logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4B6 1.9 tdi nierówna praca na biegu jałowym i szarpanie podczas jazdy na ciepłym silniku

piotrek218521 03 Kwi 2024 21:58 1734 6
REKLAMA
  • #1 21031396
    piotrek218521
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam..problem jest jak dla mnie bardzo ogromny, a mianowicie...Audi a4 B6 1.9 Tdi model silnika AVF 96 kw..Przebieg 266 124 km...mam je już 8 lat i nie było z nimi żadnych problemów. Odjakichś 4 miesięcy na poczatku zaczął lekko drgać silnik na postoju. Z czasem problem narastał. Jedyny błąd jaki byl to wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze.Nie tracąc czasu zaprowadziłem auto do mechanika i wymieniłem według kolejności podaje...wiązke elektryczną pompowtryskiwaczy, następnie uszczelniacze pompowtryskiwacze, filtr paliwa, pompe tandemovą ( pompę vacum) i ciągle nic( pozatym, że już nie ma białego dymu z tłumika). Dodam, że po że zregenerowałem pompowtryskiwacze i po ich montażu problem z wypadaniem zapłonu przeszedł z pierwszego cylindra na czwarty( stad wymiana pompy vacum bo jest najbliżej czwartego cylindra). Dużo czytałem na forum, ale moj prxypadek jest chyba odosobniony, bo auto na zimnym pali od strzała i silnik równo pracuje, dopiero po nagrzaniu silnika telepie nim i szarpie podczas jazdy. Naprawde proszę o pomoc. Z góry dziękuję za porady
  • REKLAMA
  • #2 21031471
    michał199590
    Poziom 2  
    może sterownik silnika
  • REKLAMA
  • #3 21031868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21032615
    piotrek218521
    Poziom 11  
    To napiszę teraz, bo mam już tyle powymienianych części, że nie ogarniam, ale ok...ciśnienie na każdym cylindrze po 28 bar (równe), wałek rozrządu podmieniany był z innego AVF-a i nic to nie dało, sterownik przeprogramowany, a jakie były kody błędów to nie wiem, wiem tylko, że na początku było wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze, a po zregenerowanych pompowtryskach na czwartym. I tyle błędów było. A co powiecie na bezpośrednią płukankę pompowtryskiwaczy?

Dodano po 3 [minuty]:

Raczej nie, bo został przepogramowany
  • REKLAMA
  • #5 21032670
    pe$$0s
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Pompka w zbiorniku sprawdzona ? , a co do regeneracji wtrysków to jak nie były poznaczone i nie poszły w te same miejsca to prawdopodobnie masz uszkodzoną cewkę w tym jednym wtrysku do potwierdzenia zamiana na inny cylinder (2,3)i sprawdzenie czy błąd przeszedł za wtryskiem lub podmiana na inny sprawny.
  • #6 21032795
    piotrek218521
    Poziom 11  
    Pessos były zamieniane i nawet z innego AVF-a podmieniane były no mechanik miał taki sam silnik na części, z tym ze w tamtym kompresji nie było bo korbowód bokiem wyszedł. Serio już nie mam sił... pomóżcie!!!
  • REKLAMA
  • #7 21032841
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Audi A4 B6 1.9 TDI (silnik AVF, 96 kW), który objawia się nierówną pracą silnika na biegu jałowym oraz szarpaniem podczas jazdy na ciepłym silniku. Po wymianie wielu komponentów, w tym wiązki elektrycznej pompowtryskiwaczy, uszczelniaczy, filtra paliwa oraz pompy tandemowej, problem nadal występuje. Wcześniej występowało wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze, które po regeneracji pompowtryskiwaczy przeniosło się na czwarty cylinder. Użytkownik podaje, że ciśnienie na cylindrach wynosi 28 bar, a wałek rozrządu był podmieniany. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie sterownika silnika, ciśnienia paliwa, a także stanu pompy w zbiorniku oraz cewki wtrysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA