logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A4B6 1.8t AVJ - Dziwne odgłosy z pompy paliwa, czy konieczna wymiana?

luend 08 Lut 2016 21:39 11496 13
REKLAMA
  • #1 15417527
    luend
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam. Od jakiegoś czasu moje auto wydaje dziwne odgłosy które rosły jak ubywało paliwa ze zbiornika, cóż nie trzeba eksperta żeby się domyślić ze to pompa paliwa.

Zamieszczam link gdzie można posłuchać: Link
    a tu obejrzeć chociaż nic nie widać bo w garażu ...

Jak myślicie to już koniec jej żywotności? tylko wymiana czy można takie pompki jakoś regenerować ? Dodam że z autem nic się nie dzieje, pali normalnie żadnego szarpania czy spadku mocy.

Pozdrawiam i liczę na poradę.
  • REKLAMA
  • #2 15418489
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Kolego pompa do wymiany, kiedyś ponad 2 godziny szukałem skąd są te odgłosy, aż wierzyć się nie chciało że to pompa. Miałem już 3 takie przypadki, auto jeździ bez problemu tylko z tymi odgłosami, po wymianie pompy cisza i spokój.
  • #3 15419409
    luend
    Poziom 9  
    spoko wymiana to nie problem tylko tylko jaką pompę kupić jak szukam na allegro to rozbieżność cenowa jest całkiem spora, najtańsza która by pasowała co prawda pisze że do a3 ale z wyglądu taka sama to coś ok 90zl a najdroższa już niby do a4 to prawie 200. Sam nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy tylko taki chwyt marketingowy.
  • REKLAMA
  • #4 15419936
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Sztygar , tanie mieso psy jedzą.
    Ty nie patrz za pompy na alledrogo , tylko idź do sklepu motoryzacyjnego w Chełmie i poradź sie sprzedawcy. Najlepiej , jak stara weźmiesz ze sobą.
  • #5 15422652
    luend
    Poziom 9  
    Pompka zmieniona niby działa ale coś ciężko pali..myślałem na początku ze zapowietrzony ale przecież się układu nie odpowietrza, sam się odpowietrza no nie ? A przynajmniej tak przeczytałem w "sam naprawiam". Dzisiaj po pracy znowu musiałem kręcić dłuższy czas nim załapał, może to wina filtra paliwa? bo obstawiam że holender nie wymieniał od nowości.
    A i pompa chodzi przez te 1.5 sec przed zapłonem bo przed chwilą sprawdziłem. Jakieś rady co do tego ?
  • #6 15422666
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Co to za pompa ? Jakaś porządna na pewno do tego modelu ?
  • #8 15422732
    luend
    Poziom 9  
    O tym nie pomyślałem a w sumie możliwe bo kupiłem na szrocie cały koszyk bo mi mój przez przypadek pękł..ok wiem co zrobię podskoczę do mechanik niech mi zmierzy ciśnienie powinno być ze 4 bary ? gdzieś na allegro w opisie widziałem że nawet 4.5 bara. Ale co ciekawe żadnych innych objawów nie ma, chodzi całkiem normalnie cicho żadnego piszczenia czy buczenia.
  • REKLAMA
  • #10 15422774
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Ciśnienie należy zmierzyć , ma być rzeczywoście ok. 4bary , tylko nie wiem czy masz regulator cińienia paliwa w koszu pompy( w samej pompie) czy na magistrali wtysków.?
    Jak palisz maszynę , to dwa razy przekręć na zapłon , aby pompa odezwała się dwa razy i wtedy na rozruch.
  • #11 15423384
    Yelonek88
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Oprócz ciśnienia warto też zmierzyć wydatek takiej pompy. Czyli zewrzeć styki w gnieździe przekaźnika i przy zdjętym wężyku zmierzyć czas w jaki napełni np. 2 litrowy pojemnik. Jeśli pompa ze szrotu zleżana to może trzeba czasu żeby się rozruszała. Te pompki cały czas przebywają w otoczeniu paliwa wiec nie korodują ale jak się ją wyjmie i zostawi na jakiś długi czas to może tam coś zaśniedzieć albo się po prostu zapiecze i musi się rozruszać i nasmarować paliwem.
  • #12 15429157
    luend
    Poziom 9  
    Olewam temat na biednego nie popadło jak to mówią :P wymieniłam dzisiaj filtr paliwa i pompkę, kupiłem jakąś lepszą niby niemiecka za 240 i od razu w pracy widać różnicę, cichutko chodzi nawet przy dynamicznej jeździe a tamta ze szrotu to wyła..eh chciał człowiek zaoszczędzić a wyszło drożej. Niech trochę postoi i dam jeszcze znać czy się zapowietrza.

I kicha dalej pali jak traktor..nie mam już pomysłu co to może być
  • REKLAMA
  • #14 16126876
    luend
    Poziom 9  
    W sumie rozwiązany chociaż niedawno znowu wymieniałem bo tamta padła po pół roku, chociaż nie do końca bo straciła jedynie ciśnienie ale pompowała, ogólnie dowiedziałem się że wszystkie te zamienniki są o du*e potłuc a jeśli chodzi o używkę to jak mają nabite kilometrów to tracą ciśnienie, albo kupić nówkę oryginał albo używkę z pewnym przebiegiem albo sprawdzić jej ciśnienie. Ja kupiłem teraz nówkę zamienniki ale z golfa i zamiast płacić 200 to zapłaciłem 100 a jest identyczna, gość który zna temat mówił że i tak padnie po ok roku aa i ważne buczy przy hamowaniu podobno to całkiem normalne, na razie pompuje 4 bary i tak ma być a za jakiś cas zobaczymy, kupiłem sobie sobie taki mały manometra za 15 zł i kawałek wężyka i można badać samemu.

Jeśli chodzi o problemy z paleniem to zawsze jest wina nieszczelności, gdzieś gubi ciśnienie albo zwyczajnie paliwo schodzi z przewodów na postoju, ja wymieniłem wszystkie przewody na nowe zbrojone i do tego nowe zaciski i mam spokój.

Polecam jeszcze wymienić filtr paliwa, jak jak swój rozebrałem z ciekawości to się nie dziwię że pompa padła jak musiała przez coś takiego pompować. Zabity filtr może powodować utratę ciśnienia, pompa ma ciężko i siada. Niby producent nie przewiduje wymiany filtra ale patrząc po tym co u mnie było to chyba producent w ogóle nie przewidywał że mój 14 letni samochód jeszcze będzie jeździł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dziwnymi odgłosami z pompy paliwa w Audi A4 B6 1.8T AVJ, które nasilały się wraz z ubywaniem paliwa. Po wymianie pompy, pojawiły się trudności z uruchomieniem silnika, co sugeruje możliwe problemy z ciśnieniem paliwa lub filtr paliwa. Uczestnicy dyskusji zalecają wymianę pompy na nową, oryginalną lub sprawdzoną używaną, oraz pomiar ciśnienia paliwa, które powinno wynosić około 4 bary. Wskazano również na znaczenie jakości zamienników, które mogą być mniej trwałe. Użytkownik wymienił filtr paliwa i zainwestował w lepszą pompę, co poprawiło działanie, ale problem z uruchamianiem silnika nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA