logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ROYAL LUX TV 6399 TXT – brak startu, +UB 80V, LED świeci, schemat przetwornicy

Juruś 19 Cze 2005 13:19 5224 17
REKLAMA
  • #1 1589662
    Juruś
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    tv nie startuje ani z pilota ani z klawiatury. po załączeniu przyciskiem scieciowym dioda Led zapala sie na czerwono. po przyciśnięciu przycisku na pilocie telewizor nie startuje. +UB wynosi tylko 80V , elektrolit +UB 100uF / 160V wymieniony. Może przetwornica źle pracuje, nie znam tego typu przetwornicy prosze o pomoc lub schemat tego typu OTV.
  • REKLAMA
  • #2 1590251
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Wysiada tranzystor w przetwornicy .

Jesteś pewien fachowości swojej porady? <zdzich42>
  • REKLAMA
  • #3 1590317
    marko41
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Sprawdz sterowanie tranzystora lini oraz sam tranzystor,sprawdz sama przetwornice na zarowke
  • #4 1590996
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    Kolego TAMSMIS - (jaśniej), co znaczy "pada tranzystor w przetwornicy"
    pozdr.$$
  • #5 1596876
    Juruś
    Poziom 15  
    sama przetwornica na żarówce ma około 60V , tranzystor w przetwornicy wymieniłem na BUH515 i jest tak samo na zarówce jest tylko 60V. Gdzie mam szukać schematu tej przetwornicy bo takiej jeszcze nigdy nie naprawiałem.
  • #6 1596991
    JURWIN
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    cały problem może się zamykać w uszkodzonym wsadzie epromu.
  • REKLAMA
  • #7 1597170
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    JURWIN napisał:
    cały problem może się zamykać w uszkodzonym wsadzie epromu.

Co ma piernik do wiatraka?

Jeżeli w przetwornicy występują elektrolity to je wymień.
    powodzenia
    wladek
  • REKLAMA
  • #8 1597234
    JURWIN
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    zdziwisz sie ,ale ma.Miałem taki przypadek,pomimo dobrych elementów w przetwornicy,napięcia były zanizone.Na trop naprowadził mnie wywiad zklientem-powiedział ,że usterka wystapiła w momencie właczania do kontaktu magnetowidu.Skojarzyłem iskrzenie wpisałem nowy wsad i odbiornik wystartował.
  • #9 1597246
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6640
    tomsmiss napisał:
    Wysiada tranzystor w przetwornicy .

Ta porada to absurd, bo tranzystor w przetwornicy albo jest OK albo kosz.
    Na czym ta przetwornica (na jakim scalaku)?
    Jak coś mam do niego wsad pamięci.
  • #10 1599215
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Sprawdź diodę w modulatorze i diodę zenera w korekcji, następnie napięcia na szynie. Niektórzy Koledzy piszą chyba dla pktów, przez co riobi się niezły burdel z porządnego forum. Podaj pełną nazwę modelu, to zredukuje ilość porad potrzebnych do zlokalizowania usterki
    pozdr.$$
  • #11 1599597
    panto
    Poziom 2  
    W tym modelu występują dwie różne płyty.Podaj jaki masz procek wizji czy stv 2116 lub stv2246.M0że być tak że kontroler nie otwiera przetwornicy.80v jest jego napięciem stand by. Pozdro.
  • #12 1612580
    Juruś
    Poziom 15  
    nazwa modelu to : Royal LUX TV 6399 TXT NICAM A2 DUAL STEREO SYSTEM

Procesor jest STV 2116A
  • #13 1617168
    Juruś
    Poziom 15  
    Wymiana pamięci starej na nowo zaprogramowaną : wsadem z elektordy nic nie zmieniła , Royal Lux nadal sie chce wystartowac. pomocy. może ktos poda gdzie mogę znaleźć schemat.
  • #14 1617450
    sermarek
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Witam. Miałem identyczny przypadek z takim samym tv. Pomogła wymiana procesora sterującego i oczywiście pamięci. Pozdrawiam. Marek
  • #15 1619522
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Koledzy Ci podpowiadają a Ty ciągle czekasz na podpowiedź typu "wymień C(x), lub IC(x)" - liczysz na drapane?. Spróbuj dokładnie czytać posty. Podaj mi na początek napięcia na szynie( jeśli są bardzo odbiegające od tzw normy, odepnij dane i zegar od IC ) powinno to Ci dać do myślenia - rusz wreszcie do roboty
    pozdr.$$
  • #16 1634868
    Juruś
    Poziom 15  
    Witam.
    stachserwis przepraszam że dopiero dzis zabrałem sie za tego Roayla ale z przyczyn rodzinnych nie mogłem sie skupić nad tym OTV. Aby wymienić start tego Roayla to na sekundę dokonałem zwarcia bazu tranzystora Q102 - C1815 do masy. Jest to tranzystor który ma bazę podlączoną przez opór 1K do nogi 39 ON/OF procesora sterującego. Telewizor wystartował z pilota prawidłowo wszytskie regulacje z pilota są prawidłowe telegazeta działa prawidłowo. po zgaszeniu go pilotem przechodzi w fazę czuwania, po ponownym załąceniu pilotem wszytskie funkcje obsługi z klawiatury i z pilota prawidłowe. Po zgaszeniu izostatem sieciowym i ponownym załączeniu ponownie nie chciał wystartować , lecz po 5 lub 6 wymuszeniach zwarciem bazy tranzystora Q102 do masy teraz startuje prawidłowo naewt jesli jest wyłączany godzinę izostatem. Mierzyłem podczas załączonego OTV napięcia na szynie SDA +2,55V , SCL +2,97V . Co robić dalej, czy wymienić procesor ST - 9291 bo może sie za dwa dni to samo powtórzyć. ;-)
  • #17 1634894
    NAIWNIAK
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Napewno wymienić pamięć(24c16+wsad) bo pada jak kawka.Wymiana procesora który kosztuje 200-300 zł to raczej kasacja sprzętu.
  • #18 1635654
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Bardzo często daje d..y scalak pionu. U Ciebie chyba za duża różnica napięć SDA i SCL. Podstaw go (koszt parę groszy)
    pozrd.$$

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Royal Lux TV 6399 TXT nie uruchamia się ani z pilota, ani z klawiatury, mimo że dioda LED świeci na czerwono po włączeniu sieciowym. Napięcie +UB wynosi około 80V, co jest niższe od oczekiwanego, a wymiana kondensatora elektrolitycznego 100uF/160V nie przyniosła poprawy. Podejrzewano uszkodzenie tranzystora w przetwornicy (wymieniono na BUH515), jednak napięcie na żarówce testowej wynosiło tylko 60V. Dyskutowano również o możliwym uszkodzeniu wsadu EPROM, który może wpływać na pracę przetwornicy i start odbiornika. W modelu tym występują dwie różne płyty główne z procesorami STV2116 lub STV2246; w omawianym przypadku zastosowano STV2116A. Po wymianie pamięci EPROM na nowo zaprogramowaną problem nie ustąpił. Jeden z użytkowników zasugerował, że problemem może być tranzystor Q102 (C1815) sterowany przez procesor, którego baza podłączona jest przez rezystor 1k do pinu 39 (ON/OFF). Zwarcie bazy tranzystora do masy na sekundę wymuszało poprawny start telewizora, który potem działał prawidłowo z pilota i klawiatury, jednak po wyłączeniu sieciowym problem powracał. Zmierzono napięcia na liniach SDA (2,55V) i SCL (2,97V), które mogą wskazywać na problemy z komunikacją procesora. Sugerowano wymianę pamięci 24C16 z odpowiednim wsadem, a także ewentualną wymianę scalaka pionu, który często ulega awariom. Wymiana procesora sterującego jest kosztowna i traktowana jako ostateczność. Poszukiwano schematu przetwornicy i dalszych wskazówek diagnostycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA