logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shure PG48 + Lexicon Alpha - bardzo ciche nagrywanie, jak poprawić głośność?

Filippo9669 20 Lut 2016 00:29 1197 5
REKLAMA
  • #1 15452626
    Filippo9669
    Poziom 10  
    cześć,
    nie bardzo wiedziałem, gdzie umieścić temat, więc zdecydowałem się zrobić to tutaj. mam w posiadaniu mikrofon shure pg48 oraz interfejs lexicon alpha. to podłączone do komputera (testowane na dwóch). problem jest taki, że przy nagrywaniu dźwięk z mikrofonu jest śmiesznie cichy. wiem, że pg48 to nie mikrofon pojemnościowy, ale nawet przy podbiciu o 30dB w Audacity przeciętnie słychać spokojną grę na gitarze akustycznej. próbowałem wpychać w gniazda instrument, line1, line2, również xlr i efekt jest beznadziejny za każdym razem, choć trochę lepiej w przypadku line1(mic). wszystkie sterowniki są poinstalowane, mikrofon na 99% w porządku (testowane na wzmacniaczu gitarowym oraz na głośnikach), nie mam pojęcia, co jest nie tak. jeśli macie jakiś pomysł, bardzo bym prosił o poradę.
    pozdrawiam
    Filip
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15452643
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Wzmocnieniem kręciłeś? Słaby mikrofon dynamiczny i gitara akustyczna to spore wyzwanie dla przedwzmacniacza mikrofonowego. Alpha ma maksymalne wzmocnienie 44dB, to tak 15dB za mało. Kabel TYLKO symetryczny XLR-XLR i żaden inny, jeżeli dałeś radę włożyć kabel do gniazd jack i potem do XLR to gratuluję siły ;) Oczywiście ważne jest odpowiednie ustawienie mikrofonu i warto nie oczekiwać zbyt wiele ;)
    Generalnie da się, ale wzmocnienie musi być:
    http://nagrywamy.com/2014/11/18/porownanie-typow-mikrofonow-gitara-klasyczna/
  • REKLAMA
  • #3 15452667
    Filippo9669
    Poziom 10  
    dzięki. oczywiście mam dwa kable, symetryczny xlr oraz xlr-jack. o dziwo najciszej jest właśnie na xlr. co zatem byś poradził? pozbyć się mikrofonu, interfejsu; obu? czy może istnieje inne rozwiązanie?

jeśli chodzi o wzmocnienie sygnału na wejściu to są maksymalne wartości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15452680
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Jeżeli najciszej jest na xlr, to kabel, mikrofon albo interfejs są popsute.
  • REKLAMA
  • #5 15453072
    Filippo9669
    Poziom 10  
    mogę to jakoś sprawdzić w domowych warunkach?

EDIT: nie wiem, czy to nie wina programu do nagrywania(???). w Audacity mam żałośnie cichy dźwięk, natomiast nagrywając windowsowym recorderem jest mniej więcej tak, jakbym sobie życzył, żeby to brzmiało.
  • #6 15453316
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Wszystko jest możliwe, bo ustawić to trzeba odpowiednio, a możliwości są ;)
REKLAMA