logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika 15 do comba basowego 150W - czy STX W.38.500.8.MC się nada?

Sopelll2 12 Lut 2016 17:14 2211 9
REKLAMA
  • #1 15429150
    Sopelll2
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam serdecznie.
    Buduję właśnie combo basowe i szukam do niego głośnika. Ma to być 15" i napędzany końcówką 150W. Nie bardzo chcę brać kredyt na zakup głośnika, więc szukam czegoś, co nie zrujnuje finansów i jednocześnie w miarę dobrze zabrzmi. Czy np taki STX się nada : W.38.500.8.MC ?
  • REKLAMA
  • #2 15430066
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Na allegro celestion 1525 jest tańszy, nie twierdzę, że lepszy, ale bym wolał celestiona ;)

A nie, nie jest tańszy od wersji 500. To nie wiem, ja i tak bym stówę dołożył.
  • REKLAMA
  • #4 15436724
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Do basu przy 15" po pierwsze szukaj głośnika szerokopasmowego, albo przynajmniej wesprzyj go driverem. Choćby piezo. Inaczej bas będzie strasznie zamulony, bez punktu.
    Jak dla mnie bas najlepiej chodzi na 10".
  • #6 15441775
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Głośnik gitarowy (jak ten celestion fullback) do basu nadaje się średnio - można, ale raczej brzmienie typu "vintage" z czasów, kiedy nie rozróżniano czy to bas czy gitara.
    Co do wojny 10 vs 15 - co kto lubi ;) Są jednak na rynku kolumny 15 i 2x15 bez żadnych "gwizdków", i jakoś znajdują zastosowanie. Faktycznie jednak powinny to być głośniki instrumentalne a nie nagłośnieniowe, bo pasmo tych do subwooferów to się kończy poniżej 1kHz ;)
  • REKLAMA
  • #7 15464416
    Leo1994
    Poziom 2  
    Szanowni Panowie, przepraszam, ze zabieram miejsce, ale przy okazji chcialbym zapytac jaki glosnik 10-calowy polecacie do gitary basowej. Kolega ma kolumne na 15-calowym glosniku, ale na mniejsze imprezy w malych lokalach i na proby chce cos malego i lekkiego. Jego wujek jest stolarzem, wiec nie bedzie problemu z wykonaniem obudowy. Cena glosnika do okolo 1000 zl. Zalezy mu na niskim cieplym brzmieniu. Gra muzyke jazzowa "walking bass" (stare standardy z lat 40-50). Firma Fane poleca mu glosnik Sovereign Pro10-300, ale moze macie inne propozycje? Moze macie jakis gotowy projekt obudowy na dobrym glosniku?
    Pozdrawiam,
    Leo
  • REKLAMA
  • #8 15475067
    Leo1994
    Poziom 2  
    Przejrzalem dokladnie forum i nie znalazlem zadnych informacji o tym glosniku (Fane 10"), ale nie dziwie sie, bo to glosnik nowy (chyba 2-3 lata w produkcji) i dlatego tutaj na forum nieznany. Moj kolega
    otrzymal wiele informacji na angielsko-jezycznym forum. Polecono mu kilka firm wloskich. Podobno Wlochy to czolowka w produkcji dobrych glosnikow. Rowniez pewna (tutaj chyba nieznana) firma hiszpanska robi dobre glosniki. Na jednym z forow otrzymal plan obudowy 40 litrow Bass Refleks na troche starszym glosniku Fane 10-300 ale o bardzo podobnych parametrach. Mozna do sieci wpisac haslo np. Bass guitar cabinet plan .. lub podobne i wyskoczy mnostwo informacji.
    Wazna jest jednak informacja od kogos kto ma doswiadczenie, kto budowal lub sluchal kolumny na dobrych glosnikach (1o-calowych). Gdyby ktos z forum chcial podzielic sie doswiadczeniem, to bardzo prosze. Mozna pisac do nas rowniez bezposrednio na adres: Nordlight1985malpkagmail.com (to w wypadku gdy chce sie uniknac glupich komentarzy typu: nie pisz bzdur, ten glosnik jest do kitu, lepszy ten...).
    Pozdrowienia dla wszystkich.
    Leo
  • #9 15489987
    Sopelll2
    Poziom 10  
    Dzięki za wszelkie sugestie. Drogą "okazji" zakupiłem głośnik 15" Hartke z "amelinową" membraną :) Wyjdzie w praniu jak to słychać.
    Złożyłem już preamp ze strony
    http://www.albertkreuzer.com/preamp.htm
    i mam jeszcze jedno pytanie: w którym miejscu i jak wyprowadzić dodatkowe wyście aux ? Wyjście dedykowane pod tuner myślę, że nie spełni się prawidłowo, bo omija całą korekcję.
  • #10 15526286
    Sopelll2
    Poziom 10  
    To może jeszcze z innej strony: może ktoś podeśle schemat do podłączenia gdwk 9/100 z tym basowym. Chciałbym go odciąć na 4,5 kHz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośnika 15" do combo basowego o mocy 150W, preferując opcje ekonomiczne. W odpowiedziach zasugerowano różne modele, w tym Celestion 1525 oraz Hartke 15XL, a także inne głośniki dostępne na Allegro. Podkreślono znaczenie wyboru głośnika szerokopasmowego lub wsparcia go driverem, aby uniknąć zamulonego brzmienia. Wskazano również, że głośniki gitarowe, takie jak Celestion Fullback, mogą nie być idealne do basu. Użytkownik ostatecznie zakupił głośnik Hartke z aluminiową membraną i zbudował preamp, poszukując dodatkowych informacji na temat podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA