logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora Amator 2 - po przestrojeniu mocny sygnał ale trochę szumi.

seraf02 19 Lut 2016 18:01 1983 12
REKLAMA
  • #1 15451362
    seraf02
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Witam,

postanowiłem dzisiaj przestroić Amatora 2 metodą:
    Usunąć pojemności C104(33p), C110(24p), C124(20p). Zamienić C125(10) na 3,3pF.

Po tym zabiegu załapałem całe pasmo. Następnie ustawiłem cewkami w głowicy sygnał, żeby był jak najmocniejszy. I teraz prawie wszystkie stacje łapię z sygnałem 9, ale są na nich szumy. Na niektórych mocniejsze, na niektórych słabsze. Chyba nie powinno się tak dziać gdy mam tak mocny sygnał.
    Proszę o pomoc, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Zauważyłem, że najczyściej odbierają stacje w rogach skali.
  • REKLAMA
  • #2 15452193
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Jaką masz pewność, że ten wskaźnik poziomu sygnału pokazuje prawdę względem konstrukcji fabrycznej z lat 70-80? Może ktoś go podrasował i te "9" to ledwo 1 rzeczywista działka sygnału. Gdy odstroisz się od stacji (tam gdzie żadna stacja w okolicy nie nadaje) to wskaźnik schodzi w pobliże 0 czy dalej trwa w okolicy 9?
    Przy braku narzędzi pomiarowych, którymi jesteś w stanie realnie stwierdzić moc sygnału wypluwanego z głowicy pozostaje sobie złożyć układ pomiarowy na UL1200. Ten układ gdy wielkość sygnału p.cz. na wejściu (nóżka 1) osiągnie poziom w okolicy ~100mV s.s. (~300mV p.p.) na nóżce 13 wytwarza max sygnał około 5V (w zależności od partii produkcyjnej układu 4,5-5,6V to max sygnału) i takim układem wpiąć się najpierw na wyjście głowicy, a potem zaraz za filtrem ceramicznym 10,7MHz i zdać relację jakie poziomy sygnału tam masz.
  • #3 15453310
    seraf02
    Poziom 3  
    Na pewno nikt go nie podrasował, wszystko jest w środku w oryginale. Jak się odstroję od stacji to wskaźnik sygnału oczywiście spada w pobliże 0.
  • REKLAMA
  • #4 15462109
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Czy te szumiące stacje na innych odbiornikach są odbierane czysto?
    To jakieś lokalne nadajniki czy raczej coś dalszego? Czy w pobliżu masz jakiś mocny nadajnik? Głowica może szaleć w jego obecności i na słabszych stacjach wtedy pojawia się szum (mocna stacja degraduje słabsze). Czy to jest szum w odbiorze nawet mono?
  • REKLAMA
  • #5 15464908
    igorelectronics
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Na płycie głównej masz demodulator fm (jest ekranowany jak głowica UKF) pokręć delikatnie filtrem który się tam znajduje, powinno to pomóc.
  • #6 15486177
    seraf02
    Poziom 3  
    Przepraszam, że nic nie pisałem ale wyjechałem na ferie. ;)
    Już odpowiadam na pytania Andrzej L.
    Na innych odbiornikach są odbierane czysto.
    Raczej lokalne nadajniki.
    Wiem, że w moim mieście jest nadajnik, ale nie mam pojęcia jakiej mocy.
    Tak szum jest w odbiorze mono.

Igorelectronic w czwartek rozbiorę go ponownie i spróbuję coś zdziałać.
  • #7 15486214
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 864
    Oprócz "wycinki" kondensatorów trzeba przeprowadzić strojenie. Czy Ty to zrobiłeś? cewki stroją niskie częstotliwości, trymery wysokie. a do pełni szczęścia strojenie trzeba powtórzyć kilkukrotnie. Resztę doczytaj i efekt będzie. Do oceny czy sygnał rośnie czy spada przy strojeniu, można użyć wskaźnika lub podpiąć woltomierz w układ p.cz. Odrobisz lekcję będziesz się cieszył, że Amator nie pokonał amatora (adepta elektroniki) Pozdrawiam :D
  • #8 15486234
    seraf02
    Poziom 3  
    Jednak w mono nie szumi.

Dodano po 6 [minuty]:

Zdzich42 po usunięciu kondensatorów i zmienieniu jednego na 3,3pF załapałem cały zakres. Strasznie słabo odbierał. Moc sygnału sięgała max 4. Zacząłem stroić cewkami i trymerami by zwiększyć sygnał. I rzeczywiście sygnał dociera do prawie maximum, ale na jednych stacjach pierdzi, na innych szumi, a sygnał mocny.

W czwartek rozbiorę go ponownie i postroję jeszcze cewkami i trymerami, i zobaczymy.
  • #9 15489575
    zdzich42
    Poziom 41  
    Jak pierdzi to pewnie nie po strojeniu tylko po grochówce...
  • REKLAMA
  • #10 15491608
    seraf02
    Poziom 3  
    No więc tak. Postroiłem cewkami i trymerami, ażeby był jak najlepszy sygnał i owszem jest dobry, ale na mono. Na stereo po prostu szumi. Niektóre stacje odbierają czyściej, niektóre gorzej.
  • #11 15492341
    zdzich42
    Poziom 41  
    Napisz kiedy (częsotliwość) stroisz cewkami a kiedy trymerami.
  • #12 15493552
    seraf02
    Poziom 3  
    Cewkami stroję dolne częstotliwości a trymerami górne.
  • #13 15587908
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Tu http://old.radiopolska.pl/wykaz/polska.php masz cały plan polskiego UKF, poszukaj sobie swoją najmocniejszą stację. W twoim Łasku nic nie wskazuje by coś było. Obstawiam komin w Pabianicach i komin EC w Łodzi http://old.radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=252
    Czy ten szum jest taki jak dla stacji bardzo słabej - stacja zaczyna ginąć w typowym szumie ukf, czy raczej jest to coś ala trzeszczący potencjometr?
    Polaryzację stałoprądową (ustalenie punktu pracy) tranzystorów głowica bierze z UL1211 i tu może coś niepokojącego się dziać z tym napięciem.
    Na nóżce 4 głowicy mogą się dziać w związku z tym niepokojące zjawiska typu zaszumione napięcie polaryzujące, które potem przenosi się na wyjściowy już sygnał audio. Do prób bym spolaryzował tą nóżkę z innego sprawdzonego źródła albo testowo dołączyć tam 220uF - próba eliminacji potencjalnych źródeł niestabilności i szumów. Może się okazać że sam UL1211 generuje ci ten szum, bo jest uszkodzony (może sam stereodekoder psuje sygnał mimo pracy mono) - potwierdzeniem byłaby testowo podpięta "na boku" kość UL1200 i odsłuch zdemodulowanego przez nią sygnału - czy też szumi. Celem eliminacji kolejnych potencjalnie uszkodzonych bloków sygnał do odsłuchu trzeba by było wziąć prosto z demodulatora - kołek K49.
    Do dziś nie znam poziomu sygnału wyjściowego p.cz. z twojej głowicy więc póki co wróżymy z fusów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przestroił radio Unitra Diora Amator 2, usuwając kondensatory C104, C110, C124 oraz zmieniając C125 na 3,3pF, co pozwoliło na odbiór całego pasma. Mimo mocnego sygnału (wskaźnik 9), stacje emitują szumy, szczególnie w trybie stereo, podczas gdy w mono odbiór jest czystszy. Użytkownik zauważył, że najczystsze odbiory występują w rogach skali. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie lokalnych nadajników, strojenie cewkami i trymerami, a także ewentualne problemy z demodulatorem FM lub polaryzacją tranzystorów w głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA