki/I...rzy/Zlacza-koncentryczne-narzedzia/Zlacza-PCT
    oprócz zastosowania podkładek, które eliminują wibracje części ruchomych (gwint), oferują doskonałą ochronę uszczelniającą poprzez dwa pierścienie kompresyjne z podwójnym O-ring, co uniemożliwia przedostanie się wilgoci poprzez gwint. Ma to kolosalne znaczenie szczególnie w bardzo rozbudowanych instalacjach, np. kablowych, gdzie złącz są setki albo tysiące.
    Dlatego PCT tworzy innowacyjne produkty, które pomagają uniknąć problemów związanych z usługą i obsługą serwisową.
  • REKLAMA
  • #15 15466840
    Jackx-36
    Poziom 10  
    Witam ponownie :)
    Wybrałem i zdecydowałem się na zakup zaciskacza uniwersalnego MASTER do złączy kątowych oraz prostych BNC, F, IEC, RCA
  • #16 15497893
    Mustapha Gee
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!

Ja również przymierzam się do kupna jakiejś "Zaciskarki kompresyjnej", ale na znanym portalu aukcyjnym znalazłem spory rozrzut cenowy, a mianowicie:
    od ok 50zł
    do ponad 200zł
    I stąd się bierze u mnie pewna konsternacja, bo skąd się bierze taka różnica w cenie w zaciskarce typu uniwersalnego MASTER?

Ja będę zaciskał złacza na przewodach antenowych TV Sat i TV DVB-T i chciałbym, aby to zaciskanie było niezawodne, obsługiwało w miarę większość złącz typu F i było mało awaryjne czy trwale i solidnie wykonane.

Czy mogę kupić tą za 50zł i być zadowolony z niezawodnego działania? Czy może "zmuszony" jestem do zakupu tej z przedziału 150-200zł, by spełniło moje "skromne" oczekiwania?

Proszę o Wasze opinie.

Pozdrawiam.
  • #17 15498479
    DiSeqC
    Poziom 2  
    Ważne czy interesuje Ciebie oryginał producenta czy kopia tego produktu.
  • #18 15499046
    Mustapha Gee
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    No cóż...
    Przyznam się, że jeśli kopia nie będzie się różniła od oryginału to kupię kopię za 50 zł. No, ale jeśli ta kopia ma mi się "rozsypać" po kilku użytkowania to zdecydowanie kupię oryginal.
    Ma ktoś z Was kopie?
    Jak wam się tak kopia spisuje?
  • #19 15499156
    Jackx-36
    Poziom 10  
    hmmm.... nie wiem za bardzo jak odróżnić na odległość kopie od oryginału. Ja kupiłem taka za ok. 90 zł. Wygląda na solidną, rączki są pokryte miękkim i przyjemnym w dotyku tworzywem chyba z domieszką silikonu. Firmowana jest przez Dipol S.A.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru zaciskarki do końcówek F i antenowych w przedziale cenowym do 100 zł. Użytkownicy zwrócili uwagę na różnorodność złącz, w tym kompresyjne i nakręcane, oraz na znaczenie jakości narzędzi. Polecano zaciskarki od renomowanych producentów, takich jak Triset, PCT oraz CommScope. Użytkownicy podkreślili, że wybór odpowiedniego złącza i narzędzia zależy od specyfiki instalacji oraz liczby używanych złącz. Wskazano również na różnice w cenach zaciskarek, sugerując, że tańsze modele mogą być wystarczające dla amatorskich zastosowań, ale mogą nie zapewniać trwałości w dłuższym okresie. Ostatecznie, autor zdecydował się na zakup zaciskarki uniwersalnej MASTER oraz złączy Triset.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA