logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica PA4580A520 - błąd napędu, 7 mrugnięć, losowe zatrzymania

rychu_l 20 Cze 2005 19:32 13497 15
REKLAMA
  • #1 1593350
    rychu_l
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam!
    Pralka zatrzymuje się w trakcie procesu prania i "wymruguje" błąd napędu (7 mrugnięć). Po zresetowaniu tj. wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu kontynuuje pranie jakby nigdy nic aż do momentu następnego zatrzymania się. Momenty zatrzymania się pralki są zupełnie przypadkowe i niczym nie uwarunkowane (ilość prania) Szczotki są OK. Jeśli Ktoś spotkał się z podobnym problemem i sobie z nim poradził to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1593562
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1593750
    rychu_l
    Poziom 11  
    Sprawdzę jutro przekaźnik, jak tylko dowiem się, który to jest. Pralka nie dostaje pełnych obrotów, co wskazuje na sprawną prądniczkę. Jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem, a na razie dzięki za wskazówki.
  • #4 1597019
    rangi
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Sprawdż zabezpieczenie termiczne na silniku...
  • #5 1604276
    rychu_l
    Poziom 11  
    Nie wiem, gdzie jest umiejscowione zabezpieczenie termiczne silnika.
    Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 1604369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 1604906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 1606170
    rychu_l
    Poziom 11  
    Jak wejść w tryb awaryjny (serwisowy)?
  • #9 1606231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1606525
    rychu_l
    Poziom 11  
    Szukałem we wyszukiwarce "elektroda" ale nie znalazłem.
    Panie SKRYN proszę o pomoc.
  • #11 1607015
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 1608173
    rychu_l
    Poziom 11  
    Niestety. Po przejściu trybu awaryjnego nic się nie zmieniło na lepsze, wręcz przeciwnie pralka zatrzymuje się szybciej niz. dotychczas i mruga 7 razy. Dziękuję za pomoc i szczere chęci.
    Obecnie jestem już na tyle zdesperowany (to już druga poważna awaria pralki w tym roku),że biorę się za studiowanie opinii na temat:, "jaką pralkę kupić". Już teraz wiem, że na pewno nie będzie to Amica.
    Miłego dnia
  • #13 1608195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1608894
    rychu_l
    Poziom 11  
    Sprawa się "uprościła".
    Pralka przestała w ogóle kręcić. Pozostałe czynności jak np.: pobieranie wody, spryskiwanie, odpompowywanie działają.
    Odpowiadając na poprzednie pytanie to przestawała kręcić i wymrugiwała błąd a nie w czasie kręcenia. Jutro sprawdzę jeszcze raz przekaźniki.
  • #15 1609210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1616864
    rychu_l
    Poziom 11  
    Witam!
    Panowie pełen sukces.
    Pralka pierze we wszystkich programach i przestała mruga.
    Przyczyną jej niedomagań była (zresztą jak poprzednio) beznadziejna elektronika
    a konkretnie popalone obwody drukowane na płycie sterującej..
    Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Udanych wakacji.
    Ryszard

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PA4580A520 zatrzymuje się losowo podczas prania, sygnalizując błąd napędu (7 mrugnięć). Problem nie jest związany ze szczotkami silnika, które zostały sprawdzone i są sprawne. Podejrzewano uszkodzenie prądnicy, przekaźnika sterującego obrotami silnika lub zabezpieczenia termicznego silnika. Użytkownik próbował wejść w tryb serwisowy, aby zresetować elektronikę, jednak problem się nasilił. Ostatecznie pralka przestała w ogóle kręcić bębnem, mimo że pozostałe funkcje (pobieranie wody, odpompowywanie) działały. Po dokładnej diagnostyce okazało się, że przyczyną awarii była uszkodzona elektronika – popalone obwody drukowane na płycie sterującej. Po wymianie lub naprawie płyty sterującej pralka działa poprawnie na wszystkich programach i błąd przestał się pojawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA