Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Royal Lux 5599TXT Bifonic - po burzy.

pietrass 24 Jul 2007 14:51 1683 11
  • #1
    pietrass
    Level 14  
    Witam wszystkich. Mam tv jak w temacie i mam z nim problem. Mianowicie TV jest po burzy. No i oczywiście zgasł. Znalazłem uszkodzone: 2SB774 i stabilizator 5V L7805 który był całkowicie zwarty i on chyba zasila układ scalony STV5348/H-A5. Po wymianie tych dwóch elementów TV ruszył. Świeci kineskop. Wszystko niby ładnie fajnie ale nie reaguje na żadne działanie pilota i klawiatury z płyty głównej. Można go włączyć tylko głównym włącznikiem i tak samo można go wyłączyć. Nie posiadam schematu do tego TV.

    Telewizor ma na pokładzie takie układy scalone:
    STV5348/H - A5
    STV2112B
    STV8223B
    STV2180
    TDA1905
    TDA8174
    Po sprawdzeniu napięcia na tym stabilizatorze co wymieniłem na wejściu mam zaledwie 4.5V a na wyjściu 1.98V to trochę mało i dlatego pewnie nie działa nic ale co jest przyczyna tego ze tak niskie jest napięcie.
    Z przetwornicy wychodzą napięcia 19,7V i 107V. To napięcie 19,7V idzie na ten stabilizator przez rezystor 100 omów a po rezystorze jest już 4,5V.

    Gdzie tkwi problem co jest przyczyna takiej usterki. Proszę o pomoc bo sam sobie nie poradzę. POMOCY :(
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    pietrass
    Level 14  
    Witam ponownie rezystor jest sprawny odłączyłem wyjście tego stabilizatora no i jest to 5V na wyjściu. Teraz jeszcze pozostała kwestia odnalezienia scalaka który wszystko psuje. Narazie dziękuje za pomoc. Jak odnajdę scalak dam znać, troszke będzie ciężko bez schematu ale może dam rade chyba ze ktoś ma taki schemat to poproszę :) Dziekuje :)
  • #5
    pietrass
    Level 14  
    Ma ktoś może schemat do tego TV bo nigdzie nie mogę znaleźć takie co by odpowiadał mojemu TV zapomniałem dodać ze mam procesor ST6-Elisa M22AA0009A. Bez schematu mi trochę ciężko odnaleźć zasilania poszczególnych układów nie wiem jak jest zasilany ten procesor bo nigdzie opisu nie mogę znaleźć. Odłączyłem kilka innych scalaków i napięcie podniosło sie z 1.97V do 3.08V ale wygląda na to ze to jednak nie te scalaki mi obciążają. Pomocyy :(
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    pietrass
    Level 14  
    U mnie pin 21 procesora to jest masa z tego co sie zorientowałem a te piny 3,4,11,21,22 to są zasilane ale bezpośrednio ze stabilizatora. Aha i nie ma u mnie na płycie układu pamięci. Jak sprawdzam omomierzem rezystancje to miedzy wyjściem a masa stabilizatora na płycie jest tylko 14 omów. Nie wiem gdzie tkwi ta usterka. :(
  • #9
    Telo
    Service technician RTV
    Nie znalaźłem w opisie ale odłącz zasilanie procesora ,bo jeżeli stabilizator 5V miał zwarcie to może być uszkodzone wszystko co było podpiętę do zasilania 5V.
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    pietrass
    Level 14  
    Witam ponownie :)
    Zgadza sie głowica jest zasilana +9V ale jak sprawdzam mam 8.8V. Pin 33 procka jest podłączony do układu scalonego STV2180A a pin 39 nie wiem dokładnie gdzie jest podłączony ale tranzystora to tu nie widzę. Z przetwornicy wychodzą tylko dwa napięcia takie jak pisałem na początku więcej wyjść nie ma. Na 42 nodze procka mam 8.8V. Wszystkie tranzystory wydają się być dobre. Po odłączeniu tej 42nogi procka i zasilania układu STV5348 Tv sie nie odpalił, napięcie wzrosło minimalnie do 2,5V. No i jest stabilizator 9V przy trafopowielaczu i na wyjściu jego jest ok 8,9V. Dość mocno grzeje sie pozystor jeśli to ma taka nazwę chodzi mi o taki mały czarny sześcian co ma 3 nóżki i obok niego wychodzą kable które idą dookoła kineskopu.
    Co z tym zrobić bo ja nie mam pojęcia :(
  • #12
    User removed account
    User removed account