logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Sharan 1,9 TDI 115 KM AUY 2002 - trudności z odpalaniem przy niskim poziomie paliwa

jawik40 16 Lut 2016 16:38 6330 14
REKLAMA
  • #1 15441489
    jawik40
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam .Mam taki problem w VW Sharan 1,9 TDI 115KM silnik AUY .Przy niskim poziomie paliwa trudno zapalić silnik.Trzeba długo kręcić rozrusznikiem.Nadmieniam ze uszczelniłem pompę tandemowa firmy LUK oraz wymieniłem pompę paliwa wraz z wkładem w zbiorniku i wymieniłem świece żarowe .Czy możne ktoś miał podobny przypadek?I chciałby podzielić się informacja
  • REKLAMA
  • #2 15441642
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3402
    Ale to nie odpala bo nie ma paliwa czy jak? Malo tzn. ile 1/4 zbiornika, rezerwa?
  • REKLAMA
  • #3 15442290
    lemmak
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    Trudno zapalić silnik - czyli trzeba długo kręcić? jak długo?, czy załapuje w trakcie kręcenia,? czy temperatura ma wpływ na odpalanie?
  • #4 15442543
    jawik40
    Poziom 9  
    Witam ponownie Wskaźnik paliwa pokazuje ze w zbiorniku powinno być okolo 10 l ale czy jest tyle nie wiem musialbym zajrzeć do środka Mysle ze temperatura nie ma nic do tego bo czy cieplo +10 czy 0 stopni C to problem jest taki sam Wczesniej palil odrazu tj od kopa

Dodano po 2 [minuty]:

Miesz kręcić trzeba jedna seria 15 sekund i przy drugiej Seri zapala ale musze jeszcze pompować pedalem gazu
  • REKLAMA
  • #5 15442843
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  
    Ocena: 296
    Pedałem gazu pompowało się w dużym fiacie. Tam miało to jakieś znaczenie.
  • #6 15442925
    jerrydzwonkow
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Skoro problem występuje tylko przy małej ilości paliwa to wygląda jakby się wtedy zapowietrzał. Sprawdziłbym czy pompka podaje paliwo, gdy jest właśnie mało paliwa...zdejmij przewód zasilający do filtra paliwa, druga osoba włącza zapłon i patrzysz czy leci paliwo bez powietrza. Może Ci wskaźnik paliwa przekłamuje?
  • REKLAMA
  • #7 15443467
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Jak już złapie to chodzi, nie przerywa?
  • #8 15443502
    jawik40
    Poziom 9  
    Tak jak złapie to praca silnika jest czysta .Zaprzyjazniony mechanik mówi ze plywak się zawiesił w zbiorniku paliwa i przy niskim stanie nie pokazuje rezerwy i kontrolka rezerwy tez nie świeci się Mówi ze trzeba wyjąć pompę paliwa z baku i sprawdzić ja na sucho Może cos w tym jest Ale przeciez wymienialem ja na inna uzywke
  • #9 15443547
    lemmak
    Poziom 21  
    Problemem jest cofające się do zbiornika paliwo i zapowietrzenie układu. Pompy LUK mają wewnątrz zaworek zwrotny - kulka i sprężynka. Pęknięcie sprężynki powoduje, że kulka nie trzyma ciśnienia paliwa w głowicy. Pierwszym objawem jest najczęściej nietrzymanie przy niskim stanie paliwa w zbiorniku. Dlaczego - czort wie. Potem ciężko pali przy mrozach. Zależnie jak pęknie sprężynka tak trzyma ciśnienie. Zaworek nienaprawialny - najlepiej druga pompa i nie LUK tylko BOSCH - są zamienne. Pomaga też dodatkowy zaworek na powrocie. Pompa paliwa nie przepuści paliwa z powrotem do zbiornika. Temat przerabiałem na swoim AWX.
  • #10 15443594
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Jakby cofało się paliwo to tak samo działoby się niezależnie od ilości paliwa w zbiorniku. Z tym pływakiem to opcja do sprawdzenia, ale wydaje mi się że to nie to, co do używki to nie powiedziane że jest sprawna trzeba by zmierzyć jakie daje ciśnienie.
  • #11 15443762
    lemmak
    Poziom 21  
    Właśnie ta dziwna sytuacja z cofaniem się paliwa przy jego małej ilości gmatwa sprawę. Ja też nie mogłem tego zrozumieć i męczyłem się długoooo. Dopiero po zmianie pompy problem ustał całkowicie już na 2 lata. Wystarczy zacisnąć porządnie przewód powrotny od pompy albo dobry zaworek i rano będzie wiadomo. Po rozpruciu 2 pomp LUK-a i dojściu do zaworka wszystko stało się jasne. Nigdy nie spotkałem się z taką usterką w pompach BOSCH bo mają inną konstrukcję zaworka utrzymującego ciśnienie. Taka jest moja podpowiedź a jawik 40 niech eksperymentuje.
  • #12 15445359
    jawik40
    Poziom 9  
    Dziękuję za podpowiedz mysle ze skoro uszczelnildm pompę tandemowa bo ciekla myślałem ze będzie z głowy po problemie ale do zaworka nie dotarłem i być może ze to jest przyczyna Będę musial nabyć nowa pompę Bosch i powiem co się działo
  • #13 15447626
    jawik40
    Poziom 9  
    Witam Dzisiaj zamowilem nowa pompe tandemowa firmy Bosch i mysle ze w weekend zamontuje ja Opisze czy tu byl problem
  • #14 15489182
    jawik40
    Poziom 9  
    Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem .No tak jak przepuszczałem wymieniłem pompę Luka na Boscha i wszystko wróciło do normy. Silnik chodzi jak trzeba .Przyczyna padła pompa wysokiego ciśnienia a dokładnie zaworek w niej i nie trzymał paliwa.Zamykam temat
  • #15 15489352
    GRZECHU111
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Tak na przyszłość to wystarczy zamontować kawałek przeźroczystego wężyka na zasilaniu i obserwować jak się zachowuje w nim paliwo, jeżeli spada to sprawa jasna

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem silnika w VW Sharan 1,9 TDI 115 KM (silnik AUY) przy niskim poziomie paliwa, co wymaga długiego kręcenia rozrusznikiem. Po wymianie pompy paliwa, wkładu w zbiorniku oraz świec żarowych, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyna może leżeć w zapowietrzeniu układu paliwowego lub uszkodzeniu zaworka zwrotnego w pompie tandemowej. Po wymianie pompy LUK na pompę Bosch, problem został rozwiązany, co potwierdza, że uszkodzenie zaworka w pompie wysokiego ciśnienia było przyczyną trudności w odpalaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA